Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTE."— Sunum transkripti:

1 OBEZİTE

2 Obezite nedir? Obezite vücutta aşırı yağ artımıyla (kilo alımı) ortaya çıkan, çevresel etkilerle tetiklenen genetik zeminli kronik bir hastalıktır.

3 Obezite sadece obez kişiyi değil,çevresindekileri yani toplumuda etkileyen, fizyolojik ,organik, sistemik, hormonal, metabolik, estetik, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabilen bir hastalıktır.

4 Obezite prevalansı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde tehlikeli bir hızla artmaktadır.
Afrika ve Asya ülkelerinde görülme oranı daha azdır. Kırsal bölgelere göre kentlerde daha yaygındır. Batı toplumlarında erişkinlerin yarısının kilo fazlalığı olduğu ve özellikle kadınlarda daha yaygın olduğu bilinmektedir.

5 OBEZİTENİN NEDENLERİ NELERDİR?
Obezite ye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir

6 Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
Yetersiz fiziksel aktivite Yaş Cinsiyet Eğitim düzeyi Sosyo – kültürel etmenler Gelir durumu Hormonal ve metabolik etmenler Genetik etmenler Psikolojik problemler Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama Sigara- alkol kullanma durumu Kullanılan bazı ilaçlar(antideprasanlar vb.) Doğum sayısı ve doğumlar arası süre 

7 BKİ (Beden Kitle İndeksi) Nedir?
Beden Kitle İndeksi, yetişkin bir insanın kütlesinin boyuna göre sağlıklı aralıkta olup olmadığını belirlemeye yarayan bir parametredir. Bu değer için belirlenmiş olan aralığın altında kalıyorsanız sağlığınız için biraz kilo almanız, üstünde kalıyorsanız biraz kilo vermeniz tavsiye edilmektedir.

8 BKİ(kg/m2) SINIFLANDIRMA 18.5 Zayıf 18.5 – 24.9 Normal 25 – 29.9 Fazla Kilolu 30 – 34.9 1.Derece Obez 2.Derece Obez ≥40 Morbit Obez

9 Obezitenin riskleri nelerdir?
Psikolojik bozukluklara ve toplumsal uyumsuzluklara neden olur. İskelet ve kaslar üzerinde olumsuz etkileri vardır. Obez kişilerde varisler ve varis yaraları kolay oluşur. Karın içinde ve duvarında yağ toplanması sonucu karın kasları zayıflar ve kolaylıkla fıtık oluşabilir.

10 Endokrin ve Metabolik bozukluklara neden olur
Endokrin ve Metabolik bozukluklara neden olur. Obezite ne kadar ileri derecede ve uzun süreli olursa diyabetin ortaya çıkış oranı o derece artar. Obezitede ürik asit düzeyi de artarak gut hastalığına zemin hazırlar.


"OBEZİTE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları