Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI EĞİTİM SUNUSU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI EĞİTİM SUNUSU"— Sunum transkripti:

1 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI EĞİTİM SUNUSU
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ BİSİKLETLE TRAFİK AKICI, SAĞLIK KALICI! EĞİTİM SUNUSU

2 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ “Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı,bir komutan bir orduyu, bir ordu da koca bir ülkeyi kurtarır.” Hayatta gerçekleşen her durum, yapılan her eylem değerlidir. Küçük gibi görünen durumlar, etki ettikleri olayları bambaşka bir hale büründürebilirler.

3 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Dünyada her gün binlerce insan hayatını kaybettiği trafikte, hepimiz sorumluyuz.  Ülkemize, tüm dünya insanlarına ve geleceğe olan sorumluluk duygularımızla trafik kültürünü olumlu yönde değiştirme çabamızla, var gücümüzle çalışan öğrencileriz.

4 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Trafik güvenliği, hepimizi ilgilendiren ve ülkemiz açısından en önemli toplumsal,yaşamsal sorunlardan biridir. Toplumumuzun yarınlarını oluşturacak olan sizler, aynı zamanda trafik kültürünün olumlu yönde değişmesini sağlayacak en önemli güç ve kaynaksınız.

5 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Trafik Kazalarının Nedenleri: 1- İnsan faktörü 2- Yol ve trafik yoğunluğu faktörü 3- Araç donanım faktörü 4- Coğrafi ve iklimsel faktör

6 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Trafik kazalarında rol alan insan faktörü başlığı; sürücüleri, yolcuları, yayaları ve trafik polislerini kapsar. Ancak bunlar arasında en önemli pay sürücülere aittir. Sürücülerin kişisel özellikleri olan yaş, cinsiyet, nedeni durum, sağlık durumu, alışkanlıkları, tecrübe ve çalışma koşulları, fiziksel özellikleri, güvenlik önlemlerine uymaları; kazaların oluşumunda önemli rol oynamaktadır.

7 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Trafikte yorgunluğun verdiği güçsüzlük ile görüş ve gördüğünü kavrama yetisinin azalması, stres veya kızgınlık gibi şoförün ruh halini olumsuz yönde etkileyecek psikolojik faktörler, kullandığı ilaçlar ve egzoz gazları da şoförün performansını düşürmektedir ve kazalar kaçınılmaz olmaktadır.

8 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Trafik yoğunluğunu azaltmak için kullanılan yöntemler Park yeri kısıtlamaları Yer altı yollarının kurulması Park et ve toplu taşımayı kullan projeleri Yolların paralı hale getirilmesi Sıkışık bölgelere girişin ücretli hale getirilmesi Bazı tür taşıtların günün belirli saatlerinde trafiğe çıkmalarının engellenmesi Plaka numaralarına göre haftanın belirli günleri bir kısım araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemesi Toplu taşımanın ücretlendirilmesi yönünde desteklenmesi, fiziksel olarak geliştirilmesi Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması İnternetten alışverişin artırılması Bina yerlerinin kısıtlamaları

9 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Bütün yöntemlerin uygulanmasında en büyük görev devlete ve belediyelere aittir. Belediyeler günümüzde bisiklet kullanımın yaygınlaştırılması için özel bisiklet yolları yapmakta, ücretsiz bisikletleri halkın hizmetine sunmaktadır.

10 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Konya Büyükşehir Belediyesi tarafında 240 km güvenli bisiklet yolu yapılmış, 40 noktada 500  adet akıllı bisiklet kullanıma sunulmuş olmasına rağmen günlük bisiklet kullanım oranı çok düşüktür.  Trafik yoğunluğunun azalması için bizler de özel araçlarımızın yerine bisiklet kullanabilir, toplu ulaşımı tercih edebiliriz.

11 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Günümüzde daha çok spor ve hobi amaçlı kullanılan bisiklet, ilk ulaşım aracı olarak geliştirilmiştir. Bisiklet, tek bir mucit tarafından icat edilmemiş, tarih içerisindeki pek çok farklı çabanın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bisikletin tarihi 1700 sonlarında Fransa’da geliştirilen araçlarla başlar. 1791’de Conte de Sivac celerifere’ini (ilkel bisiklet) yaptı. 

12 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Bisiklet, trafik yoğunluğunun azaltılması, kent içi ulaşım verimliğinin artırılması, ölümlü kazaların, park sorununun azaltılması, trafik kültürünün gelişimi, hava ve gürültü kirliğini de azaltarak sağlıklı bir çevre oluşturmaya katkı sağlar. Düzenli olarak bisiklet sürmek insanların bağışıklık sistemini güçlendirir; diyabet, kalp, kolesterol, astım, kanser oranlarında düşüş sağlar. Stresi azaltır.

13 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Küresel iklim değişikliğine karşı karbon salınımını azaltmak, sürdürülebilir yaşam ortamlarını ve toplumda fiziksel hareketliliği artırmak gibi gerekçeleri görünce bisikletli yaşamın katma değerinin böylesine yüksek olacağı anlaşılıyor.

14 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Ulaşımda bisiklet 6 kilometreye kadarlık kısa mesafelerde kullanılabilir. Bunun ulaşım yatırımı ve işletme gideri tasarrufu, sağlık yatırımı ve gideri tasarrufu, spor yatırımı ve işletme gideri tasarrufu ve istihdamı artırıcı etkileriyle ülke ekonomisi için yıllık 100 milyar dolar kadar tasarruf yaratabilir.

15 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Dünyada bisiklet kullanımının yaygın olduğu Hollanda, Danimarka, İspanya, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkeleri bisiklete oldukça önem veriyor. Verilere göre Avrupa’da yılda yaklaşık 18 milyon 750 bin adet bisiklet satılıyor. Türkiye’ye nüfus olarak yakın Almanya’da bu rakam 4.5 milyon olurken, çocuk bisikletleri dahil Türkiye’de satılan bisiklet sayısı 1.3 milyon civarında.

16 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ BİSİKLET KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR? Mutlaka bisiklet kaskı kullanmamız gereklidir. Gerekirse dizlik ve dirseklik kullanılmalıdır. Bisikletimizin boyu ve modeli boyumuza kilomuza ve yaşımıza uygun olmalı, yükseklik ayarları doğru yapılmış olmalıdır. Bu konuda iyi araştırma yapmalı kullanacağımız bisikletin bize uygun olduğundan emin olmalıyız. Bisikletimizin ön ve arka kısmında mutlaka reflektör bulunmalıdır. Bisikletimizin zincirleri temiz ve yağlanmış olmalıdır. Frenler her zaman kontrol edilmeli, her zaman çalışır durumda olmalıdır. Lastikleri gerektiği gibi şişirilmiş olmalıdır. 

17 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ GÜVENLİ BİSİKLET

18 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Bisiklet Sürücülerinin Trafik Kurallarına Olan Sorumlulukları 1. Bisiklet sürücüsü bir taşıt kullanmaktadır.Bu yüzden trafik kurallarına uymak zorundadır. Trafik kanununa göre belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür. Buna göre, 2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik kanununda Bisiklet için; Madde 3 c (10) bendi : Bisiklet motorsuz bir Taşıttır. Madde 37 Sürücü için Ehliyet ve Taşıt için Plaka gerekmez. Madde 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder. Madde 66 Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez. Madde 66 a) bendi Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez. Madde 66 b) İşaret verme dışında, çift elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur. Madde 66 c) Yük ve eşya taşınamaz. Madde 37 Bisikleti karayolunda sürmek için 11 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir.

19 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ

20 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ 2. Bunların dışında genel trafik kuralları bizim için de geçerlidir. Kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yapmak, başkalarının hayatını tehlikeye atacak şekilde bisiklet kullanmak yasaktır. Ayrıca ters yönde bisiklet sürülmez. Her zaman yolun sağından gidilmelidir. Bu kural ülkemizde çoğu kez çiğnenmektedir. 3. Trafik polisi ve işaretçilere uyulması gerekir. Bir kavşakta trafik polisi varsa ve trafiği yönlendiriyorsa ilk önce polisin direktifleri yerine getirilmelidir. Polis yoksa işaretler ve lambalara göre hareket edilir.

21 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Sizler de kurallara uygun bisiklet kullanarak; Trafik yoğunluğunu azaltmak ve daha güvenli trafik için kendi payınıza düşen görevi yerine getirirken, tüm insanlar için iyilik yapmış olursunuz. Bisikletle spor yapmış olursunuz, sağlıklı kalırsınız. Daha temiz bir dünya için hepimizin geleceğine yatırım yaparsınız. Hem kendi ekonominize hem de ülke ekonomisine katı sağlarsınız. Anne-babalarınızı ve arkadaşlarınızı bisiklet kullanmaya teşvik edebilirsiniz.

22 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ

23 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ Sınıf öğretmeniniz sunuyu bitirdikten sonra “BİSİKLETLE HER YERE Kampanyasını Destekliyoruz” yazılı bir kartonla sınıf fotoğrafı çektirin, 25 Mart 2015 tarihine kadar fotoğrafla birlikte okulunuzu, sınıfınızı ve öğretmeninizin ismini yazın bize gönderin. Sosyal medyadan kampanyamıza destek verin. Yapacağımız çekilişte okulunuz lazer yazıcı kazanma şansını yakalayın. Bir okul birden fazla sınıf ve şubeyle çekilişe katılabilir. E-posta:

24 BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI
KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ KAMPANYAMIZIN SOSYAL MEDYA HESAPLARI ÖNEMLİ NOT: adresine göndereceğiniz bilgileriniz çekilişte esas alınacaktır


"BİSİKLETLE HER YERE KAMPANYASI EĞİTİM SUNUSU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları