Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME"— Sunum transkripti:

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
Eskiden günde iki öğün yemek yemişlerdir. Bunlardan biri kuşluk yemeği, diğeri de akşam yemeğidir. Kuşluk vaktinde yemek sonraları büyük kentlerde kalkmış, özellikle kahvenin Türkiye’ye gelmesinden sonra kahvaltı (= kahvealtı) kelimesi kullanılmağa başlamıştır.

2 Bu kuşluk yemeklerindeki yiyecek türü bugünkü kahvaltıda yediklerimizden farklıdır. Kuşluk yemeği aslında kahvaltı değil gerçek bir öğündür. Fakat akşamları yemekler gün batımı ile yendiği için daha sonra da hafif bir şeyler yenirdi. Yemek genellikle çorba ile başlar. Çorbadan sonra et ve etli yemekler, börek, pilav ve tatlı sırasıyla gelen beslenmede vazgeçilmez yeme biçimidir.

3 İkinci olarak, eskiden yemek, sofra adı verilen, yere yayılarak üzerinde yemek yenilen yaygı üzerinde yenirdi. Kimi hallerde sofra bezinin üzerine ayaklı bir âlet üzerine konan (sofra iskemlesi) bakır siniler de sofra görevini görürdü. Bugün bile kimi köylerde böyle sofralarda yemek yendiği bilinmektedir.

4 Eski beslenme biçiminden bugüne geçecek olursak
Yer Sofrasından Masaya: yemek yeme tarzında yenilik olarak yemeğin artık masada yendiği, çatal ve bıçağın masaya geldiği ve bir tabaktan yemek usulünün kalktığını söyleyebiliriz. Şerbetten Meyve Suyu ve Coca colaya: Köfteden Hamburgere: Bugün için geleneksel köftenin yerini hamburger almıştır.

5 . Dengeli beslenmek ;vücudumuz için gerekli her besinden zamanında ve yeteri kadar yemektir. Mutlaka kahvaltı yapmalıyız. Günde üç öğün yemek yemeliyiz.Sabah, öğle ,akşam.

6 eslenme engeli Doğru Beslenmek İçin
Midenizi katı gıdalarla doldurmayın .Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar.

7 eslenme engeli Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği
Doğru Beslenmek İçin Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz.

8 eslenme engeli Doğru Beslenmek İçin Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.

9 eslenme engeli Doğru Beslenmek İçin Vücudumuzda dakikada milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz.

10 Yenilenmek İçin Besinler Gerekli
eslenme engeli Yenilenmek İçin Besinler Gerekli Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz.

11 eslenme engeli Özellikle çocuklar, gebe-emziklilerde anemi,
Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları Özellikle çocuklar, gebe-emziklilerde anemi, İyot yetersizliği hastalıkları, Raşitizm, Diş çürükleri, Vitamin yetersizlikleri, Gıda kaynaklı hastalıklar

12 eslenme engeli Kalp damar hastalıkları, Şişmanlık,
Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları Kalp damar hastalıkları, Şişmanlık, Özellikle Tip-II Diyabet, Kanser (özellikle meme, sindirim sistemi ve prostat), Osteoporoz, Hipertansiyon.

13 Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde;
eslenme engeli Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde; büyüme ve gelişmemiz engellenir, sağlığımız bozulur, okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz.

14 Normal vücut ağırlığını koruyabilmenin yolu;
eslenme engeli Normal vücut ağırlığını koruyabilmenin yolu; *Yeterli-Dengeli beslenmek, *Spor yapmak, *Hareketli yaşamaktır.

15 Beslenme Gelişimde Anahtardır
engeli Beslenme Gelişimde Anahtardır Okul çağı, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaşında başlar.

16 Her Gün Yememiz Gereken Besinler
eslenme engeli Her Gün Yememiz Gereken Besinler 1 Grup : Süt, Yoğurt, Peynir. 2. Grup : Et, Balık, Tavuk, Yumurta, Kuru Baklagiller Ve Fındık, Fıstık, Ceviz Vb. 3. Grup : Sebze Ve Meyveler. 4. Grup : Ekmek Ve Tahıllar.

17 Beslenme Gelişimde Anahtardır
engeli Beslenme Gelişimde Anahtardır Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder.

18 eslenme engeli Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz.
Öneriler Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz. Akşam Yemeği İle Sabah Arasında 12 Saatlik Süre Geçer. Sabah Kalktığımızda Kahvaltı Yapmazsak Beynimizde Yeterince Enerji Oluşmaz Açıkta satılan besinleri almayınız. Tabağınıza Yiyebileceğiniz Kadar Yemek Alınız.

19 eslenme engeli Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız.
Öneriler Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız. Yemek Yerken Ayrı Çatal, Bıçak, Tabak Ve Bardak Kullanınız. Öğün Aralarında Şekerli Besinleri Tüketmeyiniz. Ağırlığınızın Boyunuza Uygun Olmasına Dikkat Ediniz.

20 eslenme engeli Sağlıklı Olmak İçin Spor Yapınız
Öneriler Sağlıklı Olmak İçin Spor Yapınız Çiğ Sebze Ve Meyveleri Bol Su İle Yıkadıktan Sonra Yiyiniz. Açıkta Satılan Besinleri Satın Almayınız. Yemeklerden Önce Ellerinizi Mutlaka Yıkayınız Kirli Eller Birçok Hastalık Mikrobu Taşır.


"GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları