Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GERÇEK VE MECAZ ANLAM. Hava çok soğuk. Beni soğuk karşıladı. Gözüm ağrıdı. Gözden düştü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GERÇEK VE MECAZ ANLAM. Hava çok soğuk. Beni soğuk karşıladı. Gözüm ağrıdı. Gözden düştü."— Sunum transkripti:

1 GERÇEK VE MECAZ ANLAM

2 Hava çok soğuk. Beni soğuk karşıladı. Gözüm ağrıdı. Gözden düştü.

3 TERİM ANLAM

4 1. Bir ders, bir konu, bir alanda kullanılan kelimelerdir. 2. her konuda kullanılmaz, sadece o konuda kullanılırlar. penaltı  futbol açı  geometri ünlem  noktalama ikizkenar  geometri Te cetveli  harita

5 YANSIMA

6 1. Çevreden ve hayvanlardan duyulan seslerdir. şırıltı vızıltı homurtu gıcırtı fokurdamak miyavlamak cıvıldamak gacırdamak

7 EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ )

8 1. Aynı anlama gelen kelimeler kanun  yasa gaye  amaç kılavuz  rehber açıölçer  iletki yoksul  fakir adale  kas yanıt  cevap şahit  tanık ek  ilave zıt  karşıt

9 ZIT ANLAM ( KARŞIT )

10 1. Birbirinin tersi anlama gelen kelimeler kuru  yaş kötümser  iyimser yoksul  zengin düzenli  dağınık yaşam  ölüm hafif  ağır savaş  barış

11 PÜF: YANLIŞ DOĞRU Gitmek  gitmemek gelmek seviyor  sevmiyor nefret ediyor

12 EŞ SESLİ ( SESTEŞ )

13 1. Yazılışları aynı, anlamları farklı Kır at, kırda otlarken ayağını kırdı. Bu yaz bana mektup yazdı. Saati yüz lira olan havuzda yüzerken yüzü çizildi.

14 İKİLEME

15 1.Tekrar eden kelime çiftleri Merdivenleri koşa koşa çıktı. Sınava er geç çalışırım. Okula güle oynaya gideriz. Yolda çoluk çocuk olmamalı. Abur cubur yememeliyiz. Saçma sapan konuşma.

16 ÖRNEK SORULAR

17 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme yoktur? A. Karşıma iri yarı bir adam çıktı. B. Yemeği şapur şupur yememeliyiz. C. Bizim sağlı sollu ataklar geliştirdi. D. Doğum gününde yaş pasta, börekler yedik. Cevap: D

18 2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ikileme yoktur? A. Irmak büklüm büklüm bükülür. B. Kayalardan berrak sular dökülür. C. Kötülükler birer birer sökülür. D. Süngü süngü, mızrak mızrak Türkiye’m. Cevap: B

19 3. Aşağıdaki kelimelerin hangisi eş sesli ( sesteş) değildir? A. kır B. satır C. sıvı D. yaz Cevap: C

20 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birbiriyle zıt anlamlı kelimeler yoktur? A. Her çok azdan olur. B. Aç doymam, tok acıkmam sanır. C. Her inişin bir yokuşu vardır. D. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Cevap: D

21 5. Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi birbiriyle eş anlamlı değildir? A. Hikaye – öykü B. Sözlük – kelime C. Matem – yas D. Sürat – hız Cevap: B

22 6. “El” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek (sözlük) anlamıyla kullanılmıştır? A. Bu arabayı hemen elden çıkarmalısın. B. Bu işte onunda eli olduğunu sanıyorum. C. Emaneti elden göndereceğimi size söylemiştim. D. Otobüs hareket edince yolcular el salladı. Cevap: D

23 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı anlatım yoktur? A. Soruyu çözemeyince deliye döndü. B. Bu kış çok soğuk geçecek. C. Sevincinden havalara uçuyor. D. Anlatılanlara kulağını tıkadı. Cevap: B

24 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kol” kelimesi mecaz anlamdadır? A. Buzda kayınca kolu kırıldı. B. Sınıf kapısının kolu kırıldı. C. Başkan, öğretmenin sağ koludur. D. Makinenin kolu yerinden çıktı. Cevap: C

25 9. Aşağıdaki kelimelerle anlamca bir grup oluşturursak hangisi dışta kalır? A. durmadan B. sürekli C. devamlı D. aralıklı Cevap: D

26 10. “Bu işi yeniden tekrar ele alalım.” cümlesindeki hangi kelimeye gerek yoktur? A. işi B. ele C. yeniden D. bu Cevap: C

27 11. Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A. Konut – ev B. Gezi – seyahat C. Tutsak – mahkum D. Dar – geniş Cevap: D

28 12. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin sesteşi vardır? A. kitap B. yedi C. yaprak D. şeker Cevap: B

29 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma kelime vardır? A. İlkbaharda çiçekler açtı. B. Derelerin şırıltısı insanı dinlendirir. C. Bir aslan kükredi. D. Çaydanlıktaki su kaynamaya başladı. Cevap: B

30 14. “Açılmak” kelimesi hangi cümlede “uzaklaşmak” anlamında kullanılmıştır? A. Okullar eylülde açıldı. B. Sonunda havalar açıldı. C. Gemiler kıyıdan iyice açıldı. D. Çocuğun dili iyice açıldı. Cevap: C

31 15. “Ne kadar” sözü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çok” anlamındadır? A. Arabayı ne kadara aldığını biliyorum. B. Piknik için ne kadar et gerekir? C. Soruların ne kadarını çözdün? D. Ne kadar çalışkan bir çocuk! Cevap: D

32 16. Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır? A. Sıhhat – sağlık B. Yaşlı – genç C. Barış – savaş D. Sevinç – üzüntü Cevap: A

33 17. Aşağıdaki sözcüklerin hangileri terim değildir? A. Işın – doğru B. Nota – sol anahtarı C. Özne – yüklem D. Kulak – göz Cevap: D


"GERÇEK VE MECAZ ANLAM. Hava çok soğuk. Beni soğuk karşıladı. Gözüm ağrıdı. Gözden düştü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları