Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların otoksidasyonunu yavaşlatan madde. Oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Serbest radikaller.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların otoksidasyonunu yavaşlatan madde. Oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Serbest radikaller."— Sunum transkripti:

1

2 Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların otoksidasyonunu yavaşlatan madde. Oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Serbest radikaller farklı moleküller ile kolayca reaksiyona girebilir ve böylece hücrelere, canlıya zarar verebilir. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler.

3 Hem epidemiolojik hem de klinik çalışmalar tahıl, meyve ve seb zelerdeki fenolik antioksidanların soya fasulyesi gibi belirli gıdalarca zengin diyetlerle beslenenlerde görüldüğü gibi dejeneratif ve kronik hastalıkların şiddetini azalttıklarına dair deliller bulmuştur.

4 Baharat ve otlar: Baharat ve otlar, çok eski zamanlardan beri lezzet artırıcı maddeler olarak kullanılmasına rağmen antioksidan aktiviteleri ilk defa 1943'te Dubois ve Tressler tarafından açıklanmıştır. Çay ve çay ekstraktları: Çay, polifenolleri yüksek miktarda içeren ender maddelerden biridir. Yeşil çay yaprakları kuru bazda %36 oranında polifenolleri içermektedir. Kateşin ve epigallokateşin yeşil çayda çok bulunan polifenollerdir.

5 Çeşitli yapay anti-oksidanların yan etkisi kansere neden olmaktadır. Bu yüzden doğada antioksidan kaynakları aranmaktadır.

6 Ayrıca son dönemlerde yapılan araştırmalar değişik bitki türlerinde de antioksidan bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırmlardan biri Enhalus Acoroides denen bir deniz yosunu üzerinde yapılan araştırmadır.

7 E.A. bir yosun türü olup,çeşitli ülkelerde yenilmektedir.Tohumları çiğken de tatlı olan bu bitkinin tohumları kızartılarak da yenilir.Bunun dışında kedibalığı,taş,aslan balığı ve akrep gibi hayvanların sokmasına iyi gelir.Çeşitli otlarla birlikte yakıldığında dumanı yüksek ateşe iyi gelir.

8 Enhalus Acoroides’den alınan kök,yaprak ve rizom örneklerinde yüksek oranda phenolic ve pro- onthocyonidin’e rastlanmıştır ve anlaşıldığı üzere güçlü anti-oxidant potansiyeli vardır.

9 1. Kimyasallar ve Ayıraçlar 2. Bitki Materyali 3. Yosun Özütlerinin Hazırlanması 4. Toplam Phenolic İçeriğine Karar Verilmesi 5. Toplam Proanthocyonisidins İçeriğine Karar Verilmesi Toplam antioksidant DPPH Radical-Scavenging Aktivitesi Ferric Artışıyla Antioksidant Gücü Teyini 6. İstatistik Analizi

10 Tablo 1 Tablo 2 Tablo 3

11 Bir başka araştırma konusu da tahıllarda bulunan antioksidan aktivitesinin ölçülmesi prosedürleridir.

12 EPİDOMİCAL ARAŞTIRMALAR TAM TAHILLI ÜRÜNLERİN: kronik kalp rahatsızlığı Diyabet kanserli hastalıklara iyi geldiği ortaya konmaktadır.

13 DENEY; 1. Materyal 2. Kimyasallar 3. Tahıl ürünlerinde toplam antioksidan kapasitesi tayini doğrudan işlem extraction-hyrolysis işlem

14

15 In vitro antioxidant activities of ethanol extract from Enhalus acoroides (L.F.) Royle. Original Research Article Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, Volume 3, Issue 11, November 2010, Pages Rengasamy Ragupathi Raja Kannan, Rajasekaran Arumugam, Perumal Anantharaman Direct measurement of the total antioxidant capacity of cereal products Original Research Article Journal of Cereal Science, Volume 48, Issue 3, November 2008, Pages Arda Serpen, Vural Gökmen, Nicoletta Pellegrini, Vincenzo Fogliano

16 Metincan Devrim


"Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların otoksidasyonunu yavaşlatan madde. Oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Serbest radikaller." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları