Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?"— Sunum transkripti:

1

2 Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?

3 Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir. Yeterli Ve Dengeli Beslenme

4 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri

5 Yetişkin bir insanın ortalama %16’sı proteinden oluşur. Büyüme, gelişme ve hücrelerin yenilenmesi için başta gelen besin öğesidir. Enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Savunma sisteminde rol oynar. Enzimlerin ve bazı hormonların esas yapılarıdır. 1 gram protein yandığında 4 kalori verir. 1.Proteinler

6 Büyüme ve gelişme yavaşlar. Kolay hasta oluruz. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç,deri,tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur. Organlarımızın çalışması aksar. Zeka gelişimi yavaşlar Yeterince Protein Almazsak Ne Olur?

7 Büyüme ve gelişmeyi baskılar. Karaciğer ve böbreklerin üre yapımını arttırır. Osteoporoz riskini arttırır Aşırı Protein Alındığında

8 En çok enerji veren besin öğesidir. Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar midenin boşalmasını geciktirerek tokluk hissi verir. 2.Yağlar

9 İnsan vücudunun %18’i yağdır. Yağlar, en fazla enerji sağlayan besin öğesidir.Sıvı ve katı yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bir gram yağ yandığında 9 kalori vermektedir. Yağda eriyen vitaminlerin kullanımı ve bazı hormonların yapımı için elzemdir. Mideyi yavaş terkettiği için doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının kaybını önler. 2.Yağlar

10 Gereksiz yere fazladan enerji alındığından şişmanlığa neden olur. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için sakıncalıdır Yağ içeriği yüksek besinler fazla miktarda yenirse ne olur?

11 Yetişkin insan vücudundaki toplam karbonhidrat miktarı %1’in altındadır. Vücut çalışması ve günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan sağlanır. Bir gram karbonhidrat yandığında 4 kalori verir. 3.Karbonhidratlar

12 Minareller size kayaları çağrıştırabilir. Fakat minareler vücudunuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen elzem besin ögelerinin bir grubudur. Minareller vücudunuzda gerçekleşen sayısız sürecin başlamasına veya düzenlenmesine yardımcıdır.Örneğin sıvı dengesini düzenlemede,kas kasılmasında ve sinir sisteminde uyarı iletiminde işlevleri vardır. 4.Minareller

13 Vücudumuzun %4 gibi çok küçük bir kısmını oluşturmalarına ragmen vücut yapısının oluşmasında yardımcıdırlar.Kemik ve dişlerin yanı sıra kaslar ve diğer dokularda da minarellar bulunur. Minarellar ısı veya besin işlemede kullanılan diğer elle yapılan işlemler sırasında kayba uğramazlar. 4.Minareller

14 Hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. 5.Vitaminler

15 İnsan vücudunun %60 ‘ı sudur. Besinlerin sindirimi,dokulara taşınması,hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için günlük 2-2,5 litre su gereklidir 6.Su

16 Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın yolu öncelikli olarak dengeli ve yeterli beslenmektir. Besin piramidi bu konuda en iyi rehberdir. Önemli olan ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktar (porsiyon) ve besinler seçmek ve yüksek miktarda yağ içeriği olan yiyeceklerden özenle kaçınmaktır. Besin Sağlık Dengesi

17 Sağlıklı Beslenme Pramidi

18 Yiyeceklerinizi haftalık olarak planlayın. Böylece alışveriş yaparken, abur cubur satın almaktan kurtulabilirsiniz. Asla süpermarkete aç gitmeyin. Eğer insanlar tok karnına alışverişe giderlerse, besin değeri daha yüksek yiyecekler alıyorlar. Aburcudur dan da uzak duruyorlar. Yediklerimizi Seçelim

19 1- Yemek yaparken ölçülerinizi küçültün. Daha az miktarda yemek yapın. 2- Alışverişe gitmeden önce bir liste hazırlayıp listeye sadık kalın. 3- Kendi siparişiniz olmayan yemekten yemeyin. 4- Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın. 5- Artan yemekleri içi görünmeyen kaplarda saklayın 10 Altın Kural

20 6- Yemeğinize konsantre olun, yemek yerken televizyon seyretmeyin, kitap gazete okumayın. 7- Şişmanlatıcı gıdaları kesinlikle evde bulundurmayın. 8- Tatlıya başlamadan önce biraz bekleyin ve hâlâ gerçekten aç olup olmadığınıza karar verin. 9- Her öğünde bol miktarda su için. (Günde en az 1.5 litre) 10- Bir şeyler atıştırmak istediğinizde sizi oyalayacak uğraşılar bulun. 10 Altın Kural

21 Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Doğru Beslenmek İçin

22 Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına,erken yaşlanmaya neden olur. Doğru Beslenmek İçin

23 Midenizi katı gıdalarla doldurmayın.Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar. Doğru Beslenmek İçin

24 Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz. Doğru Beslenmek İçin

25 Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar. Doğru Beslenmek İçin

26 Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Doğru Beslenmek İçin

27 Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz. Yenilenmek İçin Besinler Gerekli

28 Özellikle çocuklar, gebe-emziklilerde anemi, İyot yetersizliği hastalıkları, Raşitizm, Diş çürükleri, Vitamin yetersizlikleri, Gıda kaynaklı hastalıklar Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları

29 Kalp damar hastalıkları, Şişmanlık, Özellikle Tip-II Diyabet, Kanser (özellikle meme, sindirim sistemi ve prostat), Osteoporoz, Hipertansiyon. Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları

30 büyüme ve gelişmemiz engellenir, sağlığımız bozulur, okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz. Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde;

31 *Yeterli-Dengeli beslenmek, *Spor yapmak, *Hareketli yaşamaktır. Normal vücut ağırlığını koruyabilmenin yolu;

32 Okul çağı, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaşında başlar. Beslenme Gelişimde Anahtardır

33 1 Grup : Süt, Yoğurt, Peynir. 2. Grup : Et, Balık, Tavuk, Yumurta, Kuru Baklagiller Ve Fındık, Fıstık, Ceviz Vb. 3. Grup : Sebze Ve Meyveler. 4. Grup : Ekmek Ve Tahıllar. Her Gün Yememiz Gereken Besinler

34 Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder. Beslenme Gelişimde Anahtardır

35 Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz. Akşam Yemeği İle Sabah Arasında 12 Saatlik Süre Geçer. Sabah Kalktığımızda Kahvaltı Yapmazsak Beynimizde Yeterince Enerji Oluşmaz Açıkta satılan besinleri almayınız. Tabağınıza Yiyebileceğiniz Kadar Yemek Alınız. Öneriler

36 Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız. Yemek Yerken Ayrı Çatal, Bıçak, Tabak Ve Bardak Kullanınız. Öğün Aralarında Şekerli Besinleri Tüketmeyiniz. Ağırlığınızın Boyunuza Uygun Olmasına Dikkat Ediniz. Öneriler

37 Sağlıklı Olmak İçin Spor Yapınız Çiğ Sebze Ve Meyveleri Bol Su İle Yıkadıktan Sonra Yiyiniz. Açıkta Satılan Besinleri Satın Almayınız. Yemeklerden Önce Ellerinizi Mutlaka Yıkayınız Kirli Eller Birçok Hastalık Mikrobu Taşır. Öneriler

38 =dokuman&id=113&kelime=&pagehttp://www.saglik.gov.tr/sb/default.asp?sayfa =dokuman&id=113&kelime=&page= 2003/June03/sagliklibeslenme.html tedavi.com/baharat/beslenme.html b&menuid=1&id=1 Kaynaklar


"Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları