Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARI."— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARI

2 Dış ortamdan gelen uyartıları algılamamızı sağlayan organlardır
Göz Kulak Burun Dil Deri

3 GÖZ:Görme duyumuzu sağlayan organdır
GÖZ:Görme duyumuzu sağlayan organdır. Dıştan içe doğru üç yapıdan oluşur. Sert tabaka Damar tabaka Ağ tabaka

4 Sert Tabaka:Gözün en dıştaki yapısıdır, gözü korur
Sert Tabaka:Gözün en dıştaki yapısıdır, gözü korur. Gözün önünde inceleşerek saydamlaşır ve korneayı oluşturur. Kornea ışığı kırar ve merceğe ulaştırır.

5 Damar Tabaka:Gözü besleyen kan damarlarının bulunduğu orta tabakadır
Damar Tabaka:Gözü besleyen kan damarlarının bulunduğu orta tabakadır. Buradaki renkli pigmentler gözün renkli kısmını (iris) oluşturur. İrisin ortasında siyah renkli gözbebeği bulunur.

6 Gözbebeği merceğe gelen ışık miktarını ayarlar
Gözbebeği merceğe gelen ışık miktarını ayarlar. Göz kabuğunun arakasındaki göz merceği, kalınlığındaki değişme ile odak uzaklığını ayarlar. Buna göz uyumu denir

7 Ağ Tabaka(Retina): Sinirlerin ve ışığa karşı hassas reseptörlerin bulunduğu tabakadır.

8 Aydınlıkta cisimlerin renklerini ve ayrıntılarını algılayan koni hücreleri ile az ışıkta siyah ve beyaz renkleri algılayan çomak hücreler ağ tabakada bulunur. Sarı benekte koni hücreler çok olduğundan görüntü nettir.

9 GÖZ KUSURLARI Miyopluk:Gözün önden arkaya doğru normalden uzun olmasıdır. Görüntü sarı beneğin ve retinanın önüne düştüğünden uzaktaki cisimler net görülmezler. Kalın kenarlı mercekle düzeltilir.

10 Hipermetropluk:Gözün önden arkaya doğru çapının daralmasıdır
Hipermetropluk:Gözün önden arkaya doğru çapının daralmasıdır. Görüntü retinanın arkasına düştüğü için yakındaki cisimler net gözükmezler. İnce kenarlı mercekle düzeltilir.

11 Renk Körlüğü:Retinada kırmızı, yeşil ve mavi rengi algılayan koni hücreleri vardır. Kalıtsal olarak kırmızı ve yeşil koni hücreleri oluşmuyorsa kırmızı-yeşil renk körlüğü oluşur. Astigmatizm:Saydam tabakada veya göz merceğinin yapısındaki bozukluklardan dolayı cisimler bulanık görülmesidir.

12 KULAK:İşitme ve denge organıdır. Üç bölümden oluşur

13 Dış Kulak:Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur
Dış Kulak:Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. İç kulak zarına kadar olan bölümdür. Orta Kulak:Kulak zarındaki titreşimler çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden geçerek orta kulaktaki oval pencereye iletilir.

14 İç Kulak:Oval pencere iç kulaktaki salyangoz (kohlea) ile bağlantılıdır. Salyangoz, biri oval diğeri yuvarlak iki pencereye bağlıdır. Oval penceredeki mekanik titreşimler sırayla vestibular, timpanik ve kohlear kanala iletilir.

15 Kohlear kanaldaki işitme organı olan korti organı mekanik titreşim ile uyarılarak işitme sinirinde impuls oluşturur. İç kulaktaki kesecik ve tulumcuktaki otolit (kulak taşı) denge ile ilgilidir.

16 DİL:Tatma duyumuzu gerçekleştiren organdır
DİL:Tatma duyumuzu gerçekleştiren organdır. Tat alma cisimleri, sadece tükrük ve suda eriyen cisimler tarafından uyarılabilir. İnsan dili dört farklı tadı algılar. Tat alma duyusu koklama ile bağlantılıdır.

17 BURUN:Kokuyu algılayan organdır
BURUN:Kokuyu algılayan organdır. Burnun üst tarafındaki sarı bölgedeki koku reseptörleri, mukus içinde eriyen tanecikleri algılayarak koku soğancığına ve koku sinirlerine iletir.

18 DERİ:Dokunma duyusunu gerçekleştiren organdır.

19 Dokunma duyusu yanında;
vücut ısısını korur su kaybını engeller mekanik etkileri engeller mikropların vücuda girmesini engeller soluma yardımcı olur terleme ile boşaltıma yardımcı olur.

20 Dokunma duyusu ile basınç, sıcaklık ve soğukluk algılanır
Dokunma duyusu ile basınç, sıcaklık ve soğukluk algılanır. Cisimlerin düz, pürüzlü, yumuşak ve sert olması derimizdeki özel almaçlar tarafından, acı duyusu ise derideki serbest sinir uçları tarafından algılanır.

21 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…


"DUYU ORGANLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları