Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam"— Sunum transkripti:

1 Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
Kelimeleri cümle içerisinde ihtiyacımıza göre farklı anlamlarda kullanabiliriz. İşte dilin anlamla ilgili özelliklerini değerlendiren koluna “Anlam Bilgisi” denir.Anlam bilgisi üçe ayrılır; Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam

2 Gerçek anlam:Kelimelerin sözlükteki ilk anlamına “Gerçek anlam” denir.
ÖRNEK:Doktor çocuğun boğazına baktı G.A ÖRNEK: Ali’nin kolu yaralanmıştı. ÖRNEK SORU “Yüz” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır? a)Adamda yüz yok ki utansın. b)Annemin yüzü gülmeye başladı. c)Annem çekmecenin yüzünü siliyordu.

3 b)Yan anlam:Kelimenin temel(gerçek)anlamına bağlı yeni anlamına “yan anlam” denir.
ÖRNEK:İstanbul Boğazı buz tutmuş y.a ÖRNEK:Teyzem dolabın gözünü karıştırıyordu ÖRNEK SORU “Yandı” kelimesi aşağıdaki cümlelerde yan anlam olarak kullanılmıştır? a)Elim yandı. b)Eyvah yandık!Bugün sözlü var c)Ağaçlar yanıyordu.

4 ÖRNEK:Gamze çok boğazlı çocuktur. ÖRNEK:Sibel benim kalbimi çok kırdı.
c)Mecaz Anlam:Bir kelimenin gerçek anlamının dışında tamamen mecaz olarak kullanılmasına”mecaz anlam” denir. ÖRNEK:Gamze çok boğazlı çocuktur. M.A ÖRNEK:Sibel benim kalbimi çok kırdı. ÖRNEK SORU “Satmak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır? a)Babam arabamızı ucuza sattı. b)Beni sattı. c)Nesi var nesi yok satıp savarak köyden ayrıldı.

5 d)Deyim Anlamlı kelimeler:En az iki kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış sözcük gruplardır.
ÖRNEK:Anne karnım zil çalıyor. D.A ÖRNEK:O kadar yoruldum ki ayaklarıma kara sular indi. ÖRNEK SORU Aşağıdaki cümlelerden hangisi deyim anlamlıdır a)Bu söz kulağına küpe olsun. b)İstanbul Boğazı çok güzel bir yer. c)Ali’nin boğazı ağrıyordu.

6 e)Terim Anlamlı Kelimeler:Özel bir bilim veya sanat dalına ait olan kelimelere “Terim anlamlı kelimeler”denir. ÖRNEK:Bu besinlerin toplamı kaç kalori eder ? T.a.k ÖRNEK:Annemin boyu kaç cm dır? ÖRNEK SORU Aşağıdaki cümlelerden hangisi terim anlamlı kelimedir? a)Ali’nin boğazı çok büyük. b)Sevgi’nin gözlüğü kırıldı. c)Annem pazardan bir kilo domates alacak.

7 CÜMLEDE ANLAM Cümlede anlam, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edilmesine”cümlede anlam” denir.


"Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları