Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İsviçre.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İsviçre."— Sunum transkripti:

1 İsviçre

2 İsviçre Yüz ölçümü :41.293 km2 Nüfusu :6.864.000
İdare şekli :Federal Cumhuriyet Başkenti :Bern Önemli şehirleri :Cenevre, Zürih, Basel, Lozan Dili :Almanca, Fransızca, İtalyanca Dini :Hıristiyanlık Para birimi :İsviçre Frankı

3 İsviçre’nin Tarihçesi
1848 yılında kabul edilen anayasa ile 22 kantonun birleşmesinden oluşmuş bir federal cumhuriyettir. I. ve II. Dünya Savaşlarında tarafsız kalan İsviçre, günümüzde de bu politikasını sürdürmektedir. Üyesi olmadığı hâlde uluslar arası örgütlerle ilişkilidir.

4 İsviçre’nin Sınırları
Kuzeyinde Almanya, güneyinde İtalya, batısında Fransa, doğusunda da Avusturya ve Liechtenstein yer alır.

5 İsviçre’nin Yer Şekilleri
Kuzeyde Jura, güneyde Alp dağları uzanır. Alplerin yüksekliği yer yer 4000 metreyi geçer. Orta kesiminde platolar yer alır. Ülkede çok sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin çoğu buzul gölleridir. Leman, Zürih ve Konstanz gölleri, en önemli gölleridir. Ren ile Rhone İsviçre'nin en önemli akarsuladır.

6 İsviçre’nin Yer Şekilleri

7 İsviçre’nin İklimi İsviçre genelinde karasal iklim özellikleri görülür. Kışlar çok soğuk ve karlı, yazlar ise serindir. En yağışlı kesim, kuzeydeki Jura bölgesidir. Orman örtüsü zengindir. Yağışlar fazla olduğu için, alçak kesimlerde bile çayır alanları bulunur.

8 Basel 48°K – 8°D / 318m 8,9°C / 784mm

9 Zürih 47°K – 9°D / 556m 8,3°C / 1079mm

10 İsviçre’nin Nüfusu İsviçre nüfusu, 1992 yılına göre 6 864 000'dir.
Nüfusun % 17‘sini yabancılar oluşturur. İsviçre nüfusunun büyük bölümü kentlerde yaşamaktadır. Orta İsviçre'deki göller bölgesinde nüfus yoğunluğu fazladır.

11 İsviçre’nin Nüfusu

12 İsviçre’nin Ekonomik Etkinlikleri
Yer altı kaynakları çok azdır. Tarımsal üretimi ülke ihtiyacını karşılayamaz. Sanayisi gelişmiştir. Tarım ve sanayi faaliyetleri daha çok Orta İsviçre'de yapılır. Ekonomisinde turizm, bankacılık ve ulaşım önemli yer tutar. Ülke mali ve siyasî istikrarı sebebiyle Dünya para piyasasının önemli merkezlerinden birisidir. İsviçre saatleri dünyaca ünlüdür. İsviçre, dağ turizmi ve kayak merkezleri ile de ün yapmıştır. İsviçre, çok dağlık olmasına rağmen gelişmiş bir kara yolu ve demir yolu ağına sahiptir.

13 Tarım Ülkede tarıma elverişli alanlar azdır.
En önemli tarım ürünleri; patates, şeker pancarı ve tahıllardır.

14 Hayvancılık Ülkede meralar geniş yer kapladığından, hayvancılık gelişmiştir. Özellikle büyükbaş hayvan yetiştirilir. Et, süt ve süt ürünleri üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Üretilen sütün önemli bir bölümü çikolata imalâtında kullanılır.

15 Maden ve Enerji Yer altı kaynakları bakımından fakir olan ülke, ihtiyacı olan madenleri dışarıdan alır. Sanayi için gerekli enerji büyük ölçüde hidroelektrik santrallerinden sağlanır. Son yıllarda kurulan nükleer santraller de enerji üretimine katkıda bulunur.

16 Sanayi Saat imalâtı, elektrikli ev aletleri, asansör yapımı, hassas aletler, ilâç ve motor sanayi çok gelişmiştir, İsviçre, özellikle saat üretiminde dünyada birincidir.

17 Turizm Turizm gelirleri, ülke ekonomisinde önemli yer tutar. Özellikle kış turizmi açısından dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Türkiye ile ticareti gelişmiştir. Türkiye'ye saat, elektrikli ev aletleri, kimyasal ürünler ve çeşitli maki­neler satar. Türkiye'den sebze, meyve, tütün, konfeksiyon ürünleri, halı, deri mamulleri ve demir-çelik ürünleri alır.

18 Bankacılık ve Sigortacılık
Bankacılık ve sigortacılık sektöründe çok gelişmiş olan İsviçre, uyguladığı tarafsız politika ve gizlilik sayesinde dünyanın para merkezi hâline gelmiştir.

19 Ulaşım Ülkenin Avrupa ulaşımında önemli bir yeri vardır.
Kara ve demir yolu ağı gelişmiştir. Denizlerde kıyısı olmadığı hâlde büyük bir deniz ticaret filosuna sahiptir. Ticaret filosu İtalya, Hollanda ve Fransa limanlarında bulunur,

20 Ticaret İsviçre'nin tarafsız devlet olması, ticarî ilişkilerini kolaylaştırmıştır. Ticaretinin büyük bir kısmını AB ülkeleri ve ABD ile yapar. İhracatı: Saat, elektrikli ev aletleri, ilâç, hassas aletler ve çeşitli makinelerdir, İthalatı: Ham petrol, ham maddeler, kimyasal ürünler ve çeşitli gıda maddeleridir.

21 İsviçre – Türkiye İlişkileri
İsviçre - Türkiye ticarî ilişkileri çok gelişmiştir. İsviçre Türkiye'ye kimyasal ürünler, saat ve hassas aletler ile elektrikli ev aletleri satar. Türkiye'den sebze, meyve, tekstil ürünleri, demir - çelik, deri mamulleri halı ve tü­tün alır.

22 Bern

23 Bern

24 Bern

25 Bern

26 Bern

27 Bern

28 İsviçre

29 Bern

30 Neuchatel

31 Neuchatel

32 Neuchatel

33 Neuchatel

34 Neuchatel


"İsviçre." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları