Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE SÖZCÜK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE SÖZCÜK."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE SÖZCÜK

2 Tek başına anlamı olan ya da anlamı olmasa bile tümce kurmakta işe yarayan sözlere sözcük ( kelime) denir. Tümcedeki sözcük sayılarını inceleyelim. Bir köylünün çok güzel atı vardı. ( 6 sözcük)

3 Ve , de ,ile , çünkü… gibi sözcüklerin tek başına anlamı yoktur
Ve , de ,ile , çünkü… gibi sözcüklerin tek başına anlamı yoktur. Bu sözcükler tümce kurmakta işe yarar. Erken kalkacağım çünkü okula gideceğim. İyi yapmışsın; ama sonunu beğenmedim. Sinemaya veya parka gideriz. Ben gelirim; ancak erken dönerim. “ Veya, ama, ancak, çünkü “ sözcüklerinden sonra tümcede düşünce değişikliği olur.

4 SÖZLÜKTE SÖZCÜK SIRASINI BULMAK
Sözcüklerin anlamı sözlükte yazılır. Bir sözcüğün anlamını bulmak için sözlüğe bakılır. Sözcükler alfabedeki harf sırasına göre dizilmiştir. Önce A ile başlayanlar, sonra B, C , Ç ,D ….ile başlayanlar dizilmiştir. Anne ve baba sözcüklerinden hangisi sözlükte önce gelir? Alfabede; anne sözcüğünün ilk harfi olan a, baba sözcüğünün ilk harfi olan b’den önce gelmektedir. Bu nedenle anne sözcüğü, sözlükte önce gelir.

5 NELER ÖĞRENDİK? Tümcelerde kaç tane sözcük vardır?
Ben bu atı geçen sene pazardan aldım. Okul eğitim öğretim yapılan yerdir. Okuma yazma bilmeyen kalmasın. Doktor hastaları tedavi eder.

6 Verilen cümleleri anlamına uygun olarak tamamlayalım.
Bugün çok üşüyorum çünkü………… Hızlı kaçtı fakat………………… Eve döneceğim ama…………… Seni bekliyorum ancak………………. Annem veya……………………

7 Verilen sözcükleri sözlükte yer alma sırasına
( alfabetik sıraya) göre defterimize yazalım. çiçek çene sandalye televizyon buzdolabı kitap taksi

8 HAZIRLAYAN Gülümser BAYSAL


"TÜRKÇE SÖZCÜK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları