Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU."— Sunum transkripti:

1 PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU

2 Nedir? Son yıllarda okullarımız, hızla artan şiddetin gölgesinde kaldı. Televizyon programlarında da artan şiddet içerikli programlar ergenin yaşantısına kadar girdi. Her gün yeni bir şiddet haberiyle karşılaşır olduk. Okullarda öğrenciler arasında sözlü kavgalar hatta bıçaklı saldırılar… Öğrenciler arasında artan çatışmalar, çözüme yönelik bir çok arayışı da beraberinde getirdi. Bu amaçla okulumuzda Akran Arabuluculuğu uygulamasını başlattık.

3 Nasıl Uygulanıyor? Gönüllüler arasından seçilen ikinci kademe öğrencilerine “Çatışma Çözme ve Akran Arabuluculuğu”  alanında eğitimler veriliyor. Her grupta ya da sınıfta nöbetçi akran arabulucu bulunduruluyor. Diğer öğrenciler arasında yaşanan çatışmalar, yetiştirilen akran bulucular tarafından , -yani üçüncü bir akran- tarafından çözümlenmeye çalışılıyor. Eskiden öğrenciler arasında yaşanan çatışmalar; kaç ya da savaş gibi işe yaramayan yöntemlerle çözülmeye çalışırken, çözüm bulunmaz çatışma şiddete ya da duygusal sarsıntıya dönüşürdü. Oysa akran arabuluculu programı öğrenciler arası iletişimi kuvvetlendirip, okuldaki atmosferi de olumlu etkilemektedir.

4

5

6 PROJE 2 ÖĞRENCİ KOÇLUĞU

7 Nedir? Öğrencilerin kendilerini tanımaları, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keşfetmelerini, hedef koymalarını sağlamaya ve kaynaklarını daha iyi kullanabilmelerine yönelik , yol haritası ve eylem planı yapmalarına  estek sağlayan hizmettir. Tamamen kişinin özelinde oluşturulacak, gizlilik ve etik değerler çerçevesinde sunulan bir programdır.

8 Neler Amaçlanıyor? Öğrencilere yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazandırmak, Öğrencilerinin derslerdeki başarı durumlarını izlemek, Başarısızlık durumunda öğrencilerin başarısızlık nedenlerini araştırmak ve başarısızlığa neden olan faktörler konusunda öğrencileri uyararak gerekli önlemleri almak, Planlama ve hedef belirleme konusunda yardımcı olmak, Öğrencilerin kendilerini keşfetmelerini ve kendilerini yönetmeyi öğrenmelerini sağlamak, Okul ve dersler ile okul dışındaki serbest zamanlar arasındaki dengeyi kurmak, zamanı daha etkin kullanabilmelerini sağlamak, Çevresinde yer alan ve kendisini geliştirip, başarıya götürecek kaynaklarını daha etkin kullanmasını sağlamak, Çalışma isteği ve motivasyonlarını artırmak, Eğitim-öğretim konuları başta olmak üzere, karşılaşacakları sorunların çözümünde yardımcı olmak, Çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle öğrencilerin sosyalleşmesine ve olumlu kişilik özellikleri geliştirmelerine yardımcı olmak, Öğrencilerin velileriyle sürekli iletişim halinde olarak okul dışı zamanlarda öğrencinin ailesiyle yaşaması muhtemel sorunları en aza indirmek, aileleri çocukların sınavlara ve hayata hazırlanmaları sürecinde daha bilinçli hale gelmelerini sağlamak.

9

10 PROJE 3 VELİ ZİYARETLERİ

11 Neden? Başarı her zaman velilerin okula daha sık gelmesiyle gerçekleşmez. Bazen de her gün okula gelen öğrencileri okuldan sonra bütün zamanlarını geçirdikleri evlerinde görmek, onlar gelmeden onlara gitmek gerekir…

12 Nasıl Uygulanır? Haftanın belirli günlerinde Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı, Rehber Öğretmen ve Sınıf Rehber Öğretmeni ile birlikte ziyaret edilmesi planlanan öğrencileri evlerinde müsait oldukları zaman diliminde (öğle arası, sabah saatleri ya da okuldan sonra) ziyaret edip, ailelerinden öğrencinin evdeki hayatı, çalışmaları ile ilgili bilgi alıp, velilere öğrencinin okul başarısı, gelişimi, yaş dönemi özellikleri ve bu dönemlerde karşılaşılan sorunlara karşı çözüm yolları ile ilgili bilgi verilmektedir.

13

14

15 PROJE 4 PAZARTESİ DENEMELERİ

16 Nasıl Uygulanır? Okulumuzdaki 8. sınıf öğrencilerinin sınav performanslarını artırmak, test tekniklerini geliştirmek, özgüvenlerini yükseltmek, sınav hazırlık dönemindeki eksiklerini tespit edip, etkili çözümler geliştirmek amacıyla her hafta Pazartesi günleri 8. sınıf öğrencilerine deneme sınavları uygulanmaktadır.

17

18

19 PROJE 5 BİLGİ YARIŞMASI

20 Nasıl Uygulanır? Okulda bulunan öğrencilerin edindikleri bilgileri daha etkili kullanmalarını sağlamak, sosyal becerilerini artırmak, liderlik becerilerini geliştirmek amacıyla her dönemde bir kere uygulanır. Soruların hazırlanmasından zümreler sorumludur. Okul İdaresi ve Rehberlik Servisi yarışmanın organize edilmesini sağlarlar.


"PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları