Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması"— Sunum transkripti:

1 OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması
Grup Hepatosit (E2) Ahmet Canıgeniş Ahmet Eriçyel Aslı Karaduman Fatma Seviş Hüseyin Gökler Hüseyin Kurtoğlu Kamer Billur Yüce Nurullah Demir Osman Çebi Sibel Kıcır DANIŞMAN Yrd. Doç.Dr. Tonguç Utku YILMAZ

2 Obezite Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artmaktadır. Obezite çağımızda sigaradan sonra önlenebilir en önemli 2. toplum sağlık problemidir. Bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır.

3 Obezitenin Sebep Olduğu Hastalıkları
Kalp ve damar hastalıklarına Tip II diyabet ve hipertansiyona Endokrinoloji ve üreme bozukluklarına Solunum sistemi hastalıklarına Romatolojik, onkolojik ve dermatolojik hastalıklara Psikiyatrik hastalıklara Kansere ve daha birçok hastalığa Bunlara bağlı ekonomik, sosyal ve iş gücü kayıpları

4 Obezite her geçen yıl artmaktadır

5 Obesite İle Mücadelede Kalori Takibi
Günlük kalori takibi obezite mücadelesinde en önemli yöntemdir. Alınan ve harcanan kalori diabet kontrolünde olduğu gibi kilo verme ve kilo kontrolünde de çok önemlidir. Tüm diyet ve egzersiz programlarının temeli kalori hesabıdır. Tuz tüketiminde ve sigara ile mücadede olduğu gibi kalori kontrolünde de uyarıcı afişler yardımcı olabilir.

6 Amaç Bu çalışmada beslenme sırasında kalori bilinci oluşturmak amacıyla yemek öncesi bilgilendirici afişlerin yararını ölçmek istedik.

7 NASIL BİR YOL İZLEDİK Obezitenin önemine dikkat çekmek için
obezitenin dünyadaki durumu ile ilgili Obezitenin zararları ile ilgili Bilgiler içeren Poster hazırladık Kalori hesabi için Günlük kalori ihtiyacımız ile ilgili Temel besinlerin içerdiği kalori miktarları ile ilgili Bilgiler içeren Poster hazırladık

8 Yöntem *Posterlerdeki kalori değerleri için hastane diyetisyeniyle görüştük.

9 *Posterlerimizi hazırlayıp yemekhanenin panolarına bir hafta önceden astık.

10 NASIL BİR YOL İZLEDİK *Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için hastane müdürlüğünden gerekli izinleri aldık. *Hedef kitle olarak eğitim görevlileri yemekhanesini kullanan kişileri tercih ettik.

11 *Bir hafta sonra çalışmamızın geri bildirimini alabilmek için 2 soruluk kısa bir anket hazırladık.
Ankette hazırladığımız posterlerin faydalı olup olmadığını ve Bu bilgilere göre yemek tercihlerinde değişiklik olup olmadığını sorduk *Bir hafta boyunca ikişer kişilik gruplar halinde bu anketi uyguladık.

12 Afişteki bilgiler size yararlı oldu mu?
Toplam katılım: 63 Evet: 50 (%79) Hayır: 13 (%21) Sonuçlar

13 Bu bilgiler yemek tercihlerinizi değiştirdi mi?
Toplam katılım: 63 Evet: 22 (% 35) Hayır: 41(%65)

14 Tartışma Kalori kontrolü ile ilgili bilgilendirme katılımcılarda ilgi uyandırmış ve yararlı olmuş. Fakat bu bilgilendirme onların yemek tercihlerine etkili olmamış.

15 Tartışma Anketin sonucu, öğün öncesi kalori bilgilendirmesinin yemek tercihinde yeteri kadar yararlı olamadığımızı gösterdi. Ama hedef kitlenin özellikle diyet amacında olmaması düşünülürse %35 yemek tercih değişikliği oranı oldukça yüksek sayılabilir.

16 Çalışma kısıtlılıkları
Hedef kitle: Bu konuda istekli bir kitle seçilebilirdi. Sunu: Yemeklerin servisi sırasında kalori bilgileri yemeklerle birlikte verilebilirdi.

17 Yaşanılan sorunlar Anket yapmada vakit olarak öğle arasını seçmemize rağmen bir çok kişi ankete katılmaktan çekindi.

18 Sonuç Olarak Besinlerle birlikte kalori kontrolü ile ilgili bilgi ve ilgili besinin toplam kalorisinin verilmesi diyet yapmayan kişiler için bile yararlı ve etkilidir. Yemekhanelerde besin kalori çizelgesi verilmesi basit ve yararlı bir yöntemdir. Tuz tüketim kısıtlaması, sigaranın zararlarıyla mücadelede olduğu gibi kalori kontrolü de bu şekilde sağlanabilir.

19 Teşekkür Ederiz Sizin Elinizde


"OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları