Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL."— Sunum transkripti:

1 NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL

2 TRAFİK KURALLARI ve TRAFİK İŞARETLERİ

3 TRAFİK Taşıtların ve yayaların yollarda düzenli hareketlerine trafik denir.Taşıt ve yayalar trafikte belirlenmiş kurallara uymak zorundadır. Uyulması gereken kurallar trafik kurallarıdır. Trafik kuralları can ve mal güvenliğimizi sağlamak amacıyla konulmuştur. Bunun için trafik kurallarını öğrenmeliyiz. Bu kuralları uygulama alışkanlığı kazanmalıyız.

4 Trafik Işıkları ve Anlamları
Kırmızı ışık yandığında yol trafiğe kapalı demektir. Bu yüzden kırmızı ışık yandığında kesinlikle durmak gerekir. Yolun açılacağını yada kapanacağını gösterir. Sürücüler içindir.hazırlan anlamındadır. Yeşil ışık yolun geçişe hazır olduğunu bize gösterir.

5 TRAFİK POLİSİ Trafik polisinin görevi, trafik hizmetlerini yürütmek, araç ve yaya trafiğinin düzenli ve güvenli bir şekilde akışını sağlamaktır. Trafik polisleri yaya ve sürücülerin trafik kurallarına uymalarına da yardımcı olurlar. Ülkemizde trafik polislerinin kıyafetleri, diğer polislerinkinden farklıdır. Onlar beyaz şapkaları, kemerleri, eldivenleri ve yağmurluklarıyla hemen ayırt edilirler.

6 Cadde ve sokaklarda değil ; oyun parklarında oyun oynamalıyız .

7 Duran taşıtların önünde ve arkasından geçmemeliyiz. Taşıtların
arkasına asılmamalıyız.

8 Yaya geçidinin bulunduğu yerlerde yaya geçidini kullanmalıyız .

9 Alt geçitlerin bulunduğu yerlerde alt geçitleri kullanmalıyız .

10 Sürücülerle göz göze gelin ve niyetinizi gösterin .

11 Yeşil ışığı, yol kenarına iki adım mesafede bekleyin , hemen yola inmeyin .

12 Size yeşil ışık yanmış olsa da araçlara dikkat ediniz!

13 Her zaman yolun sağından ve yaya kaldırımından yürümeliyiz
Her zaman yolun sağından ve yaya kaldırımından yürümeliyiz. Yaya kaldırımı olmayan yerlerde, yolun solundan yürümeliyiz.

14 Işıklı kavşaklarda yayalar için yeşil ışık yanıyorsa, karşıya geçmeliyiz. Kırmızı ışık yanıyorsa beklemeliyiz.

15 Cadde ve sokakların tehlikeli yerlerinden karşıya geçmemeliyiz
Cadde ve sokakların tehlikeli yerlerinden karşıya geçmemeliyiz. Karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, tekrar sola bakmalıyız. Hızlı adımlarla zikzak çizmeden karşıya geçmeliyiz.

16 Trafik polisi, trafiğin düzenli olmasını sağlar
Trafik polisi, trafiğin düzenli olmasını sağlar. Bunun için trafik polisinin işaretlerine uymalıyız.

17 Bulunduğumuz yerde varsa üst geçitleri kullanmalıyız .

18 Karşıdan Karşıya Geçerken
Yola inmeden önce kaldırımın / banketin kenarında durmalıyız. Önce sola, sonra sağa, daha sonra tekrar sola bakarak yolu kontrol etmeli, eğer araç gelmiyorsa koşmadan hızlı adımlarla yürümeliyiz. Yolun ortasına gelindiğinde tekrar sağa bakarak, yine koşmadan hızlı adımlarla yürüyerek karşıya geçmeliyiz .

19 Trafik Kurallarına Uymak
Trafik kuralları uzun deneyimler ve araştırmalar sonucu konulmuştur. Bu kurallar, can ve mal güvenliğimizi korumamızı sağlar. Öncelikle trafik polisinin verdiği işaretlere uymalıyız.

20 Caddelerde trafik her zaman elverişli olmayabilir
Caddelerde trafik her zaman elverişli olmayabilir. Trafik mevsimin ve günün hava koşullarına göre değişiklik gösterir. Kışın yollar buzlu ve kaygan olabilir. Yağmurlu havalarda taşıtlar durmakta güçlük çekebilir.

21 , Cadde ve sokaklarda su birikintileri olabilir
, Cadde ve sokaklarda su birikintileri olabilir. Böyle durumlarda gelebilecek tehlikeleri düşünmeliyiz. Hava koşullarına göre hareket etmeliyiz. Trafik kurallarına uymadığımızda, zarar görebiliriz. Her an trafik kazalarıyla karşılaşabiliriz .

22 Trafik Kazalarının Nedenleri
Kara yolu üzerinde hareket eden bir ya da birden çok aracın karıştığı, ölüm, yaralanma ve maddi zararla sonuçlanan olaylara trafik kazası denir. Trafik kazalarının bir çok nedeni vardır. Zamanında önlemler alındığı takdirde kazaların pek çoğu önlenebilir.

23 Sürücüden Kaynaklanan Nedenler
Sürücülerin trafik kurallarına uymayarak kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırlarına uymamak gibi kural ihlalleri yapmaları , Sorumsuzluk göstererek başkalarının geçiş haklarına saygı göstermemeleri, Arkadan gelen araca yol vermemeleri Sıkıntı, stres gibi ruhsal bozuklukları yaşarken araç kullanmaları Dalgın ve dikkatsizken araç kullanmaları Alkollü, yorgun ve uykusuz oldukları halde araç kullanmaları başlıca kaza nedenleridir .

24 Yayalardan Kaynaklanan
Nedenler Yaya geçitlerini kullanmayarak kontrolsüz şekilde taşıt yolundan karşıya geçmeye çalışmak, Taşıtlara dikkat etmeden birden yola çıkmak, Taşıt yolunda yürümek, Araçların arasından gitmek, Trafiğin durumuna ve trafiğe katılanların davranışlarına dikkat etmemek, Dalgınlık ve bilgisizlik

25 Trafik Kazalarından Korunma
Trafik kazalarının çoğu dikkatsizlik sonucu meydana gelmektedir. Bu nedenle, yollarda yürürken, karşıdan karşıya geçerken çok dikkatli olmalıyız. Cadde ve sokaklarda oynamamalıyız. Cadde ve sokaklarda oynarsak, her an bir kazaya neden olabiliriz. Yaralanıp sakat kalabiliriz. Yollara çeşitli trafik işaret ve levhaları konulmuştur. Bu işaret ve levhalara uymalıyız. Bunlara uymadığımızda kaza geçirebiliriz.

26 Trafikte taşıtta yolculuk yaparken uymamız gereken kurallarda vardır
Trafikte taşıtta yolculuk yaparken uymamız gereken kurallarda vardır. Taşıt içinde emniyet kemeri takmalıyız. Ani fren yapıldığında, emniyet kemeri bizi korur.

27 Çocuklar, bisiklet, paten, kaykay gibi araçları çok severler
Çocuklar, bisiklet, paten, kaykay gibi araçları çok severler. Bunlara zevkle binerler. Bu araçlara özel ayrılmış alanlarda binmeliyiz. Yaya ve taşıt yollarında binmemeliyiz. Aksi taktirde bir kazaya neden olabilir ve hatta kaza geçirip yaralanabiliriz.

28 Trafik İşaret ve Levhalarını
Koruma Trafik işaret ve levhaları trafiği düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu renkli levhaların üzerinde sembol ve işaretler bulunur. Trafik işaret ve levhaları bizi tehlikeye karşı uyarır. Bize bilgi verir. Trafiği düzenler. Araçların durma ve park edilme yerlerini belirler. Bu nedenle, güvenliğimiz açısından büyük önem taşır.

29 Trafik işaret ve levhalarını korumalıyız
Trafik işaret ve levhalarını korumalıyız. Bu levhaların üzerine yazı yazmamalıyız. Yerlerinden sökmemeliyiz. Yerlerini değiştirmemeliyiz. Ayrıca bu işret ve levhalara zarar verenleri uyarmalıyız. Zarar verenleri, ilgililere bildirmeliyiz.

30 Trafik İşaretleri

31

32

33

34 EN GÜZEL GÜNLER SİZİNLE OLSUN
TALİA YAŞAR BAKDUR İLKÖĞRETİM OKULU GRUP NOSTALJİ HAZIRLAYAN :İSMAİL YÜKSEL TEL:

35 Bu çalışmada emeği geçen Mustafa Ali DOĞAN öğretmenimize Grup NOSTALJİ
olarak teşekkür eder , bundan sonraki hayatında daha nice İntel Kursları dileriz .


"NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları