Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan."— Sunum transkripti:

1 Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ

2 KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır. (özel eğitim hizmetleri madde 23)

3 KAYNAŞTIRMANIN AMACI Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, eğitimlerini öncelikle yetersizliği olmayan akranları ile birlikte aynı kurumda sürdürmeleri sağlanır. Çocuğu normal hale getirmek değil, onun ilgi ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmasını sağlamak ve toplum içinde yaşayabilmesini kolaylaştırmaktır.

4 KAYANAŞTIRMA TÜRLERİ Tam Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencin kaydı normal sınıftadır; öğrenci tam gün boyunca normal sınıfta eğitim almaktadır. Yarı Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı özel eğitim sınıfındadır; özel eğitim sınıfı öğrencisi başarılı olabileceği derslerde kaynaştırma sınıfında eğitim almaktadır. Tersine Kaynaştırma: Yetersizlikleri olmayan bireyler istekleri doğrultusunda özellikle okul öncesi eğitimde, çevrelerindeki kaynaştırma uygulaması yapan özel eğitim okullarında açılacak sınıflara kayıt yaptırabilirler.

5 KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNİN İLKELERİ Özel eğitime ihtiyacı olan bireyin akranlarıyla aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır. Kaynaştırma, özel ve genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Hizmetler yetersizliğe göre değil, eğitim ihtiyaçlarına göre planlanır. Karar verme süreci aile-okul-eğitsel tanılama sürecine göre gerçekleşir. Kaynaştırmaya erken başlamak esastır. Kaynaştırmada bireysel farklılıklar esastır. Duyu kalıntısından yararlanmak esastır. Gönüllülük,sevgi,sabır,gayret gerekmektedir. Eğitim normal insanlarla ve doğal ortamlar da verilmelidir. Eğitim, bireyi toplumun bir parçası haline getirmeyi amaçlar.

6 OKUL SÜRECİ Farkına varma (Öğretmenin bilgi toplaması, ilk değerlendirmeyi yapması) Okul yönetimi, rehber öğretmen, öğretmen, anne-baba ve öğrencinin sorunu değerlendirmeleri Uygulanmakta olan eğitim programına devam edilmesi Program uygulanırken düzenlemeler yapılarak öğrencinin kaydettiği ilerlemelerin izlenmesi ve incelenmesi Özel yardım ve destek sağlanması

7 REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE GÖNDERME SÜRECİ Sağlanan her türlü yardım ve destek hizmetlerine karşın öğrencinin verilen eğitim hizmetleri ve uygulanan eğitim programından yararlanamaması durumunda, yapılan tüm çalışmalar ve verilen destek hizmetleri raporlaştırılarak, eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla öğrencinin Gönderme Öncesi Bilgi Formu´na konularak RAM’a gönderme RAM’dan öğrenci için randevu alınması Öğrenci velisinden inceleme ve yerleştirme izninin alınması Veli görüşme formunun doldurulması, gönderme öncesi bilgi formunun ve (varsa) tıbbı tanılama ile ilgili raporun incelenmesi Öğrencinin Oyun ve gözlem odasında gözlemlenmesi ve uygun olduğunda teste alınması

8 Velilerin Getirmesi Gereken Evraklar Eğitsel tanılama (test ve inceleme) için merkezimize gelecek öğrencilerin velilerinin getirmeleri gereken evraklar: HERHANGİ BİR OKULA DEVAM EDİYORSA 1-ÜST YAZI (halen devam ettiği okul tarafından gönderilecek) 2-Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu (Sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeni tarafından doldurulacak) 3- TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 4- 4 Adet Vesikalık Fotoğraf HERHANGİ BİR OKULA DEVAM ETMİYORSA (Okul dışı) 1- TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 2- 4 Adet Vesikalık Fotoğraf Üstte yazan belgelerin haricinde öğrenci herhangi bir rehabilitasyon merkezine devam ediyorsa "BİREYSEL GELİŞİM RAPORU" (gittiği rehabilitasyon merkezi tarafından doldurulacak) getirilecektir.


"Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları