Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar."— Sunum transkripti:

1 FOTOSENTEZ VE SOLUNUM Fotosentez Solunum Fotosentez ve Solunumun Kıyaslanması

2 Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.

3 Fotosentez Fakat yeşil bitkiler kendi besinlerini kendileri yapar. Bundan dolayı yeşil bitkilere ÜRETİCİLER denir.

4 Fotosentez Yeşil bitkilerin besin yapma işlemine FOTOSENTEZ denir.

5 Fotosentez Fotosentezin gerçekleşmesi için, kökleri ile topraktan su ve suda çözünmüş madensel maddeleri alır.

6 Fotosentez Yaprakları ile de havadan karbondioksit alır. Aldığı maddeleri yapraklarında organik besin maddelerine dönüştürür.

7 Fotosentez Bu olayda, yaprağa yeşil rengi veren klorofil maddesi ile güneş ışığından faydalanır.

8 Fotosentez Formülü FOTOSENTEZ bir formül halinde aşağıdaki gibi yazılabilir. Güneş Işığı Karbondioksit + Su Besin + Oksijen Klorofil

9 Fotosentez olayında giren ve çıkan maddeleri gruplandırmak gerekirse
GİRENLER KARBONDİOKSİT SU KLOROFİL GÜNEŞ IŞIĞI ÇIKANLAR BESİN OKSİJEN Görüldüğü üzere fotosentez sonunda besin ile birlikte oksijen de meydana gelir.Fakat bu oksijen yeşil bitkiler tarafından serbest bırakılır.

10 SOLUNUM Tabiattaki bütün canlılar yaşamak için enerjiye ihtiyaç duyarlar . Bu Enerji, besinlerin hücrelerde oksijen ile parçalanması sonucunda sağlanır. Bu olaya SOLUNUM denir. Solunum sonucunda enerji ile birlikte karbondioksit de meydana gelir.Fakat karbondioksit canlılar tarafından havaya serbest bırakılır.

11 SOLUNUM Solunum bir formül halinde aşağıdaki gibi yazılabilir.
Hücrede Organik besin + Oksijen Karbondioksit+Su+Enerji. Girenler Organik besin maddesi Oksijen Çıkanlar Karbondioksit Su Enerji

12 Fotosentez İle Solunum Arasındaki Farklar
Fotosentezde ışık kullanılır.(Yalnız gündüz gerçekleşir.). Giren madde su ve karbondioksittir. Yalnız klorofil taşıyan hücrelerde gerçekleşir. Solunum. Gece ve gündüz sürekli devam eder. Giren madde, oksijen ve besindir. Bütün canlı hücrelerde gerçekleşir.

13 Fotosentez İle Solunum Arasındaki Farklar
Işık enerjisi kimyasal enerji şeklinde depolanır. Çıkan maddeler (üretilen) organik madde ve oksijendir. Canlıda (bitkide) madde artışı olur. Solunum. Depolanan enerji serbest hale geçer. Çıkan maddeler (üretilen) karbondioksit ve sudur. Canlının yapısında madde tüketimi meydana gelir.


"Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları