Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM."— Sunum transkripti:

1 Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM

2 DEYİM ANLAM Deyim, en az iki kelimenin kalıplaşarak yeni bir anlam kazanmasıyla oluşan mecazlı sözlerdir. Kelimelerden biri veya her ikisi anlam kaybına uğrar.

3 Deyimlerin özellikleri
3 Deyimler kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin yerleri değiştirilemez, herhangi biri atılamaz, yerlerine başka kelimeler konulamaz. Meselâ "yüzün ak olsun" yerine "yüzün beyaz olsun" denilemez, "ocağına incir ağacı dikmek" yerine "ocağına çam ağacı dikmek" denilemez, "ayıkla pirincin taşını" yerine "ayıkla bulgurun taşını" denilemez, "dilinin altındaki baklayı çıkar" yerine "dilinin altındaki şekeri çıkar" denilemez,

4 Deyimler özel anlamlı sözlerdir. Deyimler genel yargı bildirmezler
Deyimler özel anlamlı sözlerdir. Deyimler genel yargı bildirmezler. Deyimler bir kavramı belirtmek için bulunmuş sözlerdir. Öğütte bulunmazlar. Atasözleri ise genel anlamlı sözlerdir. Ders vermek, öğütte bulunmak için ortaya konulmuşlardır. Deyimle atasözünü ayıran en önemli nitelik budur. Meselâ: "İşleyen demir ışıldar" atasözüdür. Çalışmanın önemini anlatmaktadır. Bu yargı dünyanın her yerindeki insan için geçerlidir.

5 Deyimlerin çoğunda kelimeler gerçek anlamından çıkarak mecaz anlam kazanmışlardır. Çantada keklik, ağzı açık, kulağı delik, abayı yakmak, devede kulak, hapı yutmak, fol yok yumurta yok … gibi.

6 Deyimler kısa ve özlü anlatımlardır
Deyimler kısa ve özlü anlatımlardır. Az sözle çok şey anlatırlar: “burnunun dikine gitmek”, “dili çözülmek”, “dilinde tüy bitmek… gibi

7 Genel_özel anlam Sözcüğün bir türün tamamı için kullanılmasına genel anlam, o türün sadece bir ya da birkaç örneğine işaret edecek şekilde kullanılmasına da özel anlam denir.

8

9 GENELDEN ÖZELE SIRALAMA
Derslerden en çok türkçeyi severim. Ders genel Türkçe daha özel bir kavramdır. GENEL ANLAM ÖZEL ANLAM

10 Özelden genele sıralama
ÖZEL ANLAM GENEL ANLAM Tiyatro en sevdiğim sanat dalıdır . Tiyatro özel , sanat dalı daha genel bir kavramdır.

11 KONUNUN ÖZETİ Deyimler kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin yerleri değiştirilemez, herhangi biri atılamaz, yerleri değiştirilemez. Deyimler kısa ve özlü anlatımlardır. Az sözle çok şey anlatırlar. Deyimler en az iki sözcükten oluşurlar. Sözcüğün bir türün tamamı için kullanılmasına genel anlam, o türün sadece bir ya da birkaç örneğine işaret edecek şekilde kullanılmasına da özel anlam denir. Köpek sadık bir dosttur. (genel ) Köpek huysuzlanıyor. (özel )

12 kaynakça


"Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları