Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki."— Sunum transkripti:

1 HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki ve hayvan hücresi olmak üzere ikiye ayrılır.

2 HÜCRENİN BÖLÜMLERİ Hücre, üç ana bölümden oluşur.Bunlar ; 1)Hücre zarı
2)Sitoplazma 3)Çekirdek’tir

3 HÜCRE ZARI Hücre zarı;hücrenin etrafını saran, 1)Canlı 2)Seçici-geçirgen 3)Esnek’tir. Hücre zarının görevi,hücreyi sararak onu dış etkenlerden korumak,madde giriş-çıkışını sağlamak ve hücreye şeklini vermektir.Hücre zarı karbonhidrat,protein ve yağlardan oluşur. Not;Bitki hücrelerinde hücre zarının dışında selülozdan oluşmuş bir de çeper vardır.Buna hücre duvarı ya da hücre çeperi denir.

4 SİTOPLAZMA Sitoplazma;hücre zarı ve çekirdeğin arasını dolduran, %90 ı su olan jöle biçimde canlı bir yapıdır.İçinde çeşitli görevleri olan küçük yapılar (organcıklar) bulunur.Yarı saydamdır .

5 ORGANELLER Organel; sitoplazmada bulunan ve çeşitli görevleri olan organcığa verilen addır.Organeller,sitoplazma içersinde dağınık olarak,çekirdek üzerinde yapışık veya birbirleri üzerinde yapışık olarak bulunabilirler. Organeller; 1)Mitokondri;Hücrenin enerji ocağıdır.Enerji üretir. Mitokondri

6 ORGANELLER Koful Koful;Hücre içi atıkları biriktirir.Koful lar bitki hücresinde büyük ve az sayıda hayvan hücresinde küçük ve çok sayıda bulunur.

7 ORGANELLER Plastidler; plastidler,bitki hücresinde bulunurlar.3
tane plastid vardır.Kloroplast,kromoplast,lökoplast. 1)Kloroplast:Bitkiye yeşil rengini verir ve fotosentez için gereklidir. 2)Kromoplast:Bitkiye kırmızı,turuncu ve sarı rengini verir. 3)Lökoplast:Renksiz plastiddir.Nişasta depo eder. Not:Fotosentez oksijenli solunumun tersidir. Not:Plastidler,birbirlerine dönüşebilirler.

8 ÇEKİRDEK Çekirdek;hücrede hayatsal olayların yönetildiği yerdir.
Kalıtsal karakterleri (genleri) taşır. Bakteri ve mavi yeşil alglerde çekirdek yoktur. Alyuvarların çekirdeği olmadığı için bölünemez. Çekirdek dört kısımda incelenir.

9 HAYVAN HÜCRESİ VE BİTKİ HÜCRESİ ARASINDAKİ FARKLAR
Hayvan Hücresi Bitki Hücresi Hücre duvarı-> Yok Var Plastidler > Yok Var Koful > Çok,küçük Az,büyük


"HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları