Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ."— Sunum transkripti:

1 KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ.
Çocuklar İçin Trafik Kuralları Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının yaklaşık % 90'ı insanların hataları sonucu meydana gelmektedir. Bu nedenle trafik kazalarından korunmak için trafik kurallarını öğrenip, bu kuralları uygulamak çok önemlidir. Trafik kurallarını öğrenmeniz, uygulamanız, uymayı alışkanlık haline getirmeniz ve uymayanları uyarmanız, trafik kazalarına karışma ihtimalinizi azaltacak en önemli güvenceniz olacaktır. TRAFİK NEDİR ? "İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir." YAYA NEDİR ? "Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insandır." NERELERDEN YÜRÜMELİYİZ ? Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz. Yaya kaldırımlarında, sizden başka yayaların da olacağını düşünerek dikkatli davranınız. Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürüyünüz. Çünkü, ülkemizde trafik sağ taraftan çalıştığı için sizde sağ taraftan yürüdüğünüzde yolun sağını kullanan araçlar sizin arkanızda kalacak ve siz araçları göremeyeceksiniz. Ancak sol taraftan yürüdüğünüzde karşınızdan gelen aracı rahatlıkla görebilir ve herhangi bir tehlike anında kendinizi kurtarma şansınız olacaktır. KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ.

2 KARŞIDAN KARŞIYA NASIL GEÇİLİR
KARŞIDAN KARŞIYA NASIL GEÇİLİR? *Yola inmeden önce kaldırımın, banketin kenarında durunuz. Önce Sola, daha sonra sağa, tekrar sola bakılarak yol kontrol edilir, eğer araç gelmiyorsa veya çok uzak mesafedeyse yol dik olarak koşmadan hızlı adımlarla yürünür, Yolun ortasına gelindiğinde tekrar sağa bakılarak, yine koşmadan hızlı adımlarla yürünür ve geçiş tamamlanır. *Sevgili Çocuklar, karayolları taşıtlar için yapılmıştır. Bu nedenle ilk geçiş hakkının araçlara ait olduğunu asla unutmayınız. *Şoför amcalar, biz çocuğuz, hata yapabiliriz. Siz lütfen iki kere dikkatli olun. Sevgili Çocuklar; Yollarda gece yürümek zorunda kaldığınızda yine yolun sol kenarından yürüyünüz ve sürücüler tarafından görülmeniz için üzerinizde açık renkli giysiler veya elinizde el feneri, yansıtıcılı eşya vb. bulunmalıdır. HER KONUDA HATA YAPABİLİRSİNİZ, ZAMAN İÇERİSİNDE YAPTIĞINIZ HATAYI ÇOK ÇABA SARFEDEREK TELAFİ EDEBİLİRSİNİZ. ANCAK, TRAFİKTE YAPILAN HATANIN TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİLDİR. BU NEDENLE; LÜTFEN TRAFİK KURALLARINA EKSİKSİZ OLARAK UYUNUZ. KARŞIDAN KARŞIYA NERELERDEN GEÇİLİR? 1- Alt geçitlerden, 2- Üst geçitlerden, 3-Yaya geçitlerinden 4- Okul geçitlerinden, 5- Trafik Polisinin bulunduğu yerlerden, 6- Trafik ışıklarının bulunduğu yerlerden, 7- Sayılanların hiç birisi yoksa köşe başlarından geçilmelidir. Çünkü; hangi yönden gelirse gelsin tüm araçları rahatlıkla görebilirsiniz.

3 Aşırı Hız Birçok sürücü hızlı araç kullanmayı yeteneklerini kanıtlamak, özgürlüklerini somutlaştırmak ve araçlarının performansını ortaya koymak amacıyla yapar. Her yıl meydana gelen kazaların % 13'ü aşırı hızdan meydana gelmektedir. Bu nedenle, hız denetimi trafikte özel bir önem taşımaktadır. Hız denetiminin temel amacı, sürücülerin aşırı hız nedeniyle kaza yaptığı yol kesimlerinde, yasayla belirlenmiş hız sınırlarında kullanmalarını sağlamaktır. Bu denetimdeki hedeflerimiz aşırı hızdan kaynaklanan kazaların çok olduğu kesimlerde kazaların azaltılması ve şehir içi ve şehir dışı yollarda sürücülerin hız sınırlarına uymalarının sağlanmasıdır. Ayrıca hız denetimleri, sürücülerin daha dikkatli olmalarına, kazaların azalmasına, ölü ve yaralı sayısının düşmesine, ekonomik kaybın en aza inmesine yol açar Sayılı Karayolları Trafik Kanunu şehirlerarası yollarda ve şehir içinde sürücülerin hangi şartlarda araç kullanacaklarına dair sınırlamalar getirmiştir. Kanunda, ülkemizdeki yolların geometrik özelliklerine ve her türlü hava koşullarındaki durumuna göre hız sınırlaması getirilmiştir. Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını aşan sürücülere para cezası uygulanır. Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde aynı kuralı(hız sınırlarını yüzde otuz aşmak) beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süreyle geri alınır. Bir yılın sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mani hali olmadığı anlaşılanların belgeleri , sürücü belgesine el koyan Trafik biriminden veya en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünden dilekçe ile başvurması halinde geri verilir.

4 Yaya Geçitleri Yaya olarak trafik ortamında bulunan bir kişi her şeyden önce şunu bilmelidir: Bir kaza anında bir otomobile kıyasla zarar görmeden kurtulma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle yayaların kendilerine ayrılan yollarda ve kurallara uygun hareket etmeleri kendi güvenlikleri açısından çok önemlidir. Yaya geçitleri ışıklı ya da çizgilerle belirlenmiş olmak üzere kabaca ikiye ayrılabilir. Her biri için farklı kurallar geçerlidir. Ancak her ikisinde de temel prensip yayaların otoyolu kesen bir hatta güvenle karşıya geçmelerini sağlamaktır. YAYA GEÇİTLERİ YALNIZCA HERKES KURALLARA UYDUĞUNDA GÜVENLİDİR: Hiçbir zaman yaya geçidinde tam anlamıyla yolun size ait olduğunu varsaymayın. Geçiş hakkı sizin hakkınız da olsa diğerleri bunun farkında olmadığı sürece fazla birşey ifade etmez. Kurallara uymayan sürücülerle ilgili şikayet hakkınıza sahip çıkın ancak o anda kendi güvenliğiniz için en doğrusunun biraz daha beklemek olduğunu unutmayın. SÜRÜCÜ SİZİ GÖRMEMİŞ OLABİLİR: Hiçbir zaman sürücüler tarafından açıkça göründüğüniz varsayımıyla hareket etmeyin. Her zaman araç sürücüsü ile göz kontağı kurmaya çalışın. Araç tam olarak durmadan karşıya geçmeye çalışmayın. HAREKETİNİZİ BAŞKALARININ YÖNLENDİRMESİNE İZİN VERMEYİN: Beklerken geçirilen süre içinde dikkatiniz dağılabilir ve karşıya geçmek için acele eden diğer kişilerin hareketi sizi yanıltabilir. Bir yaya geçidinde kendinizi kalabalığın hareketine bırakmayın. Yolu ve araçların durumunu doğrudan doğruya kendiniz gözleyin. ARAÇ DURMAYABİLİR: Bir sürücü çok değişik nedenlerle, istediği halde duramayabilir. Bu yol koşullarından, aracın durumundan ve sürücünün sizin bir sonraki hareketinizi tahmin edememesinden kaynaklanabilir. Aracın yavaşlamış olması bile tam olarak duracağının bir göstergesi değildir. Aracın tam olarak durmasını mutlaka bekleyin. DİĞER ARAÇLAR DURMAYABİLİR!: Tüm araçların hareketini izleyin. Farkında olmadan yalnızca size yakın ya da görüş alanınızdaki araçları kontrol ediyor olabilirsiniz. Diğer araçların hareketini izleyin.


"KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları