Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır."— Sunum transkripti:

1

2  Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.

3  Sodyum vücutta damarlarda sıvının hareketi ve sinir sistemi için gerekli bir bileşendir.  Sodyum eksikliği az rastlanan bir durumdur. Ancak kusma ve ishal durumlarında aşırı sıvı kaybı olan durumlarda sodyum kaybı oluşabilir.

4

5 ÜLKEMİZDE YILLIK TUZ ÜRETİM MİKTARLARI (ton)

6 FARKINDA MIYIZ?

7 Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı

8

9  Ekmek  Salamura besinler  İşlem görmüş besinler  Tuzluklar MAJÖR TUZ KAYNAKLARI MAJÖR TUZ KAYNAKLARI

10 400 g 120 g mg Na

11 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

12 . TUZLU BESİNLERİ TUZLU BESİNLERİ TERCİH ETMEK SONRADAN SONRADAN KAZANILAN BİR KAZANILAN BİR ÖZELLİKTİR. ÖZELLİKTİR.

13 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

14

15 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

16 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

17

18

19 •Sigara Kullanımı •Fiziksel İnaktivite •Sağlıksız Beslenme Aşırı Tuz Tüketimi

20

21  Hipertansiyon  Kardiyovasküler hastalıklar  Gastrik kanserler  Osteoporozis  Böbrek hastalıkları  Diyabet TUZ TÜKETİMİ İLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR

22  Ülkemizde sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastası bulunmaktadır.  Diyalize girmekte olan hastaların % 32.5’u diyabet hastası, % 27’si ise hipertansiyon hastasıdır. AŞIRI TUZ BÖBREKLERİMİZE DE ZARAR VERİYOR

23

24  Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır.  WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir.  2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk)göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)

25  Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın.  Masanızdan tuzlukları kaldırın. Onun yerine limon, sirke, baharat ve yeşillikleri deneyin.  Tuzu kademeli olarak azaltın.  Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının.  Besinlerin etiketlerini okuyun.  Taze sebze meyve, et, tavuk, balık tüketin. BİR KAÇ PRATİK ÖNERİ

26 “TUZU AZALTIN ANCAK KULLANDIĞINIZ TUZ İYOTLU OLSUN”

27


" Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları