Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM. 1. "Yapılamayacak gibi görünen büyük işleri başarmak" anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? A) Çam devirmek B) Göze girmek C)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM. 1. "Yapılamayacak gibi görünen büyük işleri başarmak" anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? A) Çam devirmek B) Göze girmek C)"— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 1. "Yapılamayacak gibi görünen büyük işleri başarmak" anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? A) Çam devirmek B) Göze girmek C) Göz doldurmak D) Dağlar dayanmaz

3 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE DAĞLAR DAYANMAZ DEYİMİ CÜMLEYİ ANLATMIŞTIR.

4 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bir şeyi sürekli tekrar etmek" anlamında bir deyim kullanılmıştır? A) Bu kötü haberi söylemeye dilim varmıyor. B) Parayı görünce çocuğun dili çözüldü. C) Dilini tutmayı öğrenmelisin artık. D) Bugünlerde seni diline dolamış.

5 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜN SADECE D ŞIKKINDA CÜMLEYE UYAN DEYİM VARDIR.

6 3. Aşağıdakilerden hangisi atasözü değildir? A) Az veren candan, çok veren maldan. B) Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. C) Yüzünden düşen bin parçaydı. D) Görünen köy klavuz istemez.

7 CEVAP C ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ C ŞIKKI DEĞİMDİR.

8 4. Aşağıdakilerin hangisinde "düşmek" sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır? A) Bir uçurum gibi düşerim gözlerinden B) Düşenin dostu olmaz. C) Payına bir arsa düşmüştü. D) Ayağı takılınca çok kötü düşmüştü.

9 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ GERÇEK ANLAMIYLA KULLANILMIŞTIR.

10 5. "Dili tutulmak" ile "Dili çözülmek" deyimleri arasındaki anlam ilişkisine benzer bir ilişki aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Eli tutulmak - eli bağlanmak B) Kulağı çekilmek - kulağına küpe olmak C) Gözleri yaşarmak - gözleri kararmak D) Ayağını kesmek - ayağını alıştırmak

11 CEVAP C ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ C ŞIKKI SORUDAKİ DEĞİMLER İLE AYNI ANLAMLIDIR.

12 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur? A) Kitabın son baskısı yüz bin liraydı. B) Diyelim ki İzmir'e gittin. C) Bana göre en iyi insan, okuyan insandır. D) Küçük Ağa romanı Huzur romanından daha etkilidir.

13 CEVAP B ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ VARSAYIM SADECE B ŞIKKINDA VARDIR.

14 7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "neden -sonuç" ilişkisi yoktur? A) Çok yürüdüğünden ayakları şişmiş. B) Kısa zamanda iyileştiğinden taburcu edildi. C) Çok ağladığından gözleri şişti. D) Hırsız kedi, duvardan atlayıp kaçtı.

15 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ DİĞER ŞIKLARDA NEDEN SONUÇ İLİŞKİSİ VARDIR.

16 8) 1. kafanızla 2. kulağınızla değil 3. Orhan Veli'nin şiirini 4. ancak 5. anlayabilirsiniz Yukarıdaki kelime ve kelime gruplarıyla anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur? A) B) C) D)

17 CEVAP D ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE D ŞIKKINDA NEDEN SONUÇ İLİŞKİSİ KURULUYOR.

18 9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "yakınma" söz konusudur? A) Bir de, aldığı gibi getirmeyi öğrense! B) O geldiği gibi gitmeyi de biliyor. C) Konuştuğu gibi yazmak için çok özen gösteriyor. D) Çalışmayı sevdiği gibi eğlenmeyi de seviyor.

19 CEVAP A ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE A ŞIKKINDA YAKINMA SÖZ KONUSU OLABİLİR.

20 10) l. Bayram etmek : Çok sevinmek II. Avucunu yalamak : Umduğunu elde edememek III. Diken üstünde olmak : Tedirgin durumda olmak IV. Baş aşağı gitmek : İşlerin yolunda gitmesi, düzelmesi Yukarıdaki numaralanmış deyimlerden hangisinin anlamı yanlış verilmiştir? A) IV B) III C) II D) l

21 CEVAP A ŞIKKIDIR.ÇÜNKÜ SADECE A ŞIKKINDA YANLIŞLIK YAPILMIŞTIR.


"CÜMLEDE ANLAM. 1. "Yapılamayacak gibi görünen büyük işleri başarmak" anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? A) Çam devirmek B) Göze girmek C)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları