Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)"— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)

2 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)

3 (Yaşam Öyküsü) TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
Edebiyat, sanat, siyaset vb. alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını, okuyucuya duyurmak amacıyla yazılan inceleme yazılarına denir.

4 nin Özellikleri TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
1) Yaşamı yazılan kişi tüm yönleriyle tanıtılır. 2) Kronolojik sıra izlenebilir. 3) Tarafsız ve gerçekçi olunmalıdır. 4) Bilgi, belge, tanık ve kanıtlara dayandırılmalıdır. 5) Açık, sade bir dil kullanılır. 6) İyi bir belgesel özelliği taşımalıdır.

5 Örnek TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
1914 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Gazi Lisesini bitirdi (1932). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümündeki öğrenimini yarıda bıraktı (1935). Kişiliğini belli eden ilk şiirlerini arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le birlikte Varlık dergisinde yayınlamaya başladı. Yaprak dergisini çıkardı. Yaprak, 1 Ocak 1949’dan 15 Haziran 1950’ye kadar 28 sayı çıktı. «Son Yaprak» adlı özel bir sayı ölümü üzerine arkadaşları tarafından çıkarıldı. 14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanamasından öldü. Rumelihisarı Mezarlığı’na gömüldü.

6 (Öz Yaşam Öyküsü) TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
Kişinin, yaşamıyla ilgili ilginç dönemleri anlattığı yazılara denir. Kişinin kendi biyografisini yazması otobiyografi olur.

7 nin Özellikleri TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
1) Doğumdan otobiyografinin yazıldığı ana kadar yaşananlardan anlatmaya değer olanlar yazılır. 2) Sanatçı, çoğu zaman kendisiyle beraber sosyal çevresinden ve ailesinden de söz eder.

8 nin Özellikleri TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
3) Edebiyat, sanat, siyaset, spor gibi değişik alanlarda ünlü bir kişi; diğer insanlarca bilinmeyen yönlerini, anlatmak amacıyla otobiyografisini yazar. 4) Otobiyografiler öznel eserler olarak kabul edilir. Çünkü kişi kendisini anlatırken tarafsız davranamaz.

9 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
Örnek (…) Çemberlitaş’ta, Sultanahmet’e doğru inen sokaklardan birinde, kocaman bir konakta doğmuşum… Harem ve selâmlık halinde iki kapılı, dört katlı ve bilmem kaç odalı bu konak, içinde, yakıcı hâtıraların kaynaştığı tütsü çanağıdır. Renk renk, şekil şekil, fısıltı fısıltı hâtıralar… Bazen de çığlık çığlık… Çocuk denecek kadar gençken yazdığım «Bir Yalnızlık Gecesinin Vehimleri» isimli hikâyemdeki mekân, işte bu konak… Necip Fazıl (O Ve Ben)

10 TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)


"TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları