Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
23 Nisan 1920 ’de TBMM açıldığında , KURTULUŞ SAVAŞI devam etmekte idi.

2 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Böylesi bir ortamda mecliste bulunan tüm milletvekillerin TEK DÜŞÜNCESİ vardı. O düşünce de “ VATANIN KURTULUŞU “ düşüncesi idi.

3 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Bu nedenle,23 Nisan 1920 ’de açılan İlk TBMM de farklı düşünceler olmadığından SİYASİ PARTİ yoktu.

4 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
09 Eylül 1922 yılında VATANIMIZ DÜŞMAN ELLERİNDEN KURTARILDI. Artık Meclisteki milletvekilleri,KENDİ DÜŞÜNCELERİ doğrultusunda farklı farklı gruplarda kümelenmeye başladılar.

5 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
1922 yılında ATATÜRK ve ARKADAŞLARI tarafından kendi düşünceleri doğrultusunda TÜRKİYE’NİN İLK SİYASİ PARTİSİ olan HALK FIRKASI ‘nı kurdular.

6 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
HALK FIRKASI , 29 Ekim 1923 yılında CUMHURİYET’İN İLANI ‘ ndan sonra ismini CUMHURİYET HALK FIRKASI olarak değiştirdi.

7 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ATATÜRK, mecliste tek bir SİYASİ PARTİ ‘nin varlığından rahatsızlık duyuyordu. ATATÜRK ‘ e göre mecliste Değişik Düşüncelerin Olması ve buna bağlı olarak Değişik Düşüncelere Sahip Birden Fazla SİYASİ PARTİ ’nin olmasının TÜRKİYE ‘nin GELECEĞİ açısından daha yararlı olacağı idi. Ve buna göre; EN KISA ZAMANDA ÇOK PARTİLİ HAYATA geçilmeliydi.

8 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ATATÜRK ‘ün bu düşüncesini öğrenen, Farklı Düşünce Yapısına Sahip Diğer Milletvekilleri, kendi aralarında TERAKKİ PERVER CUMHURİYET FIRKASI ‘ nı kurdular.Bu SİYASİ PARTİ, TÜRKİYE’DE KURULAN İKİNCİ SİYASİ PARTİDİR.

9 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
TERAKKİ PERVER CUMHURİYET FIRKASI, zamanla izlediği yanlış siyaset ve politika nedeniyle DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘ nde ŞEYH SAİT önderliğinde TÜRKİYE CUMHURİYETİ ‘ne yönelik isyanın çıkmasına neden oldu.

10 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Bu ŞEYH SAİT İSYANI , TÜRKİYE CUMHURİYETİ ‘ne yönelik olarak ortaya çıkan İLK İSYANDIR.

11 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Bu ŞEYH SAİT İSYANI ‘nın DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘ nde kısa sürede yayılması üzerine TBMM ,bu isyanın bastırılması için bir takım önlemler aldı. Bunlar; A) DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘ ne ORDUNUN GÖNDERİLMESİ B) DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘ nde SIKI YÖNETİMİN İLAN EDİLMESİ C) DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘ nde huzuru sağlamaya yönelik olarak TAKRİR-İ SÜKÜN KANUNU ‘nun (Huzuru Sağlama Kanunu) ÇIKARILMASI D) SUÇLULARIN CEZALANDIRILMASINA YÖNELİK OLARAK İSTİKLAL MAHKEMELERİ’ nin KURULMASI

12 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
TBMM ‘nin almış olduğu önlemler sayesinde ŞEYH SAİT İSYANI bastırılmış ve bu isyanın çıkmasına neden olan TERAKKİ PERVER CUMHURİYET FIRKASI, İSTİKLAL MAHKEMESİ ‘ nce suçlu bulunarak, kapatılmıştır.

13 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
TERAKKİ PERVER CUMHURİYET FIRKASI ‘nın İSTİKLAL MAHKEMESİ ‘nce suçlu bulunu-lup kapatılmasından sonra, bu SİYASİ PARTİ ‘nin kapatılmasını hazmedemeyen TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÜŞMANLARI, 1926 yılında ATATÜRK ‘ e yönelik SUİKAST GİRİŞİMİ ‘nde bulunmak istediler.Bu suikast girişiminin ihbar sonucu ortaya çıkarılması üzerine ATATÜRK, tarihe geçen aşağıdaki sözünü söylemiştir; “BENİM NAÇİZ VÜCUDUM,ELBET BİR GÜN TOPRAK OLACAKTIR.ANCAK, TÜRKİYE CUMHURİYETİ,İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR...”

14 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ATATÜRK, kendisine yönelik düzenlenen , aslında HEDEF OLARAK TÜRKİYE CUMHURİYETİ ‘ne yönelik olan SÜİKAST GİRİŞİMİ sonrasında 1930 yılına kadar TÜRK İLKE ve İNKİLAPLARI ‘na önem verdi. Değişik alanlarda yenilikler yaptı.

15 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ATATÜRK, bu yenilikler sonrasında TÜRKİYE ’ de alt yapının düzeldiğine inanarak ÇOK PARTİLİ HAYATI tekrar denemeye karar verdi.

16 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ATATÜRK ‘ün bu düşüncesini öğrenen TBMM’deki milletvekillerden bir kısmı kendi aralarında SERBEST CUMHURİYET FIRKASI ‘nı kurdular. Bu SİYASİ PARTİ,TÜRKİYE’DE KURULAN ÜÇÜNCÜ SİYASİ PARTİDİR.

17 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
SERBEST CUMHURİYET FIRKASI, kurulduktan kısa bir süre sonra, parti mensubu bazı milletvekillerin , partinin zamanla yanlış siyaset ve politika izlemesine neden olmuştur. BUNUN ÜZERİNE; SERBEST CUMHURİYET FIRKASI, kendi kendini kapatmıştır.

18 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ANCAK, Bu SERBEST CUMHURİYET FIRKASI ‘nın kapatılmasını hazmedemeyen bazı çevrelerce MENEMEN ‘de İSYAN çıkarılır. MENEMEN İSYANI,TÜRKİYE CUMHURİYETİ ‘NE YÖNELİK İKİNCİ İSYANDIR.

19 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
MENEMEN İSYANI, kısa sürede TÜRK SİLAHLI KÜVVETLERİ tarafından bastırılır.

20 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
Bu olaydan sonra,ATATÜRK, TÜRKİYE ‘nin ÇOK PARTİLİ HAYAT açısından ortamın hazır olmadığını anlayarak, ölümüne kadar bir daha ÇOK PARTİLİ HAYAT DENEMESİ ‘ne girmez.

21 TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ
ATATÜRK ‘ün ölümünden sonra başa DEVLETİN BAŞINA GEÇEN İSMET İNÖNÜ DÖNEMİ ’nde 1945 yılında ORTAMIN HAZIR OLDUĞU DÜŞÜNÜLEREK , ÇOK PARTİLİ HAYAT DENEMESİ ‘ne girilir.Bu konu ile ilgili gerekli yasalar TBMM ‘den çıkarılır. VE NİHAYET 1946 yılında YAPILAN SEÇİMLERLE TÜRKİYE’DE ARTIK ÇOK PARTİLİ HAYAT DÖNEMİ başlamış oldu.


"TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ SÜRECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları