Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği"— Sunum transkripti:

1 Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği

2

3 Dioryctria splendidella H.S.
Sınıf :Insecta Takım : Lepidoptera Familya : Pyralidae Cins : Dioryctria Tür : Dioryctria splendidella Herrich-Shaeffer

4

5 Dioryctria splendidella Herrich-Schaeffer

6 Tanımı Erginlerin ön kanatları arasındaki açıklık mm arasındadır. Ön kanatları üzerinde grimsi kahverengi ve sağlı-sollu enine zikzaklı üçer adet beyaz şerit görülmektedir. Arka kanatlar açık gri renkte damarları belirgin ve koyu renkli olup kanat uçlarında beyaz renkli tek şerit ve bu şeridin uçlarının saçaklı olduğu görülmüştür.

7

8 Yayılışı ve Konukçu Bitkileri
Avrupa ve Rusya’da yayılış gösteren bu türün bu alanlardaki Çam ve Ladinler üzerinde yaşadıkları görülmüştür.Türkiye’de ilk kez 1975 yılında Antalya’da tespit edilen D. splendidella günümüze kadar Adana, Artvin, Aydın, Giresun, İzmit, Kastamonu,Mersin ormanlarında bulunan P.brutia, P. nigra ve Picea orientalis’lerde bulunmaktadır.

9 Zararı - Yumurtadan çıkan tırtıllar kabuk altında beslenirler
-Dişi erginler yumurtalarını daha ziyade genç ağaçların toprağa yakın kısımlarındaki kabuk çatlaklarına bırakır - Yumurtadan çıkan tırtıllar kabuk altında beslenirler - Tırtılları 7-8 yaşındaki fidanların gövdelerinin toprağa yakın kısımlarında kabuk altında zarar yaparlar fidanları öldürebilir. -Larvalar reçine salgısının içinde ince ağlardan oluşmuş bir boşlukta pupa olurlar.

10

11 TIRTIL

12

13

14

15

16 D. splendidella yılları arasında ,Adana ve Mersin Bölge Müdürlüğü ormanlarında toplam 4496 ha alanda zarar yaptığı tespit edilmiştir. Börücek Bölgesi-Elmalıdere mevkiinde bulunan P. nigra’ ların gövdelerinde D. splendidella tırtılları görülmüştür. Karaçam da yangın emniyet şeritlerinin tesis ve bakımı esnasında budanan ağaçlar ile abiyotik etkenler nedeniyle tepe ve yan dal kırıkları sonucu oluşan yaralarda tespit edilmiştir D. splendidella H.S.’ nin bu bölgedeki karaçamların bazı fertlerinde 4 m ve daha yukarısına da arız oldukları gözlenmiştir.

17

18 Ayrıca sağlıklı karaçamların yan dallarını gövdeden ayrıldığı koltuk kısımlarında en az 2, en fazla 6 tırtılın bulunduğu ağaçlara da rastlanmıştır. Tüm bu sahalarda görülen tırtıllar, ağaçta taze reçine sızıntısı içerisinde bulunuyordu. Reçine kaldırıldığında, açtıkları meydanımsı yollarla kambiyum tabakasına kadar gittikleri görülmüştür. Larvaların bazıları kirli-beyaz, bazıları gri renkli, boyları 8-23 mm uzunlukta ve olgun larvaların yanında henüz olgunluğa erişmemiş tırtıllarla birlikte bulunmaktadır. Böceğin ağaçtaki varlığı; taze reçine hunileri üzerinde toplanan kırmızı renkli pisliklerle birlikte taze reçine akıntılarından kolayca anlaşılmaktadır.

19

20 PUPA

21

22

23 Savaş Yöntemleri Uygulamada böceğe karşı mekaniksel savaş yapıldığı görülmüştür. Alet yardımıyla ağaçlardaki taze reçine akıntısı içerisinde bulunan beyazımsı renkteki tırtıllar saptanarak ezilmek suretiyle savaş yapılmaktadır. Mücadele, böceğin larvalarının büyüyüp belirginleştiği şubat-mart-nisan aylarına rastlamaktadır. Böceğin zararına uğramış fidanlar diplerinden kesilerek yakılır.

24 Koruyucu Önlemler Bakım tedbirlerinin, böceğin yumurta koyma döneminden çok önce (Şubat sonu –Mart döneminden önce) veya daha sonraki dönemlerde (Eylül ayından sonra) yapılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Böceğin bulunduğu mıntıkalarda, özellikle ilkbahar döneminde oluşan kar ve rüzgar kırıkları ile bakım tedbirlerinin uygulandığı ağaçlarda oluşan yaralara katran, aşı macunu veya beyaz tutkal kullanılması koruyucu önlem olarak önerilmektedir.

25 Böceğe karşı, çivili spatula kullanılarak mekanik savaş yapılmaktadır.
Bu alet ile konukçu bitkide zararlının oluşturduğu taze reçineler kazınarak içerisinde D.splendidella’ nın larvaları bulunup yok edilmeye çalışılmaktadır.

26 Söz konusu alet ile ağaçlarda yeni reçine akıntılarının oluşabileceğinden savaşta daha dikkatli davranılarak D. splendidella’ nın larvalarının tamamı yok edilmeli aksi halde kalan (yaşayan) tırtıllar için uygun ortam oluşturulduğu unutulmamalıdır.


"Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları