Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?"— Sunum transkripti:

1 ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

2 Enerjiyi verimli kullanmadığımızda;
Sınırlı olan doğal kaynaklarımız giderek daha da tükeniyor ve ülkemizin dış ülkelere olan ihtiyacı artıyor.

3 Fosil yakıtların kullanılması ile hali hazırda mevcut olan çevre kirliliği sorunlarımız giderek daha da artıyor.

4 Fosil yakıtların sürekli enerji üretimi için kullanılması sonucu kimya, plastik vb. gibi diğer üretim sektörlerimiz hammadde bulma konusunda sıkıntı çekiyor.

5 Herhangi bir işi gerektiğinden daha fazla enerji tüketerek gerçekleştirdiğimiz için, daha fazla para ödemek zorunda kalıyoruz.

6 DOĞAL KAYNAKLAR (FOSİL YAKITLAR) SORUNU

7 Doğal Kaynaklar (Fosil Yakıtlar) Sorunu
Dünya nüfusumuz her geçen gün giderek daha da artmaktadır. Fakat doğanın enerji üretebilmemiz için bizlere sunduğu kaynaklar sınırlıdır. Giderek tükenmekte olan bu kaynaklarımızın pek çoğunun yenilenmesi mümkün değildir. Doğalgaz, petrol ve kömür gibi yenilenemeyen yakıt kaynaklarımız bir gün elbet tükenecektir. Dünya’da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir.

8 Doğal Kaynaklar (Fosil Yakıtlar) Sorunu
Fosil yakıt kaynaklarının tükenmesi ile sadece enerji üretimi konusunda sıkıntılar baş göstermekle kalmaz, ayrıca bunun yanında bazı üretim alanlarında da hammadde bulma sıkıntıları başlar.

9 Doğal Kaynaklar (Fosil Yakıtlar) Sorunu
Günlük yaşantımızda kullandığımız pek çok ürün fosil yakıt kökenlidir. İlaç üretimi, plastik malzemelerin üretimi, kimyasal maddelerin sentezlenmesi gibi pek çok üretim alanlarında da fosil yakıtlardan yararlanıyoruz. Bu durumda kaynaklarımız tükenirse üretim faaliyetlerimiz de sıkıntıya düşecek ve bu da yaşam faaliyetlerimizi doğrudan etkileyecektir.

10 Doğal Kaynaklar (Fosil Yakıtlar) Sorunu
Doğal kaynaklarımız tükendiğinde, hem ihtiyacımız olan enerjiyi hem de üretim için gereken hammadde ihtiyacımızı dış ülkelerden satın almaya başlarız. Üstelik dış ülkelere olan bağımlılığımız da bu sebeple giderek artar ve bağımlı olduğumuz diğer ülkeler de bu durumu kendi çıkarları için kolaylıkla kullanabilirler

11 Doğal Kaynaklar (Fosil Yakıtlar) Sorunu
Ülkemiz rüzgarlar, güneş ışınları, jeotermal enerji kaynakları, barajlar gibi doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok büyük bir hazineye sahiptir.

12 Doğal Kaynaklar (Fosil Yakıtlar) Sorunu
Eğer bu hazinelerimizi; etkili ve verimli bir şekilde kullanamaz, onları değerlendiremez, koruyamaz ve çabucak harcarsak; kısa bir süre sonra ihtiyacımızı karşılayabilmek, hatta hayatımızı sürdürebilmek için, tamamen başka ülkelere muhtaç kalırız!!!

13 ÇEVRE KİRLİLİĞİ SORUNU

14 Çevre Kirliliği Sorunu
Kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlar, yüksek basınç altında oluşmuş ve karbondioksit (CO2) içeriği bakımından çok zengin organik maddelerdir. Bu yakıtların kullanımı sonucunda açığa çıkan CO2 gazı doğrudan atmosfere karışır.

15 Çevre Kirliliği Sorunu
Normalde karbon döngüsünün bir parçası olan bu olay, fosil yakıtların kullanımının artması ile atmosferdeki CO2 miktarının normalden yüksek seviyelere çıkmasına neden olur. Karbondioksit gazı, doğal sıcaklık dengelerinin bozulmasında diğer sera gazları ile kıyaslandığında % 55′lik bir oranla en büyük etkiye sahiptir. Çağımızın sorunu olan “Küresel Isınma”nın oluşumunda “Sera Etkisi”nin rolü büyüktür. Peki nedir bu sera etkisi???

16 Çevre Kirliliği Sorunu
İşin içerisine terimleri katmadan kısa ve öz anlatmak gerekirse sera etkisi; Dünyamızın, güneşin altına park edilmiş bir arabanın içi gibi ısınmasıdır.

17 Çevre Kirliliği Sorunu
Sera etkisi dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığını değiştireceği için, uzun vadede iklimlerde değişiklikler, buzulların erimesi, mevsimlerin kayması ve tarım alanlarının verimsizleşmesi gibi çok ciddi sorunlara neden olabilir.

18 Çevre Kirliliği Sorunu
Fosil yakıtların kullanılması ile atmosfere salınan diğer sera gazları ise CO, SO2, NOx gibi zehirli gazlar ve radyoaktif maddelerdir. Sera gazlarının tek etkisi küresel ısınma üzerine değildir. Bu gazlar “asit yağmurları”na da sebep olurlar.

19 Çevre Kirliliği Sorunu
Bu gazlar havada bulunan su buharı ile birleşince kimyasal bir tepkime meydana gelir. Bu tepkime sonucunda sülfürik asit ve nitrik asit damlaları oluşur. Çok miktarda kükürt ve azot içeren bu tip yağmurlara “asit yağmurları” denir. Atmosferdeki asit, yalnızca yağmurlarla değil, kar, sis, havadaki gazlar ve tanecikler yoluyla da yeryüzüne iner.

20 Çevre Kirliliği Sorunu
Termik santrallerde, sanayide ve binalarda yakıt olarak kömür kullandığımızda, bu kirlilik etmenlerinin yanı sıra ayrıca bir de hepimizin yakından tanıdığı “kül” dediğimiz bir maddenin açığa çıkmasına sebep oluyoruz. Cıva, kurşun, arsenik ve kadmiyum içermesi nedeniyle kül de yüksek oranda kirletici etkiye sahiptir. Fosil yakıtların bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi durumunda tüm doğanın ekolojik dengesinin bozulması kaçınılmaz bir sondur.

21 EKONOMİK SORUNLAR

22 Ekonomik Sorunlar Enerji tasarrufu yapmak hem aile bütçemiz hem de devlet bütçemiz açısından son derecede önemli bir faktördür. Şu an ülke olarak kullandığımız enerjinin yaklaşık %60'ını başka ülkelerden alıyoruz ve geri ödemeyi döviz olarak yaptığımız için hem devlet bütçemiz hem de ev bütçemiz bu açıdan büyük darbeler alıyor. Eğer enerjiyi daha verimli kullanır, tasarruf yaparsak faturalarımız daha düşük gelir. Bu da hem ailemizi hem de devletimizi ekonomik çıkmazdan kurtarır.

23 LÜTFEN ENERJİYİ DAHA VERİMLİ KULLANALIM!!!

24 KAYNAKLAR http://enerjiyonetimi.com.tr http://www.aydinlatmax.com


"ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları