Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK VE TRAFİK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK VE TRAFİK."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK VE TRAFİK

2 İÇİNDEKİLER Çocuk Ve Trafik İçindekiler Trafik&Yaya Ünite soruları.
Trafik Kuralları Lütfen Dikkat! Nerelerden Yürümeliyiz? Karşıdan Karşıya Nasıl Geçilir? Sevgili Çocuklar… Karşıdan Karşıya Nerelerden Geçilir? Yaya Geçidi Okul Geçidi Sevgili Çocuklar… Unutmayalım ki Nerelerde Oyun Oynanır? Video sunusu Trafik işaretleri Trafik ışıkları ve anlamları. Lütfen dikkat! Trafik Canavarı İlkyardım hayat kurtarır. Kaynakça Teşekkür Ve Kapanış

3 TRAFİK & YAYA TRAFİK NEDİR ?
"İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir." YAYA NEDİR ? "Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insandır."

4 HAYATIMIZDA KURALLAR VE YASALAR OLMALI MI?
Trafik kuralları niçin vardır? Trafik kuralları ne işe yarar ? Trafik kuralları olmasa neler olurdu? Yaya olarak trafik ışıklarının hayatımızdaki yeri nedir? Trafik kuralları içinde hız neden önemlidir? Trafik polislerinin görevi sadece ceza yazmak mı? İlkyardım can kurtarır mı?

5 Çocuklar İçin Trafik Kuralları
Sevgili Çocuklar... Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının yaklaşık % 90'ı insanların hataları sonucu meydana gelmektedir. Bu nedenle trafik kazalarından korunmak için trafik kurallarını öğrenip, bu kuralları uygulamak çok önemlidir. Trafik kurallarını öğrenmeniz, uygulamanız, uymayı alışkanlık haline getirmeniz ve uymayanları uyarmanız, trafik kazalarına karışma ihtimalinizi azaltacak en önemli güvenceniz olacaktır.

6 LÜTFEN DİKKAT ! Okula geliş ve gidişlerinde kendimizin ve başkalarının güvenliği için trafik işaret ve levhalarına, trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım.

7 ŞİMDİDE YAYA OLARAK: Yayaların uyması gereken trafik kurallarını öğrenelim.

8 Nerelerden Yürümeliyiz ?
Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz. Yaya kaldırımlarında, sizden başka yayaların da olacağını düşünerek dikkatli davranınız Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürüyünüz. Çünkü, ülkemizde trafik sağ taraftan çalıştığı için sizde sağ taraftan yürüdüğünüzde yolun sağını kullanan araçlar sizin arkanızda kalacak ve siz araçları göremeyeceksiniz. KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ.

9 KARŞIDAN KARŞIYA NASIL GEÇİLİR?
*Yola inmeden önce kaldırımın / banketin kenarında durunuz. Önce Sola, daha sonra sağa, tekrar sola bakılarak yol kontrol edilir, eğer araç gelmiyorsa veya çok uzak mesafedeyse yol dik olarak koşmadan hızlı adımlarla yürünür, Yolun ortasına gelindiğinde tekrar sağa bakılarak, yine koşmadan hızlı adımlarla yürünür ve geçiş tamamlanır. *Sevgili Çocuklar, karayolları taşıtlar için yapılmıştır. Bu nedenle ilk geçiş hakkının araçlara ait olduğunu asla unutmayınız.

10 SEVGİLİ ÇOCUKLAR... Her konuda hata yapabilirsiniz, zaman içerisinde yaptığınız hatayı çok çaba sarfederek telafi edebilirsiniz. Ancak, trafikte yapılan hatanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle; lütfen trafik kurallarına eksiksiz olarak uyunuz.

11 KARŞIDAN KARŞIYA NERELERDEN GEÇİLİR?
1- Alt geçitlerden, 2- Üst geçitlerden, 3-Yaya geçitlerinden 4- Okul geçitlerinden, 5- Trafik Polisinin bulunduğu yerlerden, 6- Trafik ışıklarının bulunduğu yerlerden, 7- Sayılanların hiç birisi yoksa köşe başlarından geçilmelidir. Çünkü; hangi yönden gelirse gelsin tüm araçları rahatlıkla görebilirsiniz.

12 YAYA GEÇİDİ YAYA GEÇİDİ: Yaya geçidi levhası, sürücülerin hızlarını azaltmalarını ve kurallara uygun olarak karşıdan karşıya geçen yayalara ilk geçiş hakkını vermeleri gerektiğini bildirir. Yayalar da bu levhanın bulunduğu yerlerden geçebilirler.

13 OKUL GEÇİDİ OKUL GEÇİDİ: Okul geçidi levhası, sürücülerin hızlarını azaltmalarını ve kurallara uygun olarak karşıdan karşıya geçen öğrencilere ilk geçiş hakkını vermeleri gerektiğini bildirir. Öğrenciler bu levhanın bulunduğu yerlerden güvenli bir şekilde karşıya geçebilirler.

14 Sevgili Çocuklar; Okula, eve, çarşıya vb. yerlere giderken en kısa yolu değil, en güvenli yolu seçmelisiniz.

15 UNUTMAYALIM Kİ Trafik kazalarından korunmanız, yalnız trafik kurallarını öğrenip bu kuralları uygulamakla mümkün olur.

16 NERELERDE OYUN OYNANIR?
Boş arsalarda veya alanlarda, Çocuk oyun Parkları Oyun alanlarında, Okul bahçelerinde oynanmalıdır. Caddelerde ve sokaklarda kesinlikle oyun oynanmamalıdır.

17 BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ ?
Karşıdan karşıya geçişlerde ilk geçiş hakkının araçlara ait olduğunu biliyor muydunuz. Ülkemizde trafiğin sağ taraftan çalıştığını biliyor muydunuz. Kaldırımı olmayan yolların sol kenarından yürünmesi gerektiğini biliyor muydunuz. Trafik ışıklarından kırmızı ve yeşil ışığın yanma sürelerinin trafiğin yoğunluk durumuna göre ayarlandığını, sarı ışığın ise sadece 3 saniye yandığını biliyor muydunuz. 11 yaşını bitirmemiş çocukların yollarda bisiklet kullanamayacağını biliyor muydunuz. 11 yaşından küçüklerin araçların ön koltuğunda oturamayacağını biliyor muydunuz

18 Trafik İşaretleri Konuşuyor…

19 TRAFİK İŞARETLERİ

20 TRAFİK IŞIKLARI KIRMIZI IŞIK : DURMALIYIZ. SARI IŞIK :
HAZIR OLMALIYIZ. YEŞİL IŞIK : GEÇEBİLİRİZ.

21 Merhaba, Ben trafik canavarı…
Sevgili Çocuklar, Beni tanımanızı istemem. Çünkü; bilgisizlik,dikkatsizlik,içkili olma gibi durumlarda ortaya çıkar size ve sevdiklerinize zarar veririm. Benimle tanışmak istemiyorsanız; Trafik kurallarını öğrenelim. Trafik kurallarına uyalım. Hayatımız değerlidir,lütfen dikkatli olalım.

22 İlkyardım hayat kurtarır.

23 KAYNAKÇA http://www.egm.gov.tr/trafik.islemleri.cocuk.asp

24 HASAN YARDIMCI – EDA YILANCI GÖKÇEPINAR AKIN-ESEN ZEKA
TEŞEKKÜRLER Hazırlayanlar: HASAN YARDIMCI – EDA YILANCI GÖKÇEPINAR AKIN-ESEN ZEKA GAZİPAŞA İO AKDENİZ/MERSİN


"ÇOCUK VE TRAFİK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları