Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Takım:Odonata(Yusufçuklar)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Takım:Odonata(Yusufçuklar)"— Sunum transkripti:

1 Takım:Odonata(Yusufçuklar)
İri yapılı,uzun vücutlu böceklerdir. Erginler zamanlarının büyük kısmını uçarak geçirirler. Ergin dönemlerinde avcılıkla geçinirler. Erginlerin başı iri,gözleri belirgin fakat antenleri çok kısadır. Toraks iyi gelişmiş,kanatlar uzun ve çok damarlıdır. Eşey organları dişilerde abdomenin sonunda,erkeklerde ise 2. abdomen halkasının ventralindedir. Anax imperator Türkiye’de yaşayan tür olup iri vücutlu ve abdomen kısmı mavidir.

2

3 Takım:Orthoptera(Çekirgeler: Düzkanatlılar)
Takım içindeki çoğu tür fitofagtır. Zirai yönden önemli zararlılar bulunmaktadır. Ön kanatlar parşömen tipli,arka kanatlar zar şeklindedir. Genel olarak ovipozitor dişilerde abdomen sonunda bulunur. Başkalaşım hemimetabola şeklinde görülür. Sıçrama kabiliyeti olan türlerin erkeklerinde ses çıkartma organı bulunur.

4 Gryllidae(Kara Çekirgeler)
Silindirik vücutlu ve çoğu zaman da koyu renkliler. Dişilerin yumurta koyma boruları ince ve oldukça uzundur. Tarsus sayısı 3’tür. Toprak içinde yaşarlar. 2 cm boylarında olup, gündüz kazdıkları çukurlarda yalnız olarak gizlenirler, gece faaliyet göstererek hoş sesleri ile öterler. Sadece erkekleri ön kanatlarını birbirine sürterek ses çıkarırlar, dişileri kendilerine çekerler. İşitme organları ön bacaklarında bulunan bir uzantıdadır. Ayrıca vücutlarının sonuna yakın arka kısımlarında, duyarlı kıllarla kaplı iki boynuzsu dikenleri vardır. Arka bacakları sıçrama görevi yapar.

5 Gryllotalpidae(Dana Burnu)
Toprak altında yaşar. Ön bacakları güçlü kaslara sahip ve kazıcı tiptedir. Vücut yassılaşmıştır. Pronotumun üzeri kadife gibi tüylerle kaplıdır. Kanatları ufalmış olmasına rağmen iri vücutlu bu böcek yakın mesafelere uçabilir.

6 Acrididae(Tarla Çekirgeleri)
Genellikle gri ve ya kahverengidir. Antenleri vücutlarının yarısından kısadır. Tarsusları 3 er segmentlidir. Yumurtalar genellikle yüksük içerisindedir ve kışı bu dönemde geçirirler. Ovipozitor kısadır. Ses alma organı 1. abdomen segmentinin yanlarında bulunur.

7 Tettigonidae(Yeşil Çekirgeler)
Renkleri genellikle yeşil ve tonlarıdır. Antenleri uzun,tarsusları 4 segmentlidir. Ovipozitorleri kıvrık şekillidir. Sesleri 1 km uzaktan bile duyulabilir. Kışı çoğunlukla yumurta döneminde geçirirler.

8 Mantidae(Peygamber Develeri)
Vücutları uzun ve incedir. Üçgen kafa yapıları vardır. Pronotum boyun şeklinde uzamıştır. Sadece 2. ve 3. çift bacakları yürümeye yarar. 1.çift bacak yakalayıcıdır. Ön ayaklarında avını tutmak için kancalar ve dikenler vardır. Ergin mantid, genelde 5 ile 13 cm arasındadır. Erkekler dişilerden daha küçüktür. Mimikri özellikleri ile üzerinde bulundukları bitkinin rengini alarak kamufle olurlar.

9 Phasmitidae(Değnek Çekirgeleri)
Kopan,kırılan parçalarını yeniden oluşturma özelliğine sahiptir. Yaygın olarak görülen partenogenez ile ürerler. Mimikri görülür. Vücut ve bacaklar ince,uzundur. Dişilerde ovipozitor iğne gibi kısa,kahverengi ve uca doğru sivridir. Tarsus 5 segmentlidir,cerci 1 segmentlidir. Kanat bulunmaz. Protoraks çok uzun değildir. Yılda tek döl verirler.

10 Blattidae(Hamamböcekleri)
Sıcak ve nemli yerlerde yaşayan türleri içerir zirai yönden önemli değillerdir. Genellikle geceleri aktif olan bu böcekler ışığa karşı hassastırlar. Bazı türleri kanatlıdır, fakat uçmaktan ziyade yürümeyi tercih ederler. Çok hızlı hareket ederler. Antenleri çok küçük miktarda besinleri bile algılayacak hassaslıktadır. Kanatları altında ki duyu kılları en ufak bi hava akımını dahi hisseder ve tehlikelere karşı kendini gizleyeceği yerlere sokulurlar. İçinde adet yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler. Bacakları üzerinde seyrek kalın kısa dikenimsi tüyler ile tutunma özellikleri gelişmiştir. Kahverengi tonlarda vücutları vardır ve kanatları aktif değildir kitinleşmiştir kalındır.

11 Takım:Dermaptera(Kulağa Kaçanlar)
Kısa kanatları ve karın uçlarındaki kıskaçlarıyla kolayca tanınırlar. Parlak sarı-kahverenklidirler. Dişilerin kıskacı erkeklerinki gibi kıvrık olmayıp düzdür. Çok küçük olan ön kanatlar,derimsi yapıda ve damarsızdır. Arka kanatlar ise sarımsı,radyal damarlı ve yelpaze gibidir. Tarsusları 3 segmentlidir. Kemirici ağız parçalarına sahiptir. Geceleri aktif olan bu böcekler genelde hayvansal ve döküntü maddelerle beslenir. Zirai açıdan önemli bir takım değildir. Kışı ergin olarak geçirirler. Hemimetabola başkalaşım tipi görülür.

12 Labiidae Dişli kulağa kaçanlar olarak tabir edilir.
Kıskaçlarının iç yüzeyinde düzenli olarak diş şeklinde çıkıntılar bulunur. Labia minor türü 4-5 mm boyundadır. Orijini Avrupa’dır. Kıskaçların başlangıç noktasında ,abdomen sonunda sivri üçgenimsi bir çıkıntı vardır.

13 Forficulidae En önemli türü Forficula auricularia dır.
Kahverengi ve mm uzunlukta böceklerdir. 14-15 segmentli antenleri mevcuttur. Bazen bitkilerde de zararlı olduğu görülür. Erkeklerin kıskaçların da bir çift diş bulunur(soldaki resim),dişilerde ise kıskaçlarda diş bulunmaz(sağdaki resim).

14 Takım:Thysanoptera(Thripsler)
Sarımsı-kahverenkli, siyah; ince-uzun; mm boyunda; baş prognathous-hypognathous tipte ve kare şeklinde; Bileşik gözler belirgin; 3 tane nokta göz(ocelli) kanatlı olanlarda bulunur; Duyargalar tespih biçimli ve 4-9 segmentli; ağız yapısı emici tipte ve asimetriktir: Dudaklar (labrum ve labium) konik şekilli, kısa bir rostrum oluşturur; sol mandibula ve maxilla styletlerini içerir; sağ mandibula embriyo döneminde yok olmuştur. Prothorax iri ve serbest; meso-metathorax kaynaşmış; bacaklar benzer yapıda, koşucu-yürüyücü tipte; ayaklar (tarsus) 1-2 segmentli veya segmentsiz; 1-2 tırnaklı; ucunda hemolenf basıncıyla şişebilen bir yapışma baloncuğu bulunur. En düz yüzeylere dahi etkin bir şekilde tutundukları bu baloncuklardan dolayı "kabarcık ayaklılar" ya da "keseli böcekler" adını da alırlar. Baloncuklar, birçok böcekte de olan, tırnaklar arasından aerolium denen tek yapılı oluşumdan başka bir şey değildir. Tubulifera alt takımında abdomen sonu dişilerde narin ve içeri çekilebilir durumdadır; ovipositor bulunmaz; Terebrentia alt takımında ise kuvvetli yapılışlı, testere benzeri bir ovipositor vardır. Erkeklerde dış eşey organları her iki alttakımda da iyi gelişmiştir. Kanatlı ya da kanatsız olabilirler. Kanatlar, dar ve uzun olup saçak ya da kirpik şeklinde kıllarla çevrilmiştir. Takım adı da (< Yun. thysanos saçak + peteron kanat) buradan kaynaklanır. Kanat saçakları uçma etkinliğini büyük ölçüde artırır. Kanatlar dinlenme esnasında abdomen üzerine düz olarak yatırılır ancak katlanamaz. Kanatlar, damarsız veya 1-2 damarlıdır.

15

16 Aeolothripidae Kanatlar geniş; kaideden uca uzanan 2 damar ile çok sayıda enine damarlı. Koyu renkli; kanatları bantlı-beneklidir. Çoğu predatör; birkaçı fitofagdır. Ovipozitorları yoktur. Abdomenin son halkası iki cinsiyette de ince uzun sonlanır. Bazı türlerin boyu 1 cm’yi geçebilir.

17 Thripidae Ovipozitoru aşağı doğru kıvrıktır.
Anten segmentleri 6-9 adettir. Önemli bitki zararlılarıdır. En önemli zararlısı tütünlerde akdamar hastalığını yapan ve aynı zamanda sebze v.s. de zararlı olan Thrips tabaci (tütün tripsi)’dir.


"Takım:Odonata(Yusufçuklar)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları