Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş? A) Atamam kendimi denize, dünya güzel. B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu, ayağı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş? A) Atamam kendimi denize, dünya güzel. B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu, ayağı."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş? A) Atamam kendimi denize, dünya güzel. B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu, ayağı kaydı düştü. C) Çocuklar bir şey anlamıyor, daha çok küçükler. D) Yolculuk etmeyi oldum olası sevmiyorum.

2 CEVAP: D Çünkü; Diğer şıklarda sebep belirtilirken “D” şıkkında belirtilmemiştir.

3 Aşağıdakilerden hangisi genel yargı cümlesi değildir? A) İnsanlar hep birilerinin bir şeyleri değiştirmesini ister ama kendini her şeyin dışında tutar. B) Adını hangi afişte görsem hemen girerdim sinemaya, büyük bir oyuncudur Türkan Şoray C) Dünyayı güzellik kurtaracak ve bir insanı sevmekle başlayacak her şey. D) “Heves Şiir-Eleştiri” dergisi, kuşku yok ki en deneysel dergisidir şiir dünyamızın.

4 CEVAP:B Çünkü; diğer şıklardaki yargılar daha geneldir.

5 Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumsuz değildir? A) Ne dersi dinleyip not aldın ne de öğrenmek için okuyup yazdın. B) Tekrar toplanılmayacak değildi, anlaşmaya varılamayan bazı konularda. C) Yirmi birinci yüzyıla adım attığımız bu zamanda böyle öyküler yazılır mı? D)Yirmi yıldır kesintisiz yayımlanan dergi bu ay gazete bayilerine gelmedi.

6 CEVAP: B Çünkü;Diğer şıklarda olumsuz anlatım söz konusu iken “B” şıkkında anlatım olumlu hale gelmiştir.

7 Aşağıdakilerden hangisinde yorum söz konusudur? A)Orhan Veli, ilk şiirlerini lise yıllarında Varlıkta yayımlamış. B)Ahmet Muhip Dranas, yayımlanan tek kitabıyla şiirimizin anıtlarındandır. C)Kemal Özer, ilk kitabından sonra yedi yıl suskun kalmıştır. D)Kitabın kapağında Abidin Dino’nun bir deseni kullanılmış.

8 CEVAP: B Çünkü; “A”, “C, “D” şıklarında şairin şiir dünyasının önemli bir şair olduğundan bahsedilmektedir.

9 Aşağıdakilerden hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur? A)El atına binen tez iner. B)Ak koyunu gören içi dolu yağ sanır. C)Gezen ayağa taş değer. D)Şimşek çakmadan gök gürlemez.

10 CEVAP: D Çünkü: Herkes bilir ki şimşek çaktığında gök gürlemesi de kaçınılmazdır. Bu yüzden cevap “D” seçeneğidir.

11 Aşağıdakilerden hangisinde “öznenin yaptığı işten etkilenen” öğe vurgulanmıştır? A) Düşüncelerimin doğruluğunu ölçmekten yoksun kaldım artık. B) Senden, öncekinden daha güzel bir resim çizmeni istiyorum şimdi. C) İnsanın hangi mutluluğu hangi inancı sanatla sarmaş dolaş değildir? D)Dağların arasından yavaş yavaş sizin köyünüze doğru yürüyorduk.

12 CEVAP: B Çünkü; A, C, D şıklarında öznenin eyleminden etkilenen öğe yoktur.

13 Aşağıdakilerin hangisinde bir “öneri” söz konusudur? A) İyi bir öykü yazarı olmak öncelikle iyi bir öykü okuru olmayı gerektirir. B) Kendinize iyi bir öykü kitaplığı oluşturmanız yazarlığınızı geliştirecektir. C) Öykü, özellikle de kısa öykü, yaşamdaki ayrıntıları kaçırmamaktan geçer. D) Bir bütündeki güzelliği oluşturan da ayrıntılar değil midir zaten?

14 Cevap: B Çünkü; diğer seçenekler bilgilendirme amaçlıdır.

15 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “ öğüt” söz konusudur? A) Bu defa baltayı taşa vurdular. B) Verilmiş sadakanız varmış. C) Sabreyle işine hayır gelsin başına. D) Bu defa ipin ucunu kaçırdı.

16 Cevap: C Çünkü; bu seçenekte sabır tavsiye edilmektedir.

17 Aşağıdakilerden hangisi atasözü değildir? A) Az veren candan, çok veren maldan. B) Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. C) Yüzünden düşen bin parçaydı. D) Görünen köy kılavuz istemez.

18 CEVAP: C Çünkü; “A”, “B”, “D” şıklarında atasözü bulunurken “C” şıkkında yoktur.

19 Aşağıdakilerden hangisinde koşula bağlılık yoktur? A) İnsan okudukça bilgisi artar. B) Olanları birde annesine anlatabilseydi. C) Yine anlatırım yeter ki siz isteyin. D) Konuya yeterince çalıştın mı başarırsın.

20 CEVAP: B Çünkü; “A” şıkkında “okudukça” şart anlamı, “C” şıkkında “siz isteyin” şart anlamı “D” şıkkında da “çalıştın mı” şart anlamı katarken “B” şıkkında şart anlamı bulunmamaktadır.


"Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş? A) Atamam kendimi denize, dünya güzel. B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu, ayağı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları