Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP"— Sunum transkripti:

1 EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP
Yrd. Doç. Dr. Serpil ALPTEKİN

2 EĞİTSEL TANILAMA MODELİ
Farkına varma Doktora başvurma Tıbbi rehabilitasyon (RAM) Değerlendirme Rapor (tanı koyma ve yerleştirme

3 RAM DEĞERLENDİRME Standart norma dayalı testler uygulanır.
(Kişilik, Uyum, Zeka, Görme ve İşitme) Eğitsel Değerlendirme

4 EĞİTSEL DĞERLENDİRME Yetersizlikten etkilenmiş bireylerin eğitsel gereksinimlerini (gelişim ve disiplin alanlarında neleri yapıp neleri yapmadığını) belirlemek ve yerleştirme kararı vermek amacıyla yapılan ölçümleme işidir. Bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamak için eğitsel değerlendirmede elde edilen bilgilerden yararlanılır .

5 BEP Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı: Yetersizliği olan kişinin gereksinimlerine göre yapması gereken davranışları, alt basamaklarını nasıl ve kiminle yapılacağını gösteren bir akış planıdır.

6 Bireyselleştirilmiş Eğitim Planının Bileşenleri
Öğrencinin var olan performans düzeyi Uzun dönemli amaçlar ve kısa dönemli amaçların oluşturulması İlişkili hizmetler Etkinliklere akranlarıyla birlikte katılma Tarih ve yerler İlerlemeleri ölçme Geçiş hizmetleri

7 öğrencinin Var Olan Performans Düzeyi
Görüşmelerden yararlanılır. Form hazırlanır. Dolaylı ölçme Kontrol listelerinden yararlanılır. Kontrol listesi hazırlanır. Doğrudan gözlem

8 Uzun dönemli amaçlar ve kısa dönemli amaçların oluşturulması
Uzun dönemli amaçlar çocuğun bir yıl içinde makul düzeyde kazanabileceği beceri ve davranışlardır. Bu amaçlar analiz edilerek daha sonra kısa dönemli amaçlara dönüştürülür. Uzun dönemli amaçlar bedensel gereksinimleriyle ilgili olduğu gibi akademik, sosyal ve davranışsal ya da diğer eğitsel gereksinimlerine dönüktür. Amaçlar mutlaka davranışsal ölçütlerde yazılmalıdır.

9 Davranışsal Amaçlar Nasıl Yazılır?
Davranışsal amaçlar öğrencinin ne yapacağını açık bir şekilde ifade etmelidir. Amaçların ölçülebilir terimlerle ifade edilmelidir. Kabul edilebilir davranış için ölçüt düzeyi belirlenmelidir. (zaman sınırı, davranış sayısı ve davranışın hangi koşullarda gerçekleştiği)

10 İlişkili hizmetler BEP de çocuğun yararına olan ve çocuk için sağlanan özel eğitim ve ilişkili hizmetler mutlaka listelenmelidir. (servis, kaynak oda, gezici öğretmen, konuşma terapisti) Çocuğun gereksinimi olan destek malzeme ve hizmetleri BEP de yer almalıdır. Programda yapılan uyarlamalar ya da çocuğa yararlı olacağı için okuldaki meslek elemanlarına sağlanan eğitimde BEP de yer almalıdır.

11 Etkinliklere akranlarıyla birlikte katılma
BEP’ te mutlaka yetersizliği olan öğrencinin normal sınıfa ve diğer okul etkinliklerine yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte katılma düzeyi mutlaka yer almalıdır.

12 Tarih ve yerler Bireyselleştirilmiş eğitim programında hizmetlerin ne zaman başlayacağı, hangi sıklıkla uygulanacağı, nerede uygulanacağı ve ne kadar süreceği de belirtilmelidir.

13 İlerlemeleri ölçme BEP de öğrenci ilerlemeleri nasıl ölçülecek ve öğrencideki ilerlemeler ana babalara nasıl iletileceği de yer almalıdır.

14 Geçiş hizmetleri Öğrenci ilköğretimi tamamladığında okul sonrası amaçlarına ulaşması için alması gereken derslere ilişkin bilgiler olmalıdır. Okul sonrasına hazırlamak için gerekli olan hizmetler de BEP de olmalıdır.

15 BEP EKİBİ Özel Eğitim Öğretmeni Sınıf Öğretmeni Müdür ya da Yardımcısı Anne baba Testleri Yorumlayacak bir uzman Diğer Uzmanlar

16 Teşekkürler…..


"EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları