Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ"— Sunum transkripti:

1 ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ

2 Anodolu tarih boyunca birçok medeniyeti barındırmıştır
Anodolu tarih boyunca birçok medeniyeti barındırmıştır. Başka Hititler, Frigler, Urartular, Lidyalılar olmak üzere ortaya çıkmamış birçok medeniyet vardır. Anadolu da kurulmuş bu medeniyetler günümüze birçok eser bırakmıştır. Matematiği, geometriyi, felsefeyi geliştiren Anadolu Medeniyetleri bunların yanında çeşitli yapıları, parayı, yazıyı vb. anadoluya kazandırmıştır.

3 Başlıca Anadolu Medeniyetleri:
Hititler Frigler Urartular Lidyalılar

4 HİTİTLER

5 Hititler bir Hint-Avrupa kavmidir
Hititler bir Hint-Avrupa kavmidir. Hititler İç Anadolu Bölgesi’nde uygarlık kurmuşlardır. Hititler ticaret, hayvancılık ve tarım yaparak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Hititler de Tanrı inancı da doğa temelliydi. Hititlerin kutsal saydıkları değerleri, bayramları, tapınakları ve Tanrıları da bir tarım toplumu için önemli olan hava, su, toprak gibi unsurlara göre şekillenmiştir.

6 Bir Hitit Aslanı

7 FRİGLER

8 Bazı kaynaklara göre trakya, bazılarına göre Hint-Avrupa kökenli bir kavimden gelmişlerdir. Frigler, Kelt kültürünün de etkisi altında kalmışlardır. Friglerin ilk kralları Gordious’dur ve bu yüzden başkentlerine Gordion adı verilmiştir.

9 İsimini kralından alan başkent Gordions

10 URARTULAR

11 Urartular, Anadolu’da, Van Gölü çevresinde kurulan bir medeniyetti
Urartular, Anadolu’da, Van Gölü çevresinde kurulan bir medeniyetti. Urartular, çivi yazısı ve Hitit Hiyeroglif yazısını kullanmışlardır. Urartular siyasi ilişkilerinde öne çıkan devlet asurlulardı. Asurlular ve Urartular birçok kez savaşmıştır. Maden işlemede gelişen Urartular, bulundukları bölge metal işlemecilik üzerine önemli çalışmalar yapmış ve diğer uygarlıları da etkilemiştir.

12 1. Sarduri tarafından yapılmış olan Van Kalesi

13 LİDYALILAR

14 Batı Anadolu da Menderes ve Gediz ırmakları arasında kalan bölgeye lidya, orada yaşayanlara ise Lidyalılar denilmiştir. Lidyalıların dili hitit dili ile benzerlik gösterir. İlk kralları Giges, başkentleri Sardes’tir. Lidyalılar parayı kullanan ilk medeniyet olmuştur. Parayı yapmak için altın, gümüş ve elektrolit kullanırlardı. Son kral kroisos zamanı devletin en parlak ve en zengin dönemi olmuştur.

15

16 Vedat TOPKAN


"ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları