Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ

2 *1950 yılından sonra kent nüfusunda belirgin bir artış yaşanmıştır.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ *Cumhuriyetin ilan edildiği ilk yıllarda nüfusumuzun çoğu kırsal kesimde yaşamaktaydı. *1950 yılından sonra kent nüfusunda belirgin bir artış yaşanmıştır. *1985 yılında ilk kez kent nüfusu, kır nüfusunu geçmiştir. *2010 yılında kent nüfus oranı % 76, kır nüfus oranı %24 tür.

3 Bu durumun temel sebebi kırsal bölgelerden kentlere yapılan göçlerdir.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ 1927 ile 2010 yılı sonuçlarına göre kır nüfus oranının azalıp kent nüfus oranının artmasının sebepleri neler olabilir? Bu durumun temel sebebi kırsal bölgelerden kentlere yapılan göçlerdir. Bu göçlerin nedenleri ise; Hızlı nüfus artışı Miras yoluyla tarım topraklarının parçalanması Tarımda makineleşme nedeniyle işsizliğin oluşması Tarımsal üretimdeki verim düşüklüğü Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden yararlanma isteği

4 Yukarıda verilen Ankara’nın
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Yukarıda verilen Ankara’nın farklı yıllara ait fotoğraflarını incelediğinizde, şehirleşmeyle birlikte hangi değişikliklerini olduğunu söyleyebilirsiniz? Nüfus ve buna bağlı olarak konut sayısı artmıştır. Çok katlı konutlar yapılmıştır. Ulaşım ve trafik yoğunlaşmıştır.

5 Şehirleşmeye bağlı olarak;
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Şehirleşmeye bağlı olarak; Hizmet sektöründe çalışanların oranı artmış, Eğitim düzeyi yükselmiş, Kültürel çeşitlilik artmış, Kadınları iş hayatına katılımları artmış, Doğum oranları azalmıştır.

6 Türkiye’de Şehir Nüfusunun Cinsiyet Durumu
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Türkiye’de Şehir Nüfusunun Cinsiyet Durumu Kentlerde erkek nüfusunun kadın nüfusundan fazla olmasının nedenleri nelerdir? İş imkanlarından dolayı göç alan şehirlerde erkek nüfus oranı yüksek iken, göç veren köylerde ise kadın nüfus oranı daha yüksektir.

7 ve İzmit çevresinde kent nüfusu oranının daha yüksek olduğu görülür.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Şehirleşme ülkemizin her yerinde aynı hızda gerçekleşmemiştir. Bölgelere göre kent nüfusunun dağılışı değerlendirildiğinde, sanayinin yoğun olduğu İstanbul ve İzmit çevresinde kent nüfusu oranının daha yüksek olduğu görülür.

8 Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Neler Öğrendik ? Türkiye’de kır ve kent nüfus oranlarının geçmişten günümüze nasıl değişim gösterdiğini, Şehirleşmeyle birlikte hangi değişikliklerin meydana geldiğini, Kentlerde erkek nüfus oranının kadın nüfus oranına göre neden daha yüksek olduğunu Şehirleşme hızının ülkemizin her yerinde aynı olmadığını öğrendik.


"Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları