Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kazanım 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kazanım 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur."— Sunum transkripti:

1 Kazanım 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur.

2 İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı etkinliklere ekonomi denilmektedir

3 İnsanlar Yontma taş devrinde avcılık ve toplayıcılık yaparak doğada hazır bulunan meyve ve sebzeler ve hayvanlardan yararlanmıştır Cilalı taş devrinden itibaren yerleşik hayata geçen insanlar ilk ekonomik faaliyet olan tarım ve hayvancılığı yapmışlardır.

4 Buna göre ekonomik faaliyetler hangi sektörlerden oluşmuştur?
Tarım ürünlerine ve yer altı kaynaklarına bağlı olarak Sanayi inkılabından sonra Sanayi sektörü ortaya çıkmıştır Tarım ve Sanayi sektöründe çalışanların diğer ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile de Hizmet sektörü ortaya çıkmıştır Buna göre ekonomik faaliyetler hangi sektörlerden oluşmuştur?

5 SANAYİ Ekonomik Faaliyetler TARIM HİZMET 5

6 Sizin seçtiğiniz meslek hangi sektörde yer almaktadır?
Tarım Sanayi Hizmet BALIKÇI FABRİKA İŞÇİSİ EĞİTİM ÇİFTÇİ DEMİRCİ SAĞLIK AVCI MOBİLYACI TURİZM ÇOBAN FIRINCI İTFAİYECİ ORMANCI DEMİR-ÇELİK İŞÇİSİ TİCARET İNŞAAT USTASI BANKACI OVERLOKÇU GÜVENLİK Sizin seçtiğiniz meslek hangi sektörde yer almaktadır? ULAŞIM

7 Öğretmenlik hangi sektöre girmektedir?
En fazla hangi sektörde çalışan var?

8 Ekonomik sektörler ülkenin gelişimine göre değişiklikler gösterir.
Makineli tarım, tarımda çalışan insan sayısını azaltmış ancak tarımda verimi artırmıştır. Tarım sektöründe çalışan en fazla hangi yıldır? Tarım sektöründe çalışan insan sayısı yıllar geçtikçe neden azalmıştır?

9 Ülkelerin sektörel dağılımları birbiri ile aynı olmadığı gibi yıllara göre değişikliklerde olmaktadır Bunun sebebi neler olabilir? İklim özellikleri Doğal Kaynaklar Toprak özellikleri Yetişmiş insan gücü Devlet politikası Girişimcilik

10 İki ülkeyi karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?
Almanya Somali Gelişmiş ülkelerde hizmet ve sanayi sektöründe çalışan insan sayısı daha fazladır. İki ülkeyi karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz? Hangi ülkede sanayi ve hizmet sektöründe çalışan fazladır?

11 Bu bilgilere göre gelişmekte olan ülkelerin
ortak özelliği nedir?

12 Hizmet sektörünün gelişmesini ülkemiz açısından değerlendirin?
1980 2000 Hizmet sektörünün gelişmesini ülkemiz açısından değerlendirin? Ülkemizde tarım sektöründe nasıl bir değişme olmuştur? Hangi sektörlerde artış vardır?

13 Hangi şehrimizin yer altı kaynakları ile ekonomisi şekillenmiştir?
Antalya’da turizm yaygın iken Adana’da tarım ve sanayinin yaygın olmasının sebebi nedir? Haritadaki illerimiz hangi ekonomik faaliyetler ile ön plana çıkmaktadır?

14 Bazı ülkeler yaptığı ekonomik faaliyet ile özdeşleşmiştir.

15 ÜLKE FAALİYET Almanya Otomotiv Finlandiya Telekomünikasyon Kanada
Orman Ürünleri Kuveyt Petrol İspanya Turizm Almanya’da otomotiv sanayisinin gelişmesinin sebepleri neler olabilir? Hangi ülke yer altı kaynakları ile özdeşleşmiştir? İklime bağlı olarak ekonomisi şekillenen ülkeler hangisidir?

16 ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış
İlk ortaya çıkan ekonomik sektör tarım ve hayvancılıktır Lokantacı tarım sektörüne ait bir meslek grubudur Tarım sektörü düşük olan ülkeler tarımda geri kalmış ülke demektir Ülkelerin sektörel dağılımı gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi edinmemiz sağlar İklim şartları sektörel dağılımı etkilemektedir

17 -Tarım : %10 -Sanayi: %30 -Hizmet: %60 Ekonomik sektörel dağılımı yukarıdaki gibi olan bir ülke için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Yüzölçümü geniştir B) Kuzey yarım kürededir C) Muson iklimi görülmektedir D) Ekonomik olarak gelişmiştir

18 Gelişmemiş ülkelerde tarımda çalışan insan sayısı fazla hizmet ve sanayi sektöründe çalışan sayı az olmaktadır Buna göre aşağıdaki devletlerden hangisi gelişmemiş ülkelerden birisi olabilir? A) Hindistan B) ABD C) Almanya D) Japonya

19 Ekonomik sektörel dağılımı bu şekilde olan bir ülke için aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Çalışan nüfusun çoğu hizmet sektöründedir B) Gelişmekte olan bir ülkedir C) Sanayi sektöründe çalışan tarım sektöründe çalışandan azdır D) En az çalışılan sektör tarım sektörüdür.


"Kazanım 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları