Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tarım ürünlerimiz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tarım ürünlerimiz."— Sunum transkripti:

1 Tarım ürünlerimiz

2 TAHILLAR Üretiminde yıllara göre dalgalanmalar olur.Sebep:Kuru tarım ağırlıklı yetiştirilmeleri, Yıllara göre yağış miktarının değişmesi.

3 Yetişme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcaklık ve güneşlenme ister. En çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir.

4 Yetişme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcaklık ve güneşlenme ister. En çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir. Sıcaklık isteği buğdaya göre daha azdır.

5 PİRİNÇ TARIMI

6 PİRİNÇ TARIMI Akarsu boylarında, düz alüvyal ova tabanlarında,sulak alanlarda yetişir. En fazla Marmara-Ergene havzası ile orta Karadeniz’de yetişir.Devlet denetimlidir, yerleşme alanları yakınlarında üretimi yasaktır. Sebep: Sivrisineklerin üretim alanında yoğun olması sebebiyle sıtma hastalığı tehlikesi.

7 Tabandan bol su isteyen üründür
Tabandan bol su isteyen üründür.Akdeniz Bölgesi’ndeki üretim Karadeniz Bölgesi’ni geçmiştir.Sebep: Fabrikalara hammadde temin etmek(Mısır özü yağı fabrikaları)

8 SANAYİ BİTKİLERİ

9 ÇAY TARIMI Bol su, sisli ve puslu bir hava isteyen çay bitkisi %100 Doğu Karadeniz’de kıyı kıyı kesimlerinde yetiştirilir.

10 ÇAY TARIMI

11 TÜTÜN TARIMI Susuz kıraç topraklarda kaliteli tütün yetiştiriciliği yapılır.Üretimi kaliteyi korumsak amaçlı devlet denetimindedir. Üretimde sırasıyla; Ege, Güney Doğu Anadolu bölgeleri ile Orta Karadeniz ön plandadır

12 TÜTÜN TARIMI

13 HAŞHAŞ

14 HAŞHAŞ Yetişme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcaklık güneşlenme ister. Doğu Karadeniz kıyı kesimi dışında her yerde yetiştirilebilir ancak üretimi devlet denetimlidir.Uyuşturucunun hammaddesidir.Tıpta ilaç yapımında kullanılır. Ege:Uşak, Afyon, Kütahya İAB: Konya Akdeniz:Burdur,Isparta

15 HAŞHAŞ

16 PAMUK Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde tam sıcaklık, güneşlenme ister.En fazla sırasıyla Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Malatya, Elazığ ve Iğdır’da yükseltinin azlığı sebebiyle pamuk yetiştiriciliği yapılır.(Mikroklima)

17

18 ŞEKERPANCARI Yetişme döneminde nem, olgunlaşma döneminde
Kuraklık ister. Çabuk bozulduğundan üretimi fabri- Ka yakınında yapılır. Küsbesi hayvan yemi üretimin De kullanıldığından üretim yerlerinde besi hayvancılığı Gelişmiştir.

19 ŞEKERPANCARI TARIMI

20 ŞEKERPANCARI TARIMI

21 KETEN BİTKİSİ Tekstil sektöründe ve değerli kağıt üretiminde kullanılır. Tohumlarında bezir yağı elde edilir.Bu yağ boya sanayisin De kullanılır.Kastamonu, sinop ve Kocaeli’nde üretilir.

22 KENEVİR BİTKİSİ Halat, ip ve çuval yapımında kullanılır. Devlet denetimlidir,çünkü Hint kenevirinden uyuşturucu madde elde edilir.Karadeniz:Samsun, Kastamonu,Sinop, Amasya. İç Anadolu:Çorum. Güneydoğu Anadolu:Urfa

23 KETEN-KENEVİR

24 ANASON Akdeniz(Göller yöresi), Ege ve Marmara Bölgelerinde yetiştirilir.Alkollü içki yapımında kullanılır.Ayrıca anason çayı yatıştırıcı bir özelliğe Sahiptir.

25 YAĞ BİTKİLERİ

26 ZEYTİN TARIMI Zeytin bitkisinin yetiştiği yerlerde
Kışlar ılık geçer.Rize ve çevresinde Fön rüzgarlarının meydana getirdiği Mikroklima şartlarından ötürü de Yetişebilmektedir.

27 AYÇİÇEĞİ Yetişme döenminde nem, olgunlaşma döneminde kuraklık ister.Doğu ve Batı Karadeniz kıyı şeridi dışında her bölgeye uyumludur. %80 Marmara-Ergene havzasında Yetiştirilir.Not: Son yıllarda, pamuk bitkisine Göre daha karlı olduğundan Ege ve Akdeniz Bölgelerinde tarımı yaygınlaşmaktadır.

28

29 SOYA FASÜLYESİ Yağ üretimi ve yem sanayisinde kullanılır. %92 Akdeniz kıyılarında Özellikle Adana’da üretimi yapılır. 2. sırayı ise Orta Karadeniz Bölümü alır.

30 SUSAM Sıcak iklim bitkisidir. Bol güneşlenme ister. Yağ, tahin üretiminde ve pastacılıkta kullanılır. Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde Üretimi yoğundur.

31 YER FISTIĞI Sıcak-nemli iklim bitkisidir.Yağ ve sabun yapımında kullanılır. %90 kıyı Akdeniz’de üretilir.

32 ASPİR Biyodizel yakıt üretiminde kullanılır.Önemi giderek artmaktadır. En fazla Marmara Bölgesi’nde üretilir.

33 KOLZA Aspir gibi, biyodizel yakıt üretiminde kullanılır.Önemi giderek artmaktadır. En fazla Marmara Bölgesi’nde üretilir.

34 BAKLAGİLLER *Kuru tarıma uyumludur.Yani ekstra sulamaya gerek kalmadan da üretilebilir. *Olgunlaşma döneminde tam kuraklık-güneşlenme ister.Yarıkurak iklim şartlarına Uyumludur. *En fazla İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da üretilir. *Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgelerde yetiştirme imkanı mevcuttur. *Bitkisinin kökünde bulunan bakteriler,havadaki azotu toprağa bağlayarak toprağı Azot bakımından zenginleştirirler. Bu nedenle nöbetleşe ekimde kullanılırlar.(bir yıl Tahıl, bir yıl baklagil ekimi).Bu sebeple nadasa alternatif olarak ortaya çıkar.

35 KIRMIZI MERCİMEK

36 YEŞİL MERCİMEK En fazla İç Anadolu Bölgesi’nde, 2. sırada Güney Doğu Anadolu’da Üretilir.

37 NOHUT En fazla İç Anadolu Bölgesi’nde üretilir.

38 FASÜLYE Sırasıyla en fazla;İç Anadolu, Akdeniz
Ve Karadeniz bölgelerinde üretilir.

39 BAKLA Taze tüketilir. Sırasıyla en fazla; Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde üretilir.

40 MEYVECİLİK

41 FINDIK BİTKİSİ

42 Her mevsim yağış ister. Karadeniz kıyı şeridi boyunca yetiştirilir.
Türkiye dünya üretiminde 1. sıradadır.

43 TURUNÇGİLLER Soğuk sevmez. Yüksek sıcaklık ve bol su ister.%88 Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Diğer bölgeler sırasıyla Ege ve Güney Marmara kıyıları ile mikroklima özelliğinden Dolayı Rize ve çevresidir.(ılık fön rüzgarları sayesinde)

44 İNCİR Akdeniz ikliminin doğal bitkilerindendir
Soğuğa karşı duyarlı olduğundan kışların ılık geçtiği don olaylarının görülmediği Akdeniz ve Ege Kıyıları’nda yetiştirilir. Türkiye,incir üretiminde dünyada ilk sırada yer alır.

45 ÜZÜM Üretim alanı en geniş, soğuğa en dayanıklı meyvedir. Türkiye kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünyada 1. sıradadır.En fazla Ege Bölgesi’nde üretilir.

46 ELMA Üzümden sonra elma, üretimi en yaygın olan 2. meyve. Her bölgemizde üretilebilmektedir.En faZLA SIRASIYLA İÇ ANADOLU, AKDENİZ VE KARADENİZ BÖLGELERİNDE ÜRETİMİ YAPILIR. ÜLKEMİZ ELMA ÜRETİMİNDE ÇİN VE ABD’DEN SONRA 3. SIRADA.

47 KAYISI -En fazla üretimi yapılan il Malatya olup Doğu Anadolu Bölgesi üretimde ilk sırayı alır. - Türkiye dünya kayısı üretiminde ilk sırada yer alır.

48 MUZ Tropikal bölge bitkisidir Yüksek sıcaklık ve bol nem gereklidir
Don olayına karşı en hassas bitkidir Sadece Antalya ve Mersin arasındaki çok dar bir kıyı şeridinde tarımı yapılır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

49 ANTEP FISTIĞI Volkanik topraklardan hoşlanır. Yetiştiği ortamda yazlar sıcak ve kurak olmalıdır.

50

51 SEBZECİLİK -Modern tarım yöntemleri ve yoğun emekle yapılır.
-DAB’de üretimi sınırlıdır. Sebep: Yazların serin ve kısa geçmesi -İAB’de üretimi yetersiz.Sebep: Yaz kuraklığı -Doğu Karadeniz kıyılarında yetersiz üretim. Sebep: Güneşlenmenin yetersizliği. **Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde üretimi gelişmiştir. Yağış ve sıcaklık şartlarının elverişli olması. -Marmara:Kış sıcaklığı yetersiz olduğundan konservecilik gelişmiştir.

52 SERACILIK Ege ve Akdeniz kıyıları. Sebep: 1-Kışların ılık geçmesi
2- Güneşli gün sayısının fazla olması

53 -Soğan: Bursa-Karacabey -Sarımsak: Kastamonu
YUMRULU BİTKİLER Toprak altında Patates: Niğde, Afyon, Adapazarı -Soğan: Bursa-Karacabey -Sarımsak: Kastamonu

54 -Besi-Ahır hayvancılığı için önemlidir.(Modern hayvancılık)
YEM BİTKİLERİ -Besi-Ahır hayvancılığı için önemlidir.(Modern hayvancılık)

55

56

57 son


"Tarım ürünlerimiz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları