Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ"— Sunum transkripti:

1 GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2 Güneydoğu Anadolu bölgesi Türkiye’nin en küçük bölgesi olup en az nüfusa sahip olan bölgemizdir. Ayrıca en az orman çıkarımı,en küçük yüzölçümü ,en yüksek yaz sıcaklığı,en fazla petrol çıkarımı,en az engebelik ,en fazla fosfat çıkarımı,en fazla mercimek üretimi , en az orman oranı, en fazla buharlaşma miktarı ve en fazla yaz kuraklığı gibi özelikleri dikkat çeker. Güneyinde Suriye ve ırak yer alırken kuzeyinde Toroslar yer alır. Bölge ovalar ve platolarla kaplıdır. Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk barajı bu bölgededir.

3 BÖLGENİN ŞEHİRLERİ DİYARBAKIR ŞANLIURFA BATMAN GAZİANTEP SİİRT KİLİS
MARDİN ADIYAMAN

4 İKLİM VE BİTKİÖRTÜSÜ Bölge genel olarak yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlı olur. Yıllık yağış miktarı 300 mm civarındadır. yağışın az olması nedeniyle ormanlara fazla rastlanmaz. Egemen olarak otsu bitkiler yani bozkır bitki örtüsü vardır.

5 TARIM VE HAYVANCILIK Genel olarak en çok ekilen ürün buğdaydır. Bunun yanı sıra pirinç,mısır,pamuk,mercimek,üzüm gibi ürünler de vardır. Ayrıca Adıyaman da tütün de yetiştirilmektedir. Tarımın elverişsiz olduğu yerlerde genellikle hayvancılık yapılır. Keçi ve koyun yetiştirilir Kilis civarlarında ipek böcekçiliği de önemlidir.

6 NÜFUS VE YERLEŞME 1990 Nüfus sayımına göre bölgenin nüfusu yaklaşık 4.5 milyon civarındır.iklim ve toprak şartlarının daha elverişli olması nedeniyle nüfusun çoğunluğu bölgenin batısında toplanmıştır. Türkiye nüfusunun %8’ini bu bölgemiz oluşturmaktadır. Kent nüfusu fazla olup km kareye 66 kişi düşmektedir.

7 AKARSU VE GÖLLER En önemli iki nehir Fırat ve Dicle’dir. Bü nehirler Basra körfezine ulaşmaktadır. Bölge göl bakımından oldukça fakirdir. Buna karşın Atatürk ve Karakaya barajları bu bölgede yer almaktadır.

8 YERALTI ZENGİNLİKLERİ
Bölgede genel olarak: petrol ,fosfat ve asfaltit tir. Bölgede tarıma dayalı hayvancılık faaliyetlerinden dolayı et ve süt ürünleri de önemlidir. Bunun yanında çimento fabrikaları, kimya sanayi,tarım araçları,otomontaj, ve madeni eşya yapımı gibi sanayi kolları bulunmaktadır.

9 TURİZM Bölge turizm bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. özellikle peygamberler şehri Urfa, nemrut dağının bulunduğu Adıyaman, evleriyle meşhur Mardin çok önemli bir yere sahiptir.

10 RAMAZAN YILMAZ SOSYAL BİLİGİLER ÖĞRETMENLİĞİ Kaynakça: vikipedi, güneydoğu.com Görseller: picgifs.com, şehir dergileri


"GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları