Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi."— Sunum transkripti:

1

2 Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir.

3 Maddeler doğada saf halde bulunduğu gibi karışım halinde de bulunabilir. Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım halindendir. Örneğin,reçel, hava, toprak gibi maddeler karışımdır.

4 Kullandığımız altın takılar birer karışımdır
Kullandığımız altın takılar birer karışımdır. Bu takılar saf madde olan bakır ve altının bir araya gelmesiyle oluşur. Kolonya da saf madde olan alkol ve suyun oluşturduğu bir karışımdır. Bakır Altın Takı

5 Meyvelerin bir araya gelmesiyle oluşan meyve tabağı bir karışımdır
Meyvelerin bir araya gelmesiyle oluşan meyve tabağı bir karışımdır. Karışımların birçoğu farklı karışımların bir araya gelmesiyle oluşur. Örneğin, kekteki süt, vanilya birer karışımdır. Çünkü sütte yağ vardır, vanilyanın yapısında ise şeker bulunur. Farklı Meyvelerden Oluşan Bir Karışım

6 Maddeleri birbirleriyle karıştırdığımızda görünüşleri değişebilir ancak yapıları değişmez. Örneğin, reçel yaparken şeker eklediğimizde bu karışımda şekerin özelliği değişmez. Şekerin görünüşü değişir, reçele baktığımızda şekerin özelliğini koruduğunu anlarız.

7 Çözeltiler Bazı maddeleri suyla karıştırdığımızda karışımı oluşturan maddeleri ayrı ayrı görebilirken bazılarını göremeyiz. Bazı maddeler suyla karışınca, sıvının her tarafına dağılarak gözle görülmeyecek kadar küçük parçalara ayrılır. Bu olaya çözünme denir.

8 Şeker, mürekkep, limon ve portakal suyu, tuz, alkol, sabun gibi maddeler suda çözünür. Bu tür maddeler suda çözündükten sonra onları göremeyiz. Ancak orada olup kaybolmadıklarını tadabileceğimiz bir karışımsa tadarak anlayabiliriz. Ayrıca bunu kütlelerine bakıp anlayabiliriz de. Tadabiliriz Tadamayız

9 Çözünme sonucu oluşan karışıma çözelti denir. Örneğin, şekerli su
Çözünme sonucu oluşan karışıma çözelti denir. Örneğin, şekerli su. Bu karışımda şeker çözünen, su ise çözücüdür. Çözeltideki maddeleri ayrı ayrı göremeyiz, çözeltilere bakıldığında tek bir madde gibi görünür.

10 Yağ Suda Çözünmediği İçin Gözle Görebiliriz
Naftalin, sıvı yağ, toprak, kum gibi maddeler suda çözünmez. Bu nedenle bu tür maddeleri suyla karıştırdığımızda onları karışımda görebiliriz. Yağ Suda Çözünmediği İçin Gözle Görebiliriz

11 Çözeltiler Karışım Çözelti olmayanlar Madde Saf madde

12 Karışımların ayrılması Karışımdaki maddelerin birine veya birkaçına ihtiyaç duyarsak onları ayırmamız gerekir. 1) Süzme ile ayırma Sıvı maddeleri, içinde çözünmemiş katı maddeden ayırmak için bu yöntemi kullanırız.

13 Talaş Tozunu Sudan Ayırma Yöntemi
Örneğin, haşlanmış makarnayı suyundan, talaş tozunu sudan ayırmak, çayı süzmek için bu yöntem kullanılır. Süzmede kullanılan süzgecin gözenekleri, katı maddenin tanelerinden daha küçük olmalıdır. Talaş Tozunu Sudan Ayırma Yöntemi Çayı Süzme Yöntemi

14 2) Yüzdürme ile ayırma Katı maddelerden oluşan karışımı ayırmak için suda ayırma yöntemi kullanılır. Bu yöntemde karışım suya ilave edilir. Bu yöntemin uygulanması için katı maddelerin suda çözünmemesi gerekmektedir. Ayrıca ayırmak istediğimiz katı madde veya maddeler su üstünde kalırken diğerleri suda batmalıdır. Yoksa bu yöntemi kullanamayız.

15 Karışımda su üstünde kalan maddeler başka bir kaba toplanır
Karışımda su üstünde kalan maddeler başka bir kaba toplanır. Kalan karışımın suyu süzülür. Böylece karışım ayrılmış olur. Örneğin, plastik atıkları geri çevirmede pet şişe, poşet, gibi plastik atıklar cam ve metalden ayırmak için bu yöntem kullanılır.

16 3) Buharlaştırma ile ayırma Su ve içinde çözünmüş katı maddeden oluşan karışımı ayırmak için suyun uzaklaştırması gerekir. Bu yöntemde karışım ısıtılır, su buharlaşır ve geriye suda çözünmüş katı madde kalır. Örneğin, şekerli sudan şekeri, tuzlu sudan tuzu ayırırız.

17 4) Mıknatıs ayırma yöntemi Bu yöntem mıknatıstan etkilenen maddeyi mıknatıstan etkilenmeyen maddelerden ayırmak için kullanılır. Kullandığımız mutfak eşyalarında, arabalarda demir kullanılır. Bu eşyalar çöp olduğunda ayırması zor olur ve bunlar için dev mıknatıslar kullanılır.

18 Bu mıknatıslar demir atıklarını çekerken kağıt, cam, plastik gibi diğer atıkları çekmez.Böylece demirden yapılmış atıklar karışımdan ayrılmış olur. Daha sonra bu atıklar geri dönüşüme gönderilir.


"Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları