Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu"— Sunum transkripti:

1 Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu
Elif Uzun Kültür Üniversitesi Enver Gökçe ve Yaşamı

2 Enver Gökçe Sanatkar Toplumcu şairler arasında kendine özgü sanat anlatışına sahiptir.

3 1920-1981 yılları arasında yaşamıştır
yılları arasında yaşamıştır. Hayatı Erzincan, Ankara ve İstanbul arasında geçmiştir.

4 1920 yılında Erzincan’ın Kemaliye(Eğin) ilçesine bağlı Çit köyünde doğdu yılında ailesiyle Ankara’ya göç ettiler. Burada ilkokula başladı.1935 yılında Cebeci Ortaokuluna başladı. Ankara Gazi Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dil ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

5 Türk dilinin tüm kolları Türkmence, Kırgızca, Karaimce, Göktürk ve Oğuz lehçeleri, İstanbul ağzı vb. üzerinde çalıştı. Divan Edebiyatı’nı uzmanlık derecesinde öğrendi. Sosyalist düşünceye yakınlaşmasıyla Türk Gençler Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. İstanbul Kadırga Öğrenci Yurdunda yöneticilik yaparken ceza yasasının maddesine aykırı eylemlerde bulunma savıyla tutuklandı.7 yıl hüküm giydi. Ağır işkenceler gördü.

6 İstanbul ve Ankara’da yaşadığı acı deneyimler ve zor koşullar altında yaşayacak olması onun köyüne gitmesine neden oldu. Ağırlaşan hastalığı nedeniyle Bulgaristan’a gidip tedavi gördükten sonra Ankara’ya yerleşti. Son günlerini Ankara’da bir huzurevinde geçirdi. 19 Kasım 1981 de vefat etti.

7 İlk şiirleri Ülkü dergisine çıktı.
Ankara’da yayımlanan Ant dergisini yönetti. Ant dergisinde yayımlanan Köylülerime şiiri büyük yankı uyandırdı. Ayrıca şiirleri Yurt ve Dünya, Gün, Söz, Yağmur ve Toprak, Yeryüzü dergilerinde yayımlandı. Bazı şiirleri Zülfü Livaneli, Kerem Güney, Timur Selçuk, Sadık Gürbüz ve Ahmet Kaya tarafından bestelendi.

8 Hakkında Bilgi Veren Kaynaklar
Yazılı Kaynaklar (1977 yılında Devrim Sanatçılar Derneği tarafından banda kaydedilen ‘Kendi Sesinden Seçtiği Şiirleri ve Pablo Neruda Çevirileri’ sürekli güncellenen bibliyografyasının, Enver Gökçe üzerine yazılanları ve kendi ürünlerini içerin bir kitaplığın bulunduğu, belgelerin, Enver Gökçe’nin fotoğraflarının ve kendi çektiği fotoğrafların izlenebildiği site) Şiirimizin Işıklı Irmağı- İlhan Başgöz

9 Celil Denktaş - Enver Gökçe

10 Sözlü Kaynaklar Köylüsü Recai Gazez’in Enver Gökçe ile geçen anılarını köylülerle yada köye gelen insanlarla paylaşması.

11 ŞİİRLERİ Köylülerime 39 Harbi 1909 - 1946 Ağıt And Olsun Şart Olsun
Başlangıç Bir Alıp Satıcı Gönül Bir İhtiyar Bir Kalleş Düzenci Geceden Bir Milli Kurtuluş Türküsü Bizim Caddelerimizde de

12 Eserleri Dost Dost İlle Kavga

13 Eğin Türküleri

14 Panzerler Üzerimize Kalkar

15 Yaşamı ve Bütün Şiirleri

16 Pablo Neruda’nın Şiirlerinden Seçmeler

17 Dede Korkut Çevirileri

18 Adına açılan müze Daktilosunu, yakın okuma gözlüğü, paltosu, bastonu ve daha birçok eşyasının olduğu müze açılmıştır. Köylülerime şiiri müzenin dış kapısına asılmıştır. Açılışa Kemaliye Kaymakamı ve belediye başkanı katılmış. Çeçe dedikleri Enver Gökçe için açılan müzeye köylüler sevinmiş ve büyük ilgi göstermişlerdir.

19 Müzesinden Görüntüler

20

21 Hakkında Yapılan Anma Günleri

22 Anlayışını Yansıtan Sözlerinden Biri
TÜRKİYEM Senin emekçin olaydım şen olası türküsü dost kokusu, dost selamı Türkiye Ankara / 1945

23 Kaynakça www.wikipedi.org www.envergokce.org Görseller/Enver gökçe
ndex.html

24 Teşekkür ederim Elif Uzun
İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İstanbul.


"Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları