Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova."— Sunum transkripti:

1 ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova

2 Ulmaceae Genel Özellikleri
Ağaç ya da çalı şeklinde olabilirler. Tomurcukları sivri ya da küt olabilir. Yaprakları almaçlı dizilmiştir. kenarları dişli ve tüysüdür. Meyve kanatlı nus ya da sulu ve çekirdeklidir.

3 ULMUSLAR Ulmus glabra ( Dağ Karaağacı )
Ulmus leavis Pall. ( Hercai Karaağaç ) Ulmus minor ( Ova Karaağacı )

4 Ulmusların Genel Özellikleri
Yapraklarını döker. Odunsudur. Tomurcuklar iki şekildedir. Erdişi çiçekler salkım halinde bulunur., Genellikle sulak alanlarda yaşarlar.

5 Ulmus glabra ( Dağ Karaağacı )
Gövde Yapısı: Diri odun geniş,açık gri-sarımsı beyaz renktedir. Çok dekoratif,sert ve orta ağırlıkta. Odunu halkalı traheli ve geniştir. İşlenebilir. Mobilya ve kaplamada kullanılır. Gövdesi uzun yıllar çatlamadan kalır. 5-40m arasında boylanabilir.

6

7 Yaprak yapısı : Yapraklar sapsız veya çok kısa saplı
7-15 mm. Uzunluğunda Yumurta veya elips biçimindedir. Tüysü yapıdadır.

8 Çiçek yapısı: Çiçek kurulları sık bir demet halindedir
Yapraklanmadan önce çiçeklenirler Çiçeklerde çiçek tozu konağı koyu kırmızımtırak-mor renktedir

9 Doğal yayılış alanı Avrupa, Balkanlar ve Batı Asya'dır
Doğal yayılış alanı Avrupa, Balkanlar ve Batı Asya'dır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülür. Odunu çok kıymetli olmamakla birlikte iyi bir park ve yol ağacıdır.

10 Ulmus minor ( Ova Karaağacı )
Gövde Yapısı: Kabuk genç gövdelerde ince ve düzgün, yaşlılarda kalın ve derin çatlaklıdır.

11 Yaprak Yapısı : Yaprak döker. Yaprakların üst yüzü koyu yeşil ve çıplak, alt yüzü çıplak, fakat yan damarların ana damarla birleştiği yerde tüylüdür. Yapraklar eliptik veya ters yumurta biçimindedir. Yaprak boyu 6-9 cm. genişliği 4 cm.dir. Yaprağın uç tarafı sivrice, dip tarafı çok çarpık, asimetriktir (Karaağacın belirgin özelliği). Yaprak kenarları çift sıralı dişlidir. Yaprak sapı 6-12 mm.'dir.

12 Çiçek ve meyve yapısı : Çiçek : Erdişi çiçekleri yapraklardan önce açar. Kısa saplı çiçeklerin bir çoğu bir araya toplanmıştır. Çiçeklenme Zamanı :  Bahar Başı (Mart)  Meyve :  Ters yumurta-geniş elips biçimli meyve 1-2 cm. boyunda, meyvenin etrafı damarlı, zarsı bir kanatla çevrilmiştir. Meyve, kanadın ortasından daha yukarda yer alır ve mayıs ayında olgunlaşır.

13 30-40 metre  Yanlara doğru sarkık dalları vardır. Doğu Akdeniz kökenli olup, İtalya, Sicilya, Balkanlar, Girit, Batı Suriye ve Kıbrıs yayılışlıdır. 

14 Ulmus leavis Pall. ( Hercai Karaağaç )
Gövde yapısı : 30-35 m.'ye kadar boylanabilen ince dallı ağaçlardır. Yaşlı ağaçlarda gövdenin dip kısmı oluklu ve dibe doğru genişlemiştir. Kabuk genç fertlerde açık kül renginde, yaşlı gövdelerde levhalar halinde çatlaklıdır

15 Yaprak yapısı : Kısa saplı yapraklar ters yumurta veya geniş eliptik biçimde 6-12 cm. uzunluğunda, 5-8 cm. genişliğinde olup dip tarafı çarpık, uçları sivri veya kısa damla uçludur. Ayanın üst yüzü çoğunlukla çıplak veya hafif tüylü, alt yüzü ise yumuşak tüylüdür, kenarı belirgin dilimli dişlidir

16 Doğal yayılış alanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır
Doğal yayılış alanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır. Ülkemizde Adapazarı Süleymaniye Dişbudak ormanında çok lokal bir yayılışı vardır

17 Celtis Odunsu bitkilerdir. Kabukları ince ve düzdür.
Yaprakları saplıdır. Odunları karaağaçlara göre daha dayanıklıdır. Meyveleri sulu çekirdeklidir.

18 Ayak terlemelerini keser.
Yaraları tedavi eder. Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Öksürüğü keser. Meyvesi hafif müshil etkilidir. Yaprakları saçlara sürüldüğünde saçları siyahlaştırır. Şişmanlatıcı etki yapar. Mide ülseri için bitkinin sakızı balla macun yapılarak yenilir. Tohumları dövülerek bal ile macun yapılarak yenilir. Çitlenbik tohumlarından çok lezzetli bir kahve yapılır. Yaprakları da kaynatılarak balla tatlandırılarak içilir.

19 Zelkova Eliptik dikdörtgenimsi yaprakları vardır. Kışın yaprak döker.
Sürgünler kırmızı-kahverengi ve çıplaktır. Yaprağın üstü zımpara gibi kaba alt tarafı yumuşaktır. Yaprağı saplı ve sap da tüylüdür. Çekirdekli sulu meyve yapar Gövde levha halinde çatlar

20 Meyve Gövde Saplı ve tüylü Yaprak Çiçek Gövde levha halinde çatlar.
Ulmus Celtis Zelkova Meyve Nus ya da Sulu çekirdekli Gövde Genellikle gençken düz yaşlandıkça derin çatlaklı İnce düz ve genellikle çatlamadan kalır Gövde levha halinde çatlar. Yaprak Sapsız, tüylü ve dişli Saplı ve tüylü Eliptik dikdörtgenimsi, saplı, ön tarafı sert arka tarafı tüylü ve yumuşak Çiçek Kurullar sık demet halindedir. 3-5 adet kurul olusturmaktadır.


"ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları