Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

=>SÖZCÜKTE ANLAM<=

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "=>SÖZCÜKTE ANLAM<="— Sunum transkripti:

1 =>SÖZCÜKTE ANLAM<=

2 1. Aşağıdaki atasözlerinde bulunan altı çizili sözcüklerden hangisi hal eki almıştır?
A)Bıçak yarası geçer; dil yarası geçmez. B)Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. C)Bıçağı kestiren kendi suyu; insanı sevdiren kendi huyu. D)Bir adamın adı çıkacağına canı çıksın.

3 1.c

4 2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?
A)Yapılan son kazı başarısızlıkla sonuçlandı. B)Çiftçi hasat için yazı dört gözle bekler. C)Köyün batı tarafı birden kara bulutlarla kaplandı. D)Katıldığımız son gezi çok güzel geçti.

5 2.b

6 3.“-lık, -lik” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük türetmiştir?
A)Otuz bin kitaptan oluşan bir kitaplık kurdu. B)İnsanlık insana değer vermekle ölçülür. C)Pencerede beyaz güneşlik var. D)Tarladaki korkuluk kuşları ürkütüyordu.

7 3.b

8 4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi hem yapım hem de çekim eki almıştır?
A)Süssüz, yapmacıksız; ama sın derce etkileyici bir üslubu vardır. B)Türkçe’yi en iyi kullanan yazarlarımızdandır. C)Farklı türlerden yapıtlar vermiş biridir. D)Topluma yönelik sanat çalışmalarını sürdürmektedir.

9 4.b

10 5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, diğerlerinden farklıdır?
A)Dişleri dökük, yanakları çökük, saçları aktı. B)İçeri girdiğinde yanakları al aldı. C)Bu, onun yıllar önce bana verdiği bir güldü. D)En ilginç öykülerini Bodrum’da yazdı.

11 5.d

12 6. Güncel olaylar yazın alanında uzun süre etkili olamaz
6.Güncel olaylar yazın alanında uzun süre etkili olamaz. Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi kökü bakımından ötekilerden farklıdır? a) güncel b) olaylar c) yazın d) süre

13 6.a

14 7. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt bildiren sözcük, ötekilerden farklı bir ek almıştır ?
A)– Bizi karşılayan kimdi? Arkadaşım. B)– Bunları kim getirdi? Kardeşim. C)– Ne iş yapıyorsunuz? Öğretmenim. D)– Çantanın içinde ne var? Kitaplarım.

15 7.c

16 8.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde türemiş sözcük yoktur?
A)Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. B)Mayasız yoğurt tutmaz. C)Kaynayan kasan yapak tutmaz. D)Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.

17 8.d

18 9. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde yüklem, sıfattan “-l” ekiyle türetilmiş bir sözcük değildir? A)İp bu kısımda daha da incelmişti. B)Bu olaydan sonra da daha doğrulamadı. C)O da bu dönem yazarları arasında sivrildi. D)Demir bu yüke dayanamayıp eğrildi.

19 9.b

20 10. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, adın belirtme durumu ekini almıştır?
A)Dünyayı, gönlünce gezip dolaşmak istiyordu. B)Arabanın camı iki yerden çatlamış. C)Okulu durağa çok yakındı. D)Görüşleri son derece isabetliydi.

21 10.a


"=>SÖZCÜKTE ANLAM<=" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları