Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1

2 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışım halindeki maddeleri bazen ayırmamız gerekir. Karışımları tekrar kendisini oluşturan maddelere dönüştürmek için farklı yöntemler uygulanır. Bunlardan bazıları; Buharlaştırma Süzme Mıknatısla ayırma Yüzdürme Dinlendirme Karışımları ayırırken hangi yöntemin kullanılacağı karışımı oluşturan maddelerin özellikleri belirler.

3 1. Buharlaştırma İle Ayırma Yöntemi
Sıvıların içinde çözünmüş katıları ayırmak için buharlaştırma ile ayırma yöntemini kullanırız. Su-tuz, su-şeker, çay-şeker gibi karışımları buharlaştırma yöntemi ile ayırabiliriz. Ayrıca günlük yaşamımızda tükettiğimiz reçel, salça, pekmez gibi ürünler buharlaştırma sonucu elde edilir.

4 2. Süzme Yöntemi Sıvıların içinde çözünmemiş katıları ayırmak için süzme yöntemini kullanırız. Örneğin; günlük yaşamımızda çayımızın içinde yüzen çay yapraklarını, makarnanın suyunu, haşladığımız sebzeleri suyundan ayırırken süzme yöntemini kullanırız. Ayrıca; evlerimizde kullandığımız lavabolarda deliklerinin katı maddelerle tıkanmaması için süzgeç bulunur.

5 3. Mıknatıs ile Ayırma Yöntemi
İçinde demir, nikel, kobalt gibi maddelerin olduğu karışımları ayırmak için bu yöntemi kullanırız. Bir kaba koyduğumuz metal ataş ile tebeşir parçalarını ayırmada bu yöntemi kullanırız. Toprağın ya da kumun içine dökülen toplu iğnelerimizi bu yöntemle rahatlıkla toplayabiliriz.

6 4. Yüzdürme Yöntemi Odun talaşı ve mercimek karışımı su dolu kaba boşaltıldığında ,odun talaşı su yüzeyine çıkarken mercimek su dibine batar. Böylelikle odun talaşı ile mercimek ayrışırlar.

7 5. Dinlendirme Yöntemi Katı-sıvı karışımları dinlendirildiğinde yani bir süre bekletildiğinde, katıların sıvı dibine çökmesi sağlanabilir. Bir miktar kum - su karışımını dinlendirirsek su içindeki kum tanecikleri dibe çöker. Sirke dinlendirildiğinde ise dibinde tortu oluşur.

8 SON!!!!


"KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları