Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU"— Sunum transkripti:

1 UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU

2 HİTİTLER FRİGLER URARTULAR LİDYALILAR İYONLAR SÜMERLER ASURLAR BABİLLER

3 HİTİTLER Anadolu’nun ilk büyük devletidir.
İç Anadolu Bölgesi sınırlarında kurulmuştur. Başkenti Çorum ili Boğazköy (Hattuşaş)’dür. Çok tanrılı dine inanıyorlardı. Hititler resimli yazı (hiyeroglif) ve çivi yazısı olmak üzere iki türlü yazı kullanmıştır. Anal adlı yıllıkları kullanmışlardır. Tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomileri vardır.

4

5 FRİGLER Frigler, İç Anadolu Bölgesinde Ankara’nın batısında Polatlı yakınlarındaki Yassıhöyük (Gordion) te kurulmuştur. Efsanevi kralı MİDAS ‘tır. Maden işçiliğinde ileri gitmişlerdir. Taş işçiliğinde Hititler ’den etkilenmişlerdir. Dokumacılıkta ileri gitmişlerdir.Tapetes denilen halı ve kilimleri ünlüdür.

6 URARTULAR Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van ve çevresinde kurulmuştur.
Başkenti Tuşpa ‘dır. Taş işçiliğinde ve kale yapımında ustalaşmışlardır. Ekonomileri tarım ve hayvancılığa dayanır. Maden işlemede ve işçiliğinde ileri düzeye gitmişler.

7

8 LİDYALILAR Gediz ve Menderes ırmakları arasındaki bölgede kurulmuştur.
Başkentleri Manisa ’daki Sard ‘dır. Ticaret sayesinde zenginleşen uygarlıktır. Kral yolu üzerinde kurulması buna etki etmiştir. Lidyalılar ‘ ın tarihteki en büyük başarısı parayı ilk bulan uygarlık olmalarıdır.

9

10 İYONLAR İzmir körfeziden Güllük körfezine kadar olan bölgeye İyonya denilirdi. Coğrafi konumu nedeniyle deniz ticareti gelişmiştir. Bilim ve sanat alanında oldukça gelişmiş bir toplumdur. Matematikte TALES ve PİSAGOR, tarihte HEREDOT, tıpta HİPOKRAT, felsefede DİYOJEN önemli bilim adamlarıdır.

11 SÜMERLER Sümerler MÖ yılları arasında Mezopotamya ’da kurulan ilk uygarlıktır. Site denilen şehir devletlerinden oluşuyordu. Patesi denilen kral-rahip tarafında yönetiliyordu. Kraldan sonra en yetkili kişi kraliçedir. Çok tanrılı dine inanıyorlardı. Tapınaklarına Ziggurat denilirdi.

12

13 ASURLAR Dicle nehri kıyısında kurulmuş bir uygarlıktır.
MÖ yılları arasında hüküm sürmüş. Başkenti Ninova’dır Ticaretle uğraşmışlar ve ticaret kolonilerini kurmuşlar. Ticaret dışında hayvancılık ve tarımla da uğraşmışlar. Asurlar tarihteki ilk kütüphaneyi Ninova’da kurmuşlar.

14 Çok tanrılı din inancı var .
Asurlarda şehir planlamacılığı gelişmiştir. Büyük su kanalları kurmuşlardır. Medler ve Babiller tarafından ortadan kalkmışlar.

15 BABİLLER Fırat nehri yakınlarında kurulmuştur.
Merkezi krallıkla yönetiliyordu. Babil’in en önemli kralı Hammurabi’dir.devleti bir imparator haline getirmiş.Hammurabi Yasalarını ortaya çıkarmıştır. Çok tanrılı dine inanırlar. Özellikle bilim ve sanat alanında çok gelişmişler,

16 Dünya’nın yedi harikasından biri sayılan Babil’in Asma Bahçeleri bu uygarlığa sahiptir.
Babil kulesi devrin en önemli mimarlarından biridir.


"UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları