Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015. BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015. BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015."— Sunum transkripti:

1 BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015

2 BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015

3 BESLENME NEDİR 2014-2015

4 Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. 2014-2015

5 BESİN GRUPLARI 2014-2015

6 Besin grupları 1.Süt ve Süt Ürünleri 2.Et ve Benzeri Besinler 3.Sebze ve Meyve Grubu 4.Ekmek ve Tahıl Grubu 2014-2015

7 Süt ve Süt Ürünleri (2 – 3 Porsiyon) – Süt – Yoğurt – Peynir – Kefir vb. 2014-2015

8 1 PORSİYON 1 SU BARDAĞI SÜT 1 SU BARDAĞI SÜT 1 KASE YOĞURT 1 KASE YOĞURT 60 g BEYAZ PEYNİR 60 g BEYAZ PEYNİR 2014-2015

9 Neden Süt ve Ürünleri Önemlidir ? Protein (iyi kaliteli) Vitamin (B vitaminleri) Mineral (özellikle kalsiyum) SÜT, YOĞURT, PEYNİR 2014-2015

10 YARARLARI Büyüme, gelişme ve doku onarımını sağlar. Kemik ve dişlerin gelişiminde rolü vardır. Kemikte en hızlı büyüme 20 yaşa kadardır. 2014-2015

11 Et ve Benzeri Besinler Etler Kurubaklagiller Yumurta Yağlı Tohumlar 2 PORSİYON 2014-2015

12 1 PORSİYON 60 g ET/ TAVUK/ BALIK 90 g KURUBAKLAGİL 2 ADET YUMURTA 30 g YAĞLI TOHUM 2014-2015

13 Neden Et Grubu Besinler Önemlidir Protein (iyi kaliteli) B vitaminleri A, E vitaminleri Demir Çinko 2014-2015

14 Yararları Büyüme ve Gelişme Yeni doku yapımı Dokuların onarımı Kan yapımı Hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini geliştirme 2014-2015

15 Sebze ve Meyve Grubu En az 400-500 g / 5 porsiyon) Sebzeler; ıspanak, marul, havuç, domates, domates, karnabahar, biber vb. Meyveler; elma, armut, muz, kivi, portakal, mandalina, üzüm, şeftali vb. 2014-2015

16 Neden Önemlidir ? Vitaminlerden zengindir (özellikle A ve C vitaminleri) Potasyum içerikleri yüksektir. Yağ ve sodyum içerikleri düşüktür. Posa sağlarlar 2014-2015

17 YARARLARI Kanser riskini azaltır. Kalp-damar hastalıklarından koruyucu Hipertansiyon Göz sağlığı Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kemik-mineral yoğunluğunu koruyucu etkisi vardır. İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. 2014-2015

18 Ekmek ve Tahıl Grubu 2014-2015

19 Ekmek ve Tahıl Grubu neden önemlidir? Enerji içerikleri yüksek Karbonhidrat Protein (bitkisel kaynaklı) B vitaminleri, E vit. Posa (saflaştırılmamış olan) “Yağ içeriği düşük” 2014-2015

20 1 orta dilim ekmek = 1 orta boy kase unlu çorba = 4 yemek kaşığı pilav 2014-2015

21 Yararları Kepekli Tahıl Ürünleri – Kabızlığı önler – Kan şekerini düşürür – Kolesterolü düşürür 2014-2015

22 Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanların gereksinimi daha fazladır. 2014-2015

23 – Şekerler – Yağlar ENERJİ VERİRLER 2014-2015 SAF BESİNLER

24 Şişmanlık Diş Çürükleri 2014-2015

25 Sağlıklı Beslenmenin Hedefleri Enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınması, Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, Kronik hastalıkların önlenmesi 2014-2015

26 Yeterli ve Dengeli Beslenme 2014-2015

27 Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesidir. Yeterli ve dengeli beslenmede amaç; Bireyin yaşı, cinsiyeti ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre gereksinimi olan bütün besin ögelerini yeterli miktarlarda sağlayabilmesidir. 2014-2015

28 “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.” “Beslenme karın doyurmak değildir.” “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.” “Beslenme karın doyurmak değildir.” 2014-2015

29 Yetersiz ve dengesiz beslenme; *Kronik hastalıklara zemin hazırlar. -şişmanlık, -kalp-damar hast, -şeker hastalığı vb. 2014-2015

30 Yetersiz ve dengesiz beslenme; *Bazı hastalıkların doğrudan sebebidir. (beriberi, pellegra, skorbüt, marasmus, raşitizm gibi) 2014-2015

31 *Birçok hastalığın kolay yerleşmesine ve ağır seyretmesinde önemli rol oynar. (grip, verem, ishal gibi) Yetersiz ve dengesiz beslenme; 2014-2015

32 Yetersiz Beslenmenin Etkilediği Gruplar Bebek ve çocuklar Gençler Doğurganlık çağındaki kadınlar Gebe-emzikli anneler Yaşlılar işçiler 2014-2015

33 Sağlıklı Beslenmede Öneriler 2014-2015

34 1.Değişik besinlerden tüketin, besin çeşitliliğini sağlayın. Dört besin grubundaki besinler her öğünde birlikte tüketilmelidir. 2014-2015

35 2. Yeterli ve dengeli beslenmede öğün sayısı önemlidir. Öğün atlanmamalıdır ! Her gün 3 öğün beslenilmelidir. 2014-2015

36 Kahvaltının Önemi KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNELİ ÖĞÜNÜDÜR. 2014-2015

37 Kahvaltı; – Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak için çok önemli bir öğündür. – İş verimi ve okul başarısı ile doğrudan ilintilidir. Kahvaltı; – Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak için çok önemli bir öğündür. – İş verimi ve okul başarısı ile doğrudan ilintilidir. 2014-2015

38 Atlanan Kahvaltı Sonucu; Vücut depoları harcar. Yorgunluk, başağrısı, dikkat ve algılama bozukluğu oluşur. İdeal bir kahvaltı, günlük enerjinin %25’ini karşılamalıdır. 2014-2015

39 DEMİR EMİLİMİ Yumurta ve kurubaklagillerle birlikte C vitamini içeren bir besin alınmalıdır. 2014-2015

40 Çay – Kahve Tüketimi Çay – kahve yemeklerden en az 45-60 dakika önce veya sonra içilmelidir. 2014-2015

41 3. İdeal Vücut Ağırlığı Korunmalıdır. 2014-2015

42 ALINAN ENERJİ = HARCANAN ENERJİ ZAYIFLIK = ALINAN < HARCANAN ŞİŞMANLIK = ALINAN > HARCANAN 2014-2015

43 ZAYIFLIK Büyüme ve gelişme geriliği (fiziksel, mental) Okul başarısı azalır. İşçilerde iş verimi düşer. 2014-2015

44 ŞİŞMANLIK Kalp-damar hastalıkları, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı, Safra Kesesi hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kanser oluşumuna zemin hazırlar. 2014-2015

45 4. Şeker ve şekerli besin tüketimi azaltılmalı, Karbonhidratlar enerjinin %55-60’ını aşmamalıdır. Basit şekerlerin yerine kompleks CHO tercih edilmelidir. 2014-2015

46 Basit şekerler yerine Kompleks CHO’lar Çay şekeri Tahıllar Bal Kurubaklagiller Reçel Makarna Lokum Ekmek 2014-2015

47 5. Tahıl, Ekmek, Makarna yeterli oranda tüketilmelidir. Posa sağlarlar, Düşük yağlıdırlar, Kolesterol içermezler. 2014-2015

48 6. Posa Alımı Artırılmalıdır. 2014-2015

49 POSA (LİF = FİBER) Kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzenler. Konstipasyonu önler. Kolon kanseri oluşumunu azaltıır. 2014-2015

50 Suda çözünen; Meyveler Kurubaklagiller Yağlı Tohumlar Pirinç, Yulaf Kepeği Suda çözünmeyen; Tahıllar Sebzeler Buğday kepeği Mısır kepeği 2014-2015

51 Günde 25-30 g posa tüketilmelidir. 2014-2015

52 7. Taze sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketin 2014-2015

53 8. Yeterli miktarda süt ve ürünlerinin tüketimi sağlanmalıdır. *Osteoporoz / kan basıncının düzenlenmesi 2014-2015

54 Süt, yoğurt ve peynir doymuş yağ ve kolesterol içerir. DÜŞÜK YAĞLI OLANLAR TERCİH EDİLMELİDİR. 2014-2015

55 D vitamini için GÜNEŞ ışınlarından yararlanılmalıdır. Besinler ile gereksinme karşılanamaz. 2014-2015

56 9. Haftada en az 2 kez balık tüketin. (omega-3 yağ asitleri) *Görme *Bilişsel Fonksiyon *Kemik-eklem hastalıkları *Kan lipitleri 2014-2015

57 Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. 10. Yağ ve yağlı besin tüketimine dikkat edilmeli Yağlı et ve et ürünleri Yağlı süt ve süt ürünleri Yağda kızartma ve kavurmalar Doymuş hayvansal yağ ve margarinler 2014-2015

58 PATATES KIZARTMASI Fırın patates……………………120 kkal/100 g Kızarmış Patates………………225 kkal/100 g 2014-2015

59 Fast Food Besinler; Yağ miktarı yüksek, Tuz miktarı yüksek, Basit şeker miktarı yüksek, Vitamin ve mineral değerleri yetersizdir. 2014-2015

60 TOPLAM YAĞ, DOYMUŞ YAĞ, VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜK DİYETLER – Kalp krizi – Bazı kanser türleri – Vücut ağırlığı korunmuş olur. 2014-2015

61 11. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. (< 5g/gün) Hipertansiyon Osteoporoz 2014-2015

62 12. Sıvı Tüketimi Artırılmalıdır. Dehidratasyonu önler. Konstipasyonu önler. GÜNLÜK 1,5 – 2 L SU TÜKETİN 8 – 10 SU BARDAĞI 2014-2015

63 13. Güvenli ve temiz besin tüketimine özen gösterilmelidir. 2014-2015

64 Tüketici; satın alınan ambalajlı ürünlerde etiket bilgisini okumalıdır. Satın alınan besin ambalajları veya plastik kaplar üzerinde bazı tanımlayıcı işaretler bulunmaktadır. 2014-2015

65 14. Sağlıklı hazırlama ve pişirme ilkelerine uyulmalıdır. 2014-2015

66 15. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Osteoporoz Kan basıncı Kan kolesterol düzeyi ve şeker düzeyi Kas gücü Uyku düzeni Ruhsal duruma olumlu etkisi 2014-2015

67 Fiziksel aktivite, tüm yaş grubundaki bireyler için önemlidir. 2014-2015


"BESLENMENİN ÖNEMİ 2014-2015. BESLENME Doğum öncesi anne karnında ÇOCUKLUK GENÇLİK YETİŞKİN YAŞLILIK 2014-2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları