Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler"— Sunum transkripti:

1

2 Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler
Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle karışımdaki maddeler farklı yöntemler kullanılarak tekrar elde edilebilirler.

3 Karışımı ayırma yöntemlerinden bazıları: süzdürme, yüzdürme
Karışımı ayırma yöntemlerinden bazıları: süzdürme, yüzdürme. Buharlaştırma ve mıknatısla ayırmadır. Bir karışımı bileşenlerine ayırmak için kullanılacak yöntem, o karışımı oluşturan maddelerin özelliklerine göre belirlenir.

4 Sıvı bir madde ile o sıvının içerisinde çözünmeyen bir katının oluşturduğu karşımlar süzme ve yüzdürme yöntemiyle ayrılabilir.

5 Bir sıvının içerisinde çözünmeyen katıyı süzerek ayırmak için, karışım bir süzgeçten geçirilerek sıvı madde süzgecin altındaki kaba aktarılır. Çözülmemiş olan katı madde de süzgeçte kalır. Böylece karışım ayrılmış olur.

6 Süzgecin gözenekleri, katı maddeyi geçirmeyecek şekilde olmalıdır.
Kum - su, su - pirinç, buğday - su gibi karışımlar süzme yöntemiyle ayrılır. Fabrika bacalarına takılan filtreler, aspiratör filtreleri, gaz maskeleri de zararlı maddeleri süzer.

7 Suda çözünmeyen, su yüzeyinde kalan katı maddeleri ayırmak için yüzdürme yöntemi kullanılır. Kum -talaş karışımını su dolu kabın içine attığımızda kum batar, talaş yüzer. Su yüzeyinde yüzen talaş böylece kolaylıkla ayrılır.

8 Saman - pirinç, tuz - karabiber, çakıl taşı- yaprak, demir - plastik, naftalin – şeker karışımları yüzdürme yöntemiyle ayrılır.

9 Yüzdürerek ayırma yönteminde karışımı oluşturan maddelerin yüzme ve batma özelliğinden yararlanılır.

10 Farklı büyüklükteki katı maddelerden oluşan karışımları ayırmak için eleme yönteminden yararlanılır.

11 Un – mısır karışımını ayırmak için karışımı eleğe dökeriz
Un – mısır karışımını ayırmak için karışımı eleğe dökeriz. Un, eleğin gözeneklerinden kolayca geçerek alta dökülür. Mısır taneleri elekte kalır. inşaat işçileri de kumun içindeki çakıl taşlarını ayırmak için eleme yöntemini kullanırlar.

12 Sıvıların içinde çözünen katı maddeleri ayırmak için buharlaştırma yöntemini kullanırız .şekerli suyu ısıttığımızda su buharlaşır, kabın dibinde şeker kalır. Aynı şekilde tuzlu suyu kaynattığımızda su buharlaşır, geride tuz kalır.

13 Tuz Gölü’nde yazın su buharlaşır, kıyıda kalan tuz toplanarak kullanılır. Su her sıcaklıkta buharlaşır. Dışarıya astığımız çamaşırlar suyun buharlaşmasıyla kışın da kurur.

14 Karışımı oluşturan maddelerden biri mıknatıs tarafından çekilen bir madde ise mıknatısla ayırma yöntemi kullanılır.

15 Demir, nikel, teneke, kobalt gibi maddelerin bulunduğu karışımlar mıknatısla kolaylıkla ayrılır. Çöplerdeki demir parçaları büyük mıknatıslar kullanılarak ayrılır.

16 Kâğıt ve kartonlar geri dönüşümü sağlandığı için toplanır
Kâğıt ve kartonlar geri dönüşümü sağlandığı için toplanır. Bunların içinde bulunan metal parçalar mıknatıslarla ayrılır. Ayrıca hurdalıklardaki demir parçalarını diğer Maddelerden ayırmak için de mıknatıs kullanılır.

17


"Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları