Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATIĞI AZALTMANIN 10 YOLU www.atikyonetim.com/evsel/

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATIĞI AZALTMANIN 10 YOLU www.atikyonetim.com/evsel/"— Sunum transkripti:

1 ATIĞI AZALTMANIN 10 YOLU

2 Atıklarımız fiziksel, kimyasal, biyolojik ve çevresel kirleticilerin herhangi birinden kaynaklanıyor olabilir. Yaşadığımız şehirdeki mevcut atık miktarı kendiliğinden oluşmaz, buna hepimizin katkısı vardır. Şehrimizdeki atıkları azaltmak istiyorsak eğer, işte hiç zorlanmadan rahatlıkla uygulayabileceğimiz 10 yol:

3 1. Geri dönüşüm için alternatifler:
Atıklarımızı alan; onları geri dönüştürülebilenler ve dönüştürülemeyenler olarak birbirlerinden ayıran birçok geri dönüşüm merkezleri vardır. Genellikle bu geri dönüşüm şirketleri atıklarımızı haftalık olarak alırlar. Bu firmalara evsel atıklarımızı da verebiliriz.

4 2.Tekrar kullanabilme/değerlendirebilme fırsatımız olmasına rağmen, kullandıktan sonra kolayca çöpe attığımız malzemeler (örneğin kaplar, şişeler ve tabaklar gibi): Çöpe kolaylıkla attığımız bu malzemelerin bazılarından kolaylıkla tekrar faydalanabiliriz. Onları atmadan önce hala kullanabileceğimize dair yaratıcı fikirler üretelim.

5 3. Su filtresi kullanmak:
Bir su filtresine sahip olmak şehrimizdeki atığı (israfı) azaltmak için ekstra bir avantajdır. Buzdolabımız için bir su filtresi alabilir ve plastik şişe kullanmaktan kaçınabiliriz. Böylelikle biyolojik olarak bozunamayan bu türlü plastik ürünlerin büyük bir kütle oluşturmasına da engel olabiliriz.

6 4. Yaşadığımız şehirde temizlenmesi gereken birçok yer vardır; özellikle de karayollarımız…
Temiz sürüş için gönüllü olabilir ve bu sorumluluğu üstlenmiş gruplara yardımcı olabiliriz. Bu sayede sadece şehrimizi temizlemekle kalmaz aynı zamanda atık miktarlarımızı da azaltmış oluruz.

7 5. Eğer bir benzin istasyonundaysak ve susamışsak:
Şu sıralar halka açık yerlerde ve yemeklerin toplu yenildiği mekânlarda bulabileceğimiz özel yıkanabilir bardaklardan arayalım. Bu bize ekstradan bir bardağın daha atığa dönüşmesini önlememiz konusunda yardımcı olur.

8 6. Plastik poşetlere HAYIR diyelim!
Bu kampanya epey uzun bir süredir devam etmektedir ve oldukça da etkili olmuştur. Bunun dışında kağıt torbalar taşıdığımız zaman torbamızı olabildiğince fazla malzeme ile doldurmaya çalışalım ki ekstra atık torba miktarımızı azaltabilelim.

9 7. Evde yemek pişirmek için alternatifler:
Yemeklerimizi evde pişirdiğimizde daha az paket, paket sargısı ve ayrıca daha az hazır gıdalar kullanmış oluruz. Bu durum bize sadece sağlıklı bir yemek sağlamakla kalmaz aynı zamanda şehrimizi temiz tutmamıza da yardımcı olur.

10 8. Uzun ömürlü ürünler kullanalım!
Uzun ömürlü ürünlerin maliyetleri daha yüksek gibi görünse de, uzun vadede tasarruf etmemize ve aynı zamanda çevremizi de kurtarmamıza yardımcı olabileceği için uzun ömürlü malzemeleri satın almayı tercih edelim.

11 9. Normal çöpe elektronik atık atmaktan kaçınalım!
Bu sadece çevre kirliliği düzeyini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda düzenli çöp depolama alanlarını da artıracaktır. Bu ürünlerin geri dönüşümü için birçok alternatifler mevcuttur, bunları araştıralım ve uygulamaya çalışalım. Örneğin masa üstü bilgisayarlar gibi rahatlıkla seviyesi yükseltilerek tekrar kullanılabilecek elektronik cihazları araştıralım.

12 10. Bu günlerde piyasada hibrit otomobilleri vardır.
Bu arabaları satın almak bize hem kirliliği hem de gaz için harcadığımız parayı azaltmak gibi fırsatlar sunmaktadır.

13 YAŞADIĞIMIZ ŞEHRİ TEMİZ TUTMAK İÇİN YARDIM EDELİM VE GÖNÜLLÜ OLALIM!
BU 10 YOLU UYGULADIĞIMIZ TAKTİRDE, ŞEHRİMİZDE ATIKLARIN AZALMASINA KESİNLİKLE KATKIDA BULUNMUŞ OLURUZ. YAŞADIĞIMIZ ŞEHRİ TEMİZ TUTMAK İÇİN YARDIM EDELİM VE GÖNÜLLÜ OLALIM!


"ATIĞI AZALTMANIN 10 YOLU www.atikyonetim.com/evsel/" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları