Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kurutmak" kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk. B:Güneş karları erittiği gibi yerleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kurutmak" kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk. B:Güneş karları erittiği gibi yerleri."— Sunum transkripti:

1 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kurutmak" kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk. B:Güneş karları erittiği gibi yerleri de kuruttu. C:Belediye çevredeki bataklığı kuruttu. D:Ne uğursuz adam!Gittiği yeri kuruttu.

2 Cevap: D Çünkü:Adamı uğursuz olduğunu daha iyi ifade etmek için ”gittiği her yeri kurutuyor” demiş

3 2.Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi terimdir? A:masa-sandalye B:ağaç-demir C:kağıt-kitap D:roman-hikaye

4 Cevap: B Çünkü: “ağaç-demir” birbirlerine terim anlam olarak uymuyor

5 3."İnce" kelimesi hangi cümlede gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A:Kızlar halı dokurken ince düşüncelere dalmışlardı. B:İnce ipek ipliklerle dokunan halılar daha güzeldir. C:Halı dokumak,herkesin beceremeyeceği ince bir iştir. D:Halı satıcısının ince davranışı müşteriyi etkiledi.

6 Cevap: B Çünkü:” İnce ipek ipliklerle dokunan” cümlesinde gerçek anlam ile cümle kurulmuş

7 4.Hangi cümlede mecaz anlamda kullanılmış sözcük yoktur? A:Paketleri taşımaktan kolum koptu. B:Çocuklar da ne güzel mücadele ettiler. C:Sinirlenen Nuri sonunda patladı. D:Manzarayı görünce içim parçalandı.

8 Cevap: B Çünkü:o çocuklar herhangi bir oyunda oynamışlar bu yüzden o cümle mecaz olmaz

9 5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yerinde kullanılmamıştır? A:Bu iyi haberinle yüreğime su serptin. B:O sorunu çözmek için sen de az kafa patlatmadın. C:Ödevini yapmak için ipe un seriyor. D:Şu anda başım kalabalık,sonra geliniz.

10 Cevap: C Çünkü: o kişinin çok çalıştığını mecaz anlam katarak yazıyor

11 6.Aşağıdaki tamlamaların hangisinde ikileme yoktur? A:Işıl ışıl sokaklar B:Uçsuz bucaksız ovalar C:Güçlü kuvvetli pehlivanlar D:İri yeşil elmalar

12 Cevap: D Çünkü:diyerlerinde hep ikileme yapmış bunda ise ikileme yerine elmanın rengini ve iriliğini yazmış

13 7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur? A:Fırtınada yola çıkmayı göze alamadı. B:Anlatacaklarıma iyice kulak vermelisin. C:Tezgah devrilince meyveler birbirine karıştı. D:Tatil için güzel düşler kurmuştum.

14 Cevap: C Çünkü: tezgahın devrilmesi deyim deyildir

15 8."Şimdi" kelimesi,hangi cümleye "şu anda" anlamı katmıştır? A:Şimdi işim var biraz sonra gelirim. B:Misafirler şimdi gelir, hazırlıklı olun. C:Servis otobüsü şimdi geçti buradan. D:İstanbul'u gezdik, şimdi sıra Bursa'da.

16 Cevap: A Çünkü: adamın şu anda işi varmış bu yüzden “şimdi” oraya şu anda anlamı vermiş

17 9.Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi,zıt anlamlıdır? A:suçlu - tutsak B:kuru - nemli C:konut - ev D:uzun - ince

18 Cevap: B Çünkü: kuru ile nemli zıt anlamlıdır bu yüzden Kuru nemli olmayan kuru olan şeye denir nemli kuru olmayan nemli şeylere denir

19 10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,"dil" kelimesi ile yapılmış bir deyim vardır? A:Beni kötülemeye dili varmadı. B:Doktor, hastanın diline baktı. C:İnsan, önce kendi dilini iyi bilmeli. D:O, dilimizin kurallarını da öğreniyor.

20 Cevap: A Çünkü:o adam diyerini kötüliyemediği için diyer adamda “Beni kötülemeye dili varmadı.” demiş


"1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kurutmak" kelimesi mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk. B:Güneş karları erittiği gibi yerleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları