Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mola, çocuk bakımından her türlü etkinliğin kısa bir süreliğine durdurulmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mola, çocuk bakımından her türlü etkinliğin kısa bir süreliğine durdurulmasıdır."— Sunum transkripti:

1

2 Mola, çocuk bakımından her türlü etkinliğin kısa bir süreliğine durdurulmasıdır.

3 Yakın Vadeli Amacı Sorunlu Davranışı anında durdurmak Uzun Vadeli Amacı Çocuğun kendini denetlemesini sağlamaktır.

4 Mola yöntemi kullanıldıkça kullanımı daha da kolaylaşan bir disiplin yöntemidir.

5 Moladan hoşlanmazlar, çünkü;  Her şeyden kısa süreli de olsa uzak kalırlar.  Çevre üzerinde denetimi kaybederler.

6 Mola dürtüsel,saldırganca olan ve sürekli yinelenen kötü davranışların düzeltilmesinde işe yarar. Somurtmak, kendisine verilen bir işi yapmamak, çekingenlik vb. (kullanılmayacak davranışlar) A Kategorisi B Kategorisi

7  Çocuğun sürekli birlikte yaşadığı kişilerle karar verin.  Aynı davranışa yönelik tutarlı olarak uygulayın.

8 Mola süresi çocuğun yaşının her yılı için bir dakika olmalıdır. Saat kullanımı çok önemlidir.

9 Molayı hedef davranışı seçin. Mola için sıkıcı bir yer belirleyin Belirli bir süre içinde kaç kez yapıldığını sayın Çocuğunuza mola yönteminin ne olduğunu açıklayın Hedef davranışın ortaya çıkmasını bekleyin

10

11  Çocuk için sıkıcı bir yer olmalıdır. (oyuncak, tv, bilgisayar, hayvan vb)  İçinde diğer aile üyelerinin olmadığı bir yer olmalıdır.  İyi aydınlatılmış ve güvenli olmalıdır.  Çocuğu korkutacak bir yer olmamalıdır.  Çocuğun 10 saniye içinde ulaşabileceği bir yer olmalıdır.  2-4 yaş arası için dik oturabilecekleri bir sandalye, 5-12 yaş arası için ayrı bir mola odası belirleyin. 5-12 yaş için en ideal oda banyodur.

12  2- 4 yaş arasında molayı sözle anlatmanın yanı sıra uygulama ile de gösterin.  Mola ile ilgili bilgiler çocuğa mutlaka verilmelidir. Hangi davranışından dolayı molaya gidiyor Molada ne kadar kalacak? Mola alanı neresi?

13 Çocuğunuzu mola yerine siz koyun Davranıştan en çok 10 saniye sonra ve en çok 10 sözcük kullanmalısınız. Saatte süreyi ayarlayın ve çocuğun duyabileceği yere koyun. Moladayken çocuğunuzla her türlü ilgiyi kesin. Mola bitiminden hemen sonra molaya neden gönderildiğini konuşun.

14 Mola yöntemi ilk kez uygulanmaya başlandığında 11 yaşından büyük olmamalıdır. Mutfak saati veya geri sayım sayacı gibi bir araç mutlaka olmalı, her mola aynı sürede olmalıdır.

15 Mola başlamadan olumlu davranışları pekiştirin, olumsuz davranışı da farkında olmadan ödüllendirmekten kaçının. Seçtiğiniz hedef davranış her ortaya çıkışında molayı uygulayın, sadece kızdığınızda değil. Doğru uygulanırsa 1-2 hafta içinde azalma görülecektir.


"Mola, çocuk bakımından her türlü etkinliğin kısa bir süreliğine durdurulmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları