Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015. BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015. BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015."— Sunum transkripti:

1 BESLENMENİN ÖNEMİ

2 BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK

3 BESLENME NEDİR

4 Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır

5 BESİN GRUPLARI

6 Besin grupları 1.Süt ve Süt Ürünleri 2.Et ve Benzeri Besinler 3.Sebze ve Meyve Grubu 4.Ekmek ve Tahıl Grubu

7 Süt ve Süt Ürünleri (2 – 3 Porsiyon) – Süt – Yoğurt – Peynir – Kefir vb

8 1 PORSİYON 1 SU BARDAĞI SÜT 1 SU BARDAĞI SÜT 1 KASE YOĞURT 1 KASE YOĞURT 60 g BEYAZ PEYNİR 60 g BEYAZ PEYNİR

9 Neden Süt ve Ürünleri Önemlidir ? Protein (iyi kaliteli) Vitamin (B vitaminleri) Mineral (özellikle kalsiyum) SÜT, YOĞURT, PEYNİR

10 YARARLARI Büyüme, gelişme ve doku onarımını sağlar. Kemik ve dişlerin gelişiminde rolü vardır. Kemikte en hızlı büyüme 20 yaşa kadardır

11 Et ve Benzeri Besinler Etler Kurubaklagiller Yumurta Yağlı Tohumlar 2 PORSİYON

12 1 PORSİYON 60 g ET/ TAVUK/ BALIK 90 g KURUBAKLAGİL 2 ADET YUMURTA 30 g YAĞLI TOHUM

13 Neden Et Grubu Besinler Önemlidir Protein (iyi kaliteli) B vitaminleri A, E vitaminleri Demir Çinko

14 Yararları Büyüme ve Gelişme Yeni doku yapımı Dokuların onarımı Kan yapımı Hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini geliştirme

15 Sebze ve Meyve Grubu En az g / 5 porsiyon) Sebzeler; ıspanak, marul, havuç, domates, domates, karnabahar, biber vb. Meyveler; elma, armut, muz, kivi, portakal, mandalina, üzüm, şeftali vb

16 Neden Önemlidir ? Vitaminlerden zengindir (özellikle A ve C vitaminleri) Potasyum içerikleri yüksektir. Yağ ve sodyum içerikleri düşüktür. Posa sağlarlar

17 YARARLARI Kanser riskini azaltır. Kalp-damar hastalıklarından koruyucu Hipertansiyon Göz sağlığı Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik-mineral yoğunluğunu koruyucu etkisi vardır. İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır

18 Ekmek ve Tahıl Grubu

19 Ekmek ve Tahıl Grubu neden önemlidir? Enerji içerikleri yüksek Karbonhidrat Protein (bitkisel kaynaklı) B vitaminleri, E vit. Posa (saflaştırılmamış olan) “Yağ içeriği düşük”

20 1 orta dilim ekmek = 1 orta boy kase unlu çorba = 4 yemek kaşığı pilav

21 Yararları Kepekli Tahıl Ürünleri – Kabızlığı önler – Kan şekerini düşürür – Kolesterolü düşürür

22 Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanların gereksinimi daha fazladır

23 – Şekerler – Yağlar ENERJİ VERİRLER SAF BESİNLER

24 Şişmanlık Diş Çürükleri

25 Sağlıklı Beslenmenin Hedefleri Enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınması, Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, Kronik hastalıkların önlenmesi

26 Yeterli ve Dengeli Beslenme

27 Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesidir. Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesidir

28 “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.” “Beslenme karın doyurmak değildir.” “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.” “Beslenme karın doyurmak değildir.”

29 Yetersiz ve dengesiz beslenme; *Kronik hastalıklara zemin hazırlar. -şişmanlık, -kalp-damar hast, -şeker hastalığı vb

30 Yetersiz ve dengesiz beslenme; *Bazı hastalıkların doğrudan sebebidir. (beriberi, pellegra, skorbüt, marasmus, raşitizm gibi)

31 *Birçok hastalığın kolay yerleşmesine ve ağır seyretmesinde önemli rol oynar. (grip, verem, ishal gibi) Yetersiz ve dengesiz beslenme;

32 Yetersiz Beslenmenin Etkilediği Gruplar Bebek ve çocuklar Gençler Doğurganlık çağındaki kadınlar Gebe-emzikli anneler Yaşlılar işçiler

33 Sağlıklı Beslenmede Öneriler

34 1.Değişik besinlerden tüketin, besin çeşitliliğini sağlayın. Dört besin grubundaki besinler her öğünde birlikte tüketilmelidir

35 2. Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı önemlidir. Öğün atlanmamalıdır ! Her gün 3 öğün beslenilmelidir

36 Kahvaltının Önemi KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNELİ ÖĞÜNÜDÜR

37 Kahvaltı; – Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak için çok önemli bir öğündür. – İş verimi ve okul başarısı ile doğrudan ilintilidir. Kahvaltı; – Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak için çok önemli bir öğündür. – İş verimi ve okul başarısı ile doğrudan ilintilidir

38 Atlanan Kahvaltı Sonucu; Vücut depoları harcar. Yorgunluk, başağrısı, dikkat ve algılama bozukluğu oluşur. İdeal bir kahvaltı, günlük enerjinin %25’ini karşılamalıdır

39 DEMİR EMİLİMİ Yumurta ve kurubaklagillerle birlikte C vitamini içeren bir besin alınmalıdır

40 Çay – Kahve Tüketimi Çay – kahve yemeklerden en az dakika önce veya sonra içilmelidir

41 3. İdeal Vücut Ağırlığı Korunmalıdır

42 ALINAN ENERJİ = HARCANAN ENERJİ ZAYIFLIK = ALINAN < HARCANAN ŞİŞMANLIK = ALINAN > HARCANAN

43 ZAYIFLIK Büyüme ve gelişme geriliği (fiziksel, mental) Okul başarısı azalır. İşçilerde iş verimi düşer

44 ŞİŞMANLIK Kalp-damar hastalıkları, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı, Safra Kesesi hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kanser oluşumuna zemin hazırlar

45 4. Şeker ve şekerli besin tüketimi azaltılmalı, Karbonhidratlar enerjinin %55-60’ını aşmamalıdır. Basit şekerlerin yerine kompleks CHO tercih edilmelidir

46 Basit şekerler yerine Kompleks CHO’lar Çay şekeri Tahıllar Bal Kurubaklagiller Reçel Makarna Lokum Ekmek

47 5. Tahıl, Ekmek, Makarna yeterli oranda tüketilmelidir. Posa sağlarlar, Düşük yağlıdırlar, Kolesterol içermezler

48 6. Posa Alımı Artırılmalıdır

49 POSA (LİF = FİBER) Kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzenler. Konstipasyonu önler. Kolon kanseri oluşumunu azaltıır

50 Suda çözünen; Meyveler Kurubaklagiller Yağlı Tohumlar Pirinç, Yulaf Kepeği Suda çözünmeyen; Tahıllar Sebzeler Buğday kepeği Mısır kepeği

51 Günde g posa tüketilmelidir

52 7. Taze sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketin

53 8. Yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır. *Osteoporoz / kan basıncının düzenlenmesi

54 Süt, yoğurt ve peynir doymuş yağ ve kolesterol içerir. DÜŞÜK YAĞLI OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR

55 D vitamini için GÜNEŞ ışınlarından yararlanılmalıdır. Besinler ile gereksinme karşılanamaz

56 9. Haftada en az 2 kez balık tüketin. (omega-3 yağ asitleri) *Görme *Bilişsel Fonksiyon *Kemik-eklem hastalıkları *Kan lipitleri

57 Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. 10. Yağ ve yağlı besin tüketimine dikkat edilmeli Yağlı et ve et ürünleri Yağlı süt ve süt ürünleri Yağda kızartma ve kavurmalar Doymuş hayvansal yağ ve margarinler

58 PATATES KIZARTMASI Fırın patates……………………120 kkal/100 g Kızarmış Patates………………225 kkal/100 g

59 Fast Food Besinler; Yağ miktarı yüksek, Tuz miktarı yüksek, Basit şeker miktarı yüksek, Vitamin ve mineral değerleri yetersizdir

60 TOPLAM YAĞ, DOYMUŞ YAĞ, VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜK DİYETLER – Kalp krizi – Bazı kanser türleri – Vücut ağırlığı korunmuş olur

61 11. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. (< 5g/gün) Hipertansiyon Osteoporoz

62 12. Sıvı Tüketimi Artırılmalıdır. Dehidratasyonu önler. Konstipasyonu önler. GÜNLÜK 1,5 – 2 L SU TÜKETİN 8 – 10 SU BARDAĞI

63 13. Güvenli ve temiz besin tüketimine özen gösterilmelidir

64 Tüketici; satın alınan ambalajlı ürünlerde etiket bilgisini okumalıdır. Satın alınan besin ambalajları veya plastik kaplar üzerinde bazı tanımlayıcı işaretler bulunmaktadır

65 14. Sağlıklı hazırlama ve pişirme ilkelerine uyulmalıdır

66 15. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Osteoporoz Kan basıncı Kan kolesterol düzeyi ve şeker düzeyi Kas gücü Uyku düzeni Ruhsal duruma olumlu etkisi

67 Fiziksel aktivite, tüm yaş grubundaki bireyler için önemlidir


"BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015. BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları