Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır? A)Annem dün beni görmüş rüyasında. B)Köydeki toprağın kokusunu özledim. C)İçme sularına fabrika.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır? A)Annem dün beni görmüş rüyasında. B)Köydeki toprağın kokusunu özledim. C)İçme sularına fabrika."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır? A)Annem dün beni görmüş rüyasında. B)Köydeki toprağın kokusunu özledim. C)İçme sularına fabrika atığı karışmış. D)Buraların havası bana yaramıyor.

2 Cevap:A Çünkü; sadece diğer şıklardaki kelimeleri beş duyumuzla algılayabiliriz.

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirme ön adı yoktur? A)Masmavi denize dalıp gitti gözlerimiz. B)Koskoca evde kendime göre bir köşe bulamadım. C)Güneşin batış anında deniz kıpkırmızı olmuştu. D)Tertemiz bir geçmişi vardır bu ailenin.

4 Cevap:C Çünkü; diğer şıklardaki pekiştirmeler isimlerden önce gelmiştir.

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ön adın türü farklıdır? A)Yolun kenarında yabani otlar vardı. B)Özensiz yapılmış, küçücük evlerin önünden geçiyorduk. C)Ali, bu işi sadece ekmek parası için yapıyordu. D)Az önce başlayan, serince rüzgar hepimizi üşüttü.

6 Cevap: C Çünkü; C şıkkında hiçbir ön ad bulunmamaktadır.

7 I. Bu gemi, benim gemim, nasipsiz II. Benim kaderim, bu insafsız dalgalar III. Sevda doluysa, yaşam doluysa benim kalbim. IV. Dalgalarda sevgi dolu; neşe dolu, o kadar Numaralanmış dizelerin hangisinde hem niteleme hem belirtme ön adı vardır? A) I B) II C) III D) IV

8 CEVAP: C Çünkü; “A”, “B”, “D” şıklarında hem belirtme hem de niteleme sıfatı vardır.

9 İsimleri çeşitli yönlerden belirten ya da niteleyen sözcüklere sıfat denir. Aşağıdakilerden hangisinde sıfat kullanılmamıştır? A) O, okulun kapısında seni bekliyor. B) Yüzünde biraz tebessüm vardı. C) Sana birkaç sorumuz olacak. D) İki saat bekledik, o gün yine gelmedin.

10 CEVAP: D Çünkü; “A, “B”, “C” şıklarında sıfat bulunurken, “D” şıkkında “iki saat” abartma anlamında kullanılmıştır.

11 Sayı bildiren sözcükler sıfat göreviyle kullanılabilir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki ifadeyi doğrulayan bir kullanım söz konusudur? A) Birkaç kişi ağaçlardaki kuru dalları kırmaya çalışıyordu. B) Üç beş arkadaş, eti doğramakla meşguldü. C) Havaların en güzel olduğu bir gün gitmiştik pikniğe. D) Saat bir miydi yoksa iki mi ne, birden yağmur yağmasın mı!

12 CEVAP: B Çünkü; “A”, “C”, “D” şıkkında sayı sıfatı bulunmazken “B” şıkkında sayı sıfatı vardır.

13 "Dünyanın en iyi annesi benim annemdir." cümlesinde "en" kelimesi, niteleme sıfatlarının kullanılışı yönünden hangisine girer? A) En üstünlük derecesi B) Üstünlük derecesi C) Aşırılık derecesi D) Eşitlik derecesi

14 CEVAP: A Çünkü; “C”, “D” şıklarında bulunan “aşırılık” ve “eşitlik” “en” kelimesinden dolayı eleyebileceğimiz şıklardır. “A” şıkkında “en iyi” dediği için “en üstünlük” cevabına ulaşabiliriz.

15 "Daha" kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlam ve görevde kullanılmıştır? A) Mustafa Bey işe daha gelmedi. B) Günümüz daha güzel geçebilirdi. C) Derslerinize daha düzenli çalışmalısınız. D) Bu sefer daha dikkatli davranalım.

16 CEVAP: A Çünkü; “B”, “C”, “D” şıklarında “daha” sözcüğü fazlalık anlamı katarken “A” şıkkında zaman anlamında kullanılmıştır.

17 "Yukarı" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer-yön zarfı olarak kullanılmıştır? A) O bizden yukarı sınıftaydı, pek tanımıyorum. B) Yemekten sonra yukarı çıktı, hemen giyindi. C) Yukarısı ile aşağısı birbirine çok uzak, çok... D) Siz yukarıyı ne zaman tamir edeceksiniz?

18 CEVAP: B Çünkü; diğer şıklarda “yukarı” kelimesi “yer-yön” belirtmemiştir.

19 "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.“ Cümlesindeki "tatlı" kelimelerinin türü sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir? A) İsim, sıfat B) Zarf, zarf C) İsim, zarf D) Zarf, isim

20 CEVAP: C Çünkü; “C” şıkkındaki sıralama isim – zarf sıralaması cümledeki “tatlı” kelimelerinin kullanım amacını doğru ifade ettiği için.

21 Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam. Böyle saatlerce bak, böyle asırlarca bak. Gözlerime yavaşça yavaşça doldu akşam. Göklerin ateşini kalbime boşaltarak. Dörtlükte hangi zarf türüne örnek yoktur? A) Zaman B) Durum (Hâl) C) Yer-yön D) Miktar

22 CEVAP: C Çünkü; paragrafta yer veya yön belirten her hangi bir sözcük yoktur.

23 Aşağıdakilerin hangisinde ikileme, ne zarf ne de sıfat olarak kullanılmıştır? A) Pılını pırtını toplayıp buradan gitmelisin. B) Zavallı kadın yolda ağır aksak yürüyordu. C) Doğru dürüst konuşamadan vakit bitti. D) Çeşit çeşit meyvelerden biraz yedik.

24 CEVAP: D Çünkü; “D” şıkkında her hangi bir ikileme söz konusu değildir.

25 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "güzel" kelimesi, kelime çeşidi yönüyle diğerlerinden farklıdır? A) Güzel bir ev yaptırmışlar. B) Güzel söz söyleme sanatını çok iyi bilirdi. C) Ne güzel olmuş eviniz, böyle! D) Güzel bir anlayışa sahipti o.

26 CEVAP: D Çünkü; diğer şıklarda “güzel” sözcüğü beğenme amacıyla kullanılmıştır.

27 Onu karada, havada, denizde her zaman, her yerde arıyorum. Yukarıdaki cümlede geçen "her" kelimesinin çeşidi, aşağıdakilerden hangisidir? A) Belgisiz sıfat B) İşaret sıfatı C) Niteleme sıfatı D) Belgisiz zamir

28 CEVAP: D Çünkü; “her” sözcüğü zaman anlamıyla kullanılmıştır.


"Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır? A)Annem dün beni görmüş rüyasında. B)Köydeki toprağın kokusunu özledim. C)İçme sularına fabrika." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları