Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN DEĞİŞİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN DEĞİŞİMİ."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN DEĞİŞİMİ

2 MADDENİN DEĞİŞİMİ Günlük hayatımızda birçok nesne kullanırız . Bu nesneler üretilirken kullanım alanlarına göre uygun maddeler seçilerek Bazen aynı nesne, farklı maddelerden üretilebilir Örneğin ; kışın soğukta korunmak için kullandığımız eldivenler deri veya yünden yapılırken, bulaşık eldivenleri plastikten yapılır.

3 DOĞAL MADDELER Doğada kendiliğinden var olan ağaç, kayaç, toprak, gümüş, kömür gibi maddelere doğal madde adı vardır . Doğal maddeler, çeşitli ürünlerin üretiminde kullanıldığında ham madde adını alır .

4 Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin, zeytinyağı üretiminde kullanıldığında zaman ham maddedir . Ağaç aynı zamanda başka ürünlerin yapımında kullanıldığında ham madde olur .

5 İŞLENMİŞ MADDE İnsanlar doğal maddeleri işleyerek yeni ürünler ortaya çıkarır. Oluşan bu yeni ürünlere işlenmiş madde adı verilir. İşlenmiş maddeler diğer ürünleri üretilmesiyle kullanılabilir. Bu maddeler, malzeme olarak adlandırılır .

6

7 YAPAY MADDELER Dünya nüfusunda hızla artması doğal kaynakların tüketimini hızlandırmaktadır. Doğadaki kaynaklar insanların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz hale gelmiştir. Bu nedenle doğal maddelerin yerine kullanılabilecek yapay maddeler üretilmiştir. Böylece tüken mekte olan doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilmiş, doğal dengenin korunmasına çalışılmıştır.

8 YAPAY MADDELERE ÖRNEKLER
Vinileks : Aşırı tüketim ve bilinçsiz avlanma sonucunda doğal deri ihtiyacı karşılanmaz hale gelmiştir. Doğal derinin yerine yapay deri olan vinileks kullanılır. Teflon : Bakır, alüminyum ve çelik tencereler yerine yiyecekle yiyeceklerin yapışmasını önleyen teflon tencereler kullanılır. Yapay Kauçuk : Brezilya’ da yetişen kauçuk ağacından üretilen doğal kauçuğa alternatif olarak üretilmiştir. Hortum, otomobil lastiği, bulaşık eldiveni, paket lastiği yapımında kullanılır. Naylon: Naylondan yapılan ipek, sentetik iplik olarak adlandırılır. Yün ve ipek yerine kullanılır. Sentetik iplikten dokunan kumaş, sentetik kumaştır.

9 ÖRNEKLER

10 Plastik: Sağlam ve dayanıklı bir malzeme olup kalem, masa, oyuncak, bardak, tabak gibi birçok ürünün yapımında kullanılır. Bakalit: Plastiğin sertleştirilmiş halidir. Çaydanlık, tencere kulpları, elektrik kablosu ve tabak gibi nesnelerin yapımında kullanılır.

11 Plastik, yapay deri, teflon, naylon ve yapay kauçuk petrol kökenli yapay maddelerdir. Petrolün rafineride işlenmiş ile petrol katranı elde edilir. Petrol katranından plastik, naylon, yapay deri, teflon ve yapay kauçuk elde edilir.

12 ALIŞTIRMALAR Doğal maddelerin işlenmiş ile oluşan maddelere…………denir.
Doğal maddeler çeşitli ürünlerin üretiminden kullanıldığı zaman……… adını alır. Yün, ipek, petrol, tahta gibi maddeler ……….. Maddelere örnektir. Teflon, bakalit, vinileks, naylon, plastik, sunta, sentetik………maddelere örnek gösterilebilir. Erozyon peri bacaları Doğal ham made İşlenmiş geri dönüşüm kutusuna Yapay malzeme Ülke ekonomisi doğal madde İşlenmiş madde Üçe

13 Çöpe attığımız atıkların kolay bir şekilde fabrikalara gönderebilmesiyle için onları uygun ………. ………… ……… atmalıyız. Maddeleri kullanım alanlarına göre ……….. ayırırız . Bu maddeler ………..,………….ve ………….maddelerdir. Atıkları uygun geri dönüşüm kutusuna göndermek …………. katkı sağlar. Rüzgar, akarsu, ve yağmurun ani sıcaklık değişimlerinin yeryüzünü aşındırması sonucu oluşan yeryüzü şekillerine ülkemizden verilebilecek örnek ……….. ……….. ‘dır.

14 ( ) İşlenmiş bazı ürünler üretiminde malzeme olarak kullanılabilir
( ) İşlenmiş bazı ürünler üretiminde malzeme olarak kullanılabilir. Pantolon ve kazak üretiminde kullanılan iplik buna örnektir. ( ) Doğada kendiliğinden var olan maddelere örnektir. ( )Sandalye, dolap, benzin, iplik, doğal maddelere örnektir. ( ) Doğal maddelerin yerine ihtiyacı karşılamak için insanların ürettiği maddelere yapay maddeler denir. ( ) Vinileks, teflon, naylon, plastik, bakalit, gibi maddeler işlenmiş maddelerdir ( ) Maddeler kullanım alanlarına göre doğal, işlenmiş ve yapay madde olarak üçe grupta incelenir. ( ) Cam, plastik, metal ve kağıt atıklarını uygun geri dönüşüm kutularını atmamız ülke ekonomisini katkı sağlar.

15 Beni Dinlediğiniz İçin Teşekkürler….
Adı: Eylül Soyadı: Altun No : 697 Sınıf:4/A


"MADDENİN DEĞİŞİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları