Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir? A) Zaten akşam olmuş leylekler çoktan yuvalarına dönmüştü. B) İki dağ arasına sıkışmış sulak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir? A) Zaten akşam olmuş leylekler çoktan yuvalarına dönmüştü. B) İki dağ arasına sıkışmış sulak."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir? A) Zaten akşam olmuş leylekler çoktan yuvalarına dönmüştü. B) İki dağ arasına sıkışmış sulak arazide durgun bir hava vardı. C) Burası köyden bir hayli içeride bir su değirmeniydi. D)Yalnız yüksek kavakların tepelerinde yapraklar kalmıştı.

2 CEVAP: B Çünkü; “A” şıkkında cümle “Zaten” ile başladığı için giriş cümlesi olamaz. “C” şıkkında cümle “Burası” diye başladığı için bir tanımda bulunulmuş. “D” şıkkında “Yalnız” sözcüğü ile başladığı için etkilenen başka şeylerinde olduğunu anlayabiliriz.

3 1. Yaz tatillerinde teyzesinin yanında kalır. 2. Okul çağına gelince babası onu yatılı bir okula verir. 3. Babası değişik yerlerde görevli bir subay olduğu için Feride’yi akrabalarının yanına bırakır. 4. Feride çok küçükken annesini kaybeder. Yukarıda cümlelerle bir paragraf oluşturulmak istenirse sıralama nasıl olur? A) B) C) D)

4 CEVAP: D Çünkü; Diğer şıklardaki sıralamalardan anlamlı bir paragraf ortaya çıkmaz.

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisi, bir paragrafın giriş cümlesi olamaz? A) Bir toplumun çağdaşlığa açık olması, ilerlemenin ön koşuludur. B) Böyle bir kültürün biçimlendirdiği kişilik modelinde temel karakter çekingenliktir. C) Dışa kapalı toplumlar, yaratıcılıktan ve üreticilikten yoksun kalır. D) Doğada ve dünyada durağanlık yoktur.

6 CEVAP: B Çünkü; Diğer şıklardaki cümleler giriş cümlesi olmaya daha uygun.

7 Duvarın dibindeki taş yığıntılarına çöktü. Başını iki elinin arasına aldı. Sırtında yırtık bir çuval vardı. Çıplak ayakları toprakla yoğrulmuş haldeydi. Zayıf kolları kirli tunç rengindeydi. Tekrar başını kaldırdı. Gökle denizin birleştiği dumandan çizgiye dikkatle baktı fakat görünürde bir şey yoktu. Yukarıdaki parçanın anlatımında hangi duyumuzdan yararlanılmıştır? A) B) C) D)

8 CEVAP: D Çünkü; parçada ne koku almayla, ne dokunmayla, ne de duymayla ilgili bir eylem vardır.

9 1. İki senedir gelmiyorlar. 2. Küme küme bir ağaçtan ötekine konarlardı. 3. Cıvıl cıvıl öterlerdi. 4. Belki geliyorlar da ben farkına varmıyorum. 5. Vaktiyle Ada’ya bu zamanda kuşlar uğrardı. ? Yukarıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturulursa sıralama nasıl olur? A A) B) C) D)

10 CEVAP: A Çünkü; Diğer şıklardaki sıralamalara göre bir paragraf oluşturulursa anlamsız olur.

11 Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir? A) Eser aslında bu iki tip üzerine kurulmuştur. B) Bu romanda gizli fakat derin bir çatışma vardır. C) Diyaloglarda, onun kadar sağlam ikinci bir romancı gösterilemez. D) Huzur romanının en canlı karakteri Mümtaz’dır.

12 CEVAP: D Çünkü;Diğer şıklardaki cümleler bir paragrafın başlangıcı olamayacak cümlelerdir.

13 Acılar sevgiyle tatlılaşır. Bakır yoğrulunca sevgiyle altın olur. Bulanmışlar, sevgiyle durulur. Dertler, sevgiyle devasını bulur. (Mevlana) Şiire en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Sevginin Sonu B) Sevginin Gücü C) Sevginin Paylaşılması D) Dertlerin İlacı

14 CEVAP: B Çünkü; “B” şıkkında şiire bakıldığında en uygun başlığı buluyoruz.

15 Kızılırmak…Geniş ovalar,yeşil vadiler ve bitip tükenmez dağlar arasından kıvrıla kıvrıla uzayan demiryolları; iki yanında çoğalan papatya denizleri, gelincik tarlaları ve kırmızı, mor, beyaz, eflatun, turuncu renkler köpürten çiçekli ağaçlarla ruhumuzu sürekli kaplayacak bir efsanenin içine çeker sizi. Bu metindeki “ papatya denizi” ifadesiyle anlatılmak istenen nedir? A)Papatyaların çok güzel olduğu B)Papatyaların çok olduğu C)Papatyaların mavimsi bir renk oluşturduğu D)Papatyaların renk renk olduğu

16 CEVAP: B Çünkü; “Deniz” sözcüğü papatyaların çokluğunu belirtmek amacıyla kullanılan bir sözcüktür.

17 Ortaokul üçe gidiyorduk hatırlarsan. Erzurum’un sokaklarını caddelerini seninle birlikte arşınlardık durmadan. Okulun geniş avlusunda topun arkasından ben koştururdum, sen ise arkadan bana direktifler verirdin. Parçada yazar kimden bahsetmektedir? A) Babasından B)Arkadaşından C) Öğretmeninden D) Dedesinden

18 CEVAP: B Çünkü; Diğer şıklardaki tanımlar paragraftaki tanıma uymuyor.

19 Şefkatte ve merhamette güneş gibi ol, Ayıpları örtmede gece gibi ol, Cömertlikte akarsu gibi ol, Öfkede ve kızgınlıkta ölü gibi ol, Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol. Dörtlükte aşağıdaki kavramlardan hangisi vurgulanmamıştır? A) Tutumluluk B)Tutarlılık C)İyi huylu olma D)Hoşgörü

20 CEVAP: B Çünkü; Diğer şıklarla dörtlüğü kıyasladığımızda “tutarlılık” anlamı çıkmamaktadır.


"Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir? A) Zaten akşam olmuş leylekler çoktan yuvalarına dönmüştü. B) İki dağ arasına sıkışmış sulak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları