Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI"— Sunum transkripti:

1 MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
ÖZEL ÇENGELKÖY MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI PATLAK LASTİK DEĞİŞTİRME HAZIRLAYAN Ömer TÜRK

2 Lastiğin Görevleri: Araç yükünü taşımak. Direksiyon ile verilen yönü izlemek. Motordan gelen gücü ileri/geri hareket olarak yansıtmak. Emniyetli bir şekilde hem ıslak, hem de kuru zeminde aracı durdurmak. Amortisörlerde yardımcı olarak sürüş keyfini artırmak.

3 ÖZELLİKLERİ

4 HAVA BASINÇ AYARI ÖLÇÜMÜ

5 LASTİK NEDEN PATLAR ARACI KALDIRIM KENARLARINDA ZORLAMAK
HAVA BASINCI DÜŞÜK LASTİKLE YOL ALMAK BOZUK YOL VE YABANCI CİSİMLER ÜZERİNDE HAREKET

6 ÇEŞİTLİ SEBEPLE PATLAMIŞ LASTİK ÇEŞİTLERİ

7 PATLAK BİR LASTİK ZOR DURUMDA KALMANIZI GEREKTİRMEZ – BURADA SİZİ, GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE PATLAK LASTİĞİ NASIL DEĞİŞTİRECEĞİNİZ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİYOR OLACAĞIZ .

8 GÜVENLİ BİR ALAN BULUN Otoyolda aracınızın lastiği patlamışsa, özellikle de yola yakın taraftaysanız lastiğinizi değiştirmeye kalkışmayın. Otoyolda yavaş araçların kullandığı şeritte olacağınız için bekleme yerlerinde lastik değiştirmek güvenli değildir. Acil servisi çağırın.

9 GÜVENLİ BİR ALAN BULUN Daha ıssız bir yoldaysanız, akan trafikten uzakta olmak yine de önemlidir. Mümkünse otomobili bir virajdan daha çok yolun uzunca bir süre düz devam ettiği kısmına çekin. Akan trafikteki araçlar sizi gördüklerinde sizden uzaklaşabilirler. Aynı zamanda, krikoyu kullanacağınız için, eğimli bir alan seçmediğinizden ve otomobili kriko ile kaldırırken güvenliği sağlamak için düz bir zeminde olduğunuzdan da emin olun. İyi bir yer bulduğunuzda şanzımanı park konumunda bırakın (ya da düz vites ise viteste bırakın), el frenini çekin ve dörtlü flaşörleri yakın. Karanlık ise, diğer sürücülerin tedbir alması için üçgen reflektörünü yerleştirin. Anahtarları da kontaktan çıkarmayı unutmayın.

10 İHTİYACINIZ OLANLAR · Yedek lastik (doğru basınca sahip olduğundan emin olun) · Tekerlek anahtarı · Kriko · Bijon anahtarı · Çalışma eldivenleri · Plastik bir levha ya da biraz çöp torbası Karanlıkta lastik değiştirmek için; · Üçgen reflektör (ya da uygun bir uyarı işareti) · Bir ışık kaynağı (el feneri) Aracınızda bu gereçlerin bir çoğunun normal zamanlarda da olmasını tavsiye ederiz

11 ARAÇTA BULUNMASI GEREKLİ LASTİKLER
ARKA LASTİK ÖN LASTİK YEDEK (İSTEPME) LASTİK

12 BATLAYAN LASTİK NASIL DEĞİŞTİRLİR

13 YOLUNUZA DEVAM EDİN Lastiği değiştirmeyi bitirdikten sonra anahtarı, patlak lastiği, krikoyu, tenteyi ve diğer malzemeleri bagaja koyup yolunuza devam edin. Değiştirdiğiniz lastik geçici kullanıma yönelik ise aracı yüksek hızlarda sürmeyin (60 km/saat üstü) ve mümkün olan en kısa zamanda yenisiyle değiştirin. Bunu ertelemeyin, aksi takdirde bir gece hazır bir yedek lastiğiniz olmaksızın tekrar yolda kalabilirsiniz. Geçici yedek lastiklerin çoğunun sınırlı maksimum hız ve mesafeleri vardır – kullanım kılavuzuna bakınız. Güvenliği daha da sağlamak için bir tamircinin de tekerlek somunlarını kontrol etmesinde yarar vardır, ayrıca yedek lastikteki basıncı kontrol etmeyi de unutmayın.

14 Karlı havalarda hangi lastiklere zincir takılır?
Ön lastiklere Arka lastiklere Çekici lastiklerin ikisine Çekici olmayan lastiklerin ikisine

15 Aracın direksiyonu zor dönüyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Lastiklerin havası tavsiye edilen değerden fazladır Lastiklerin havası tavsiye edilen değerden azdır İnce tabanlı lastik kullanılmasından Arka lastiklerin aşınmış olmasından

16 Ön lastiklerin biri yeni diğeri eski ise fren yapınca aracınızda ne olur?
Araç bir taraf çeker Aracın freni tutmaz Aracın frenlerinin tutması hızlanır Arka frenler tutmaz

17 Aracın lastikleri üzerinde bulunan rakamlar aşağıdakilerden hangisini belirtir?
Lastiğin ısısını Lastiğin havasını Lastiğin ebatlarını Lastiğin yoğunluğunu

18 Ön düzen ayarları bozuk olan bir araçta muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?
Arka lastikler ortadan aşınır Ön lastikler içten veya dıştan aşınır Direksiyon kovanı eğilir Direksiyon mili eğilir

19 Aracın direksiyonu zor dönüyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Lastiklerin havası tavsiye edilen değerden fazladır Lastiklerin havası tavsiye edilen değerden azdır İnce tabanlı lastik kullanılmasıdır Arka lastikler aşınmıştır

20 Motorlu araç lastiklerinin devamlı orta kısmında aşınmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Lastiklerin havası fazladır Lastik havası azdır Rot başları aşınmıştır Rotlar aşınmıştır

21 İç lastiği bulunmayan lastiklere ne denir?
Çapraz Düz Dubleks Radyal

22 KONU BİTMİŞTİR


"MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları