Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik Kurumu: Suca uygulanan yaptırım veya tedbirin ceza infaz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik Kurumu: Suca uygulanan yaptırım veya tedbirin ceza infaz."— Sunum transkripti:

1 DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik Kurumu: Suca uygulanan yaptırım veya tedbirin ceza infaz kurumu dışında, yani toplumun içinde yerine getirilmesi ile ilgili bir kavramdır. Kıta Avrupasında uygulandığı şekliyle cezanın infazının ertelenmesi demektir.

2 DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik: Cumhuriyet savcılıkları, ceza infaz kurumları, sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve koltuk gibi pek çok birimi ilgilendirdiğinden dolayı ilk kez kurulan ve bir geçmişi olmayan bir kurumdur.

3 DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Amaç: Hükümlüler açısından, hürriyeti bağlayıcı cezalar yerine seçenek yaptırımlar uygulanması suretiyle hükümlünün topluma kazandırılması koşullu salıverme müessesesinin amacına uygun kullanılmasıdır. Şüpheli ve sanıklar açısından ise tutuklama tedbirine seçenek olan adli kontrol uygulaması ile haksız tutuklamaların sebep olduğu insan hakları ihlalleri ve ekonomik külfetin ortadan kaldırılmasıdır.

4 DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Uygulama Süreci:5237 sayılı TC. Kanununun 191.maddesi kapsamında DS hükmü atıf olunan hükümlülerin önce DS bürosuna 10 gün içinde başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığınca belirlenen Sağlık kurumuna sevk yazısı yazılarak sanık veya hükümlünün 5 gün içinde DS kurumuna başvurması gerekmektedir.

5 DS TEDBİRİ KARARI VERİLEN MADDE KULLANICILARININ/BAGIMLILARININ SAGLIK KURUMLARINA MÜRACATLARINDA YAPILACAK İŞLEMLER 1-DS vakaları bünyesinde psikiyatri uzmanı ve psikolog bulunan devlet hastanesine yönlendirilecektir. 2-Buralara sevk edilen vakalar için 2 haftada bir olmak üzere idrar testi (zoraki durumlarda tek kullanımlık testler uygulanır)yapılacaktır. 3-Psikiyatri uzmanı tarafından bağımlılık olup olmadığına dair klinik değerlendirme yapılır. Sonuç DS bürosuna gönderilir. Şayet bağımlılık var ise 6 haftalık DS bağımlılık programına başlanır.6 haftadan sonra vaka sonuç vermezse tedavi için vaka bağımlılık merkezine sevk edilecektir. 4-Tedavi merkezlerine yönlendirilen vakalarda 3 aydan az olmamak üzere (en az 2 haftadan bir görüşme ve toksit analizler yapılmak üzere )DS bürosuna raporla bildirilir.

6 DS TEDBİRİ KARARI VERİLEN MADDE KULLANICILARININ/BAGIMLILARININ SAGLIK KURUMLARINA MÜRACATLARINDA YAPILACAK İŞLEMLER AMACI: Madde kullanımı sorunu olanların madde kullanımını sonlandırmak için onları bu hastalıktan kurtulmalarının ve bilgilendirilmesidir. KİMLER ALINIR: Bu programa uyuşturucu, uyarıcı, ucucu maddeler ile alkol kullanım sorunları olan kişiler DS tedbirleri uyarınca hastaneye yönlendirilen kişiler alınır.

7 DS TEDBİRİ KARARI VERİLEN MADDE KULLANICILARININ/BAGIMLILARININ SAGLIK KURUMLARINA MÜRACATLARINDA YAPILACAK İŞLEMLER İDRAR ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK DURUMLAR Doğru ve güvenilir bir sonuca ulaşabilmek için Laboratuar koşullarının sağlıklı bir şekilde işlemesi önemlidir. DS uygulamalarında psikoaktif maddelerin değerlendirilmesi için çoğunlukla idrar numuneleri kullanılmalıdır. 1-Hükümlünün idrar tetkiklerinin yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilir. 2-Testin güvenilir olabilmesi için fazla su içirilmemelidir. Ekibin bilgisi dışında herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Tetkikin hükümlüye ait olduğu saptanmalıdır. İdrar alımı sırasında musluk bulunmayan bir kabinde idrarı alınmalıdır. Ve üzeri aranmalıdır. Elbiseleri kalın giyinmiş ise elbiseleri çıkartılmalıdır. Ayrıca teslim edildiğinde idrarın sıcaklığı kontrol edilmeli.

8 BAGIMLILIK NEDİR? Bağımlılık bir hastalıktır. Kişinin beden ve ruh sağlığını, aile yapısını etkileyecek düzeyde alkol ya da madde alması ya da bu isteğini durduramaması ile belirtili ömür boyu süren bir hastalıktır. Tabii ki bağımlılığın sosyal, fizyolojik ve davranışsal boyutları vardır. Düzeltilebilir bir hastalıktır. Tabii ki bağımlılığın sosyal, fizyolojik ve davranışsal boyutları vardır. Düzelebilir bir hastalıktır. Ancak alkol alındığında kolaylıkla tekrarlanabilen bir hastalıktır.

9 BAGIMLILIK NEDİR? Fiziksel Bileşen: Fizyolojik bir istektir. Bedende maddeye karşı bir uyum gelişir. Madde bırakıldığında uyumun bozulmasına bağlı fiziksel belirtiler çıkar. Terleme, Titreme, Uykusuzluk, İştahsızlık. Ruhsal Bileşen: Alışkanlık, itiyat’a dayalı bir istektir. Kişinin duygusal yada kişilik yapısı gereği gereksimlerini tatmin etmeye yada gidermeye yöneliktir. Madde bırakıldığında bazı ruhsal yakınmalar görülür. Huzursuzluk, Gerginlik, Tedirginlik. Sosyal Yönü: Kişiler madde kullanmak için ailerini, sorumluluklarını, sosyal ilişkilerini bir yana bırakırlar. Günümüzde bağımlılık fiziksel, ruhsal ve sosyal bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Maddeye bağımlı kişi maddeyi bırakıp az da olsa tekrar kullanmaya başlarsa kısa zamanda bıraktığı noktaya geri döner.

10 BAGIMLILIK NEDİR? BAGIMLILIK ÜSTÜNE ÇALIŞMA YAPARSAK Sorularınızla 3 veya 4 üne EVET cevabı verenler için bağımlı olmak için yeterli olduğunu vurgulayın. Bağımlı değilim diyenlere soru formlarınızda verdikleri yanıtları tartışın. Kimlerin kendilerini bağımlı olarak değerlendirdiklerini verilen bilgilerden sonra fikrini değiştiren olup olmadığını sorun.

11 BAGIMLILIK NEDİR? BAGIMLILIĞIN ÖZELLİKLERİ Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Biz istemezsek bile beynimiz ister. Tansiyon hastalığı gibidir. Tamamen iyileşmez ancak düzelir kullanılmazsa normale döner. Bırakılıp bir süre sonra başlandığında tekrar bıraktığı süreye kısa zamanda ulaşır. Sadece bırakmak yeterli değildir. Hareket, davranış ve yaşam tarzımızda değiştirmeliyiz. Hayat tarzımızı düzeltmeliyiz. Madde kullanmayan arkadaşlar edinmeliyiz. Maddenin bulunduğu ortamda uzaklaşmalıyız.


"DENETİMLİ SERBESTLİK VE BAĞIMLILIK Kurum:5402 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik Kurumu: Suca uygulanan yaptırım veya tedbirin ceza infaz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları