Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Grup karakartal Karadeniz bölgesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Grup karakartal Karadeniz bölgesi."— Sunum transkripti:

1 Grup karakartal Karadeniz bölgesi

2 KARADENİZ BÖLGESİ

3 Türkiye coğrafyasının kuzeyini nerdeyse tamamen kaplayan Karadeniz Bölgesi, adını komşu olduğu Karadeniz’den alır ve Sakarya ovası’nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan coğrafi bölgedir. Büyüklük bakımından Türkiye’deki bölgeler arasında 3. sırada yer alır.

4 Karadeniz Bölgesi kendi içinde, DOĞU,ORTA ve BATI KARADENİZ olmak üzere üç bölgeye ayrılır.
Yalnız çam, Doğu Karadeniz Dağları ( Kaçkarlar ),Mescit dağları, Kop dağı, Giresun dağları, Canik dağları, Küre Dağları, Ilgaz dağları, Köroğlu ve Bolu Dağları bölgenin en belirgin yükseltileridir ve kıyıya paralel olarak uzanırlar… lll. Jeolojik devirde Alp kıvrımları sonucu doğu – batı yönünde oluşan bu dağlar, “Kuzey Anadolu dağları ” genel adıyla anılırlar. Kıyı ile iç kesim arasında ulaşım zordur. Dolayısıyla ulaşımda dağlar arasındaki yüksek geçitler kullanılır.

5 Orman bakımından Türkiye’nin en zengin (%25) ve en fazla yağış alan bölgesidir.Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir. Türkiye’nin en fazla göç veren bölgelerindendir. Türkiye Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır. Tek doğal limanı Sinop’tur. Ancak ard bölgesi ile ulaşım zorluğu olduğundan gelişmemiştir.

6 Akarsu rejiminin nisbeten düzenli olduğu tek bölgedir
Akarsu rejiminin nisbeten düzenli olduğu tek bölgedir. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır.Nem miktarı en fazla olan bölgedir.Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir.Yıllık ortalama sıcaklık °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir.Her mevsim yağışlı olan Karadeniz bölgesinde yağışlar en fazla sonbaharda en az ilkbaharda görülür. Çoruh ve kolları,Yeşilırmak-Gök ırmak, Kızılırmak, Filyos,Yenice çayı ve Sakarya nehri bilinen akarsu kaynaklarıdır.

7 Karadeniz Bölgesinin geçim kaynakları nelerdir?
Karadeniz deyince aklımıza deniz, dağlar ve yağış aklımıza gelir. Bu 3 etken karadeniz’in geçim kaynaklarında önemli rol oynar. Karadeniz’de balıkçılık halkın en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturur. Karadeniz Bölgesinin ülkemizin kuzeyinde yer alması ve de deniz kıyısında olması bu bölgenin günlük yağış almasını sağlar. Dolaysıyla bu bölgede yağışı çok seven fındık, çay ve mısır tarımı oldukça yaygındır. Kısaca Karadeniz bölgesinin geçim kaynağı, Fındık, çay, mısır ve balıkçılıktır.

8 Karadeniz Bölgesi Resimleri

9

10

11 Hazırlayan:Grup karakartal Kamil SÖNMEZ Sezai KAVUS Müzeyyen ÇETİN Yusuf TEMİZ yararlanılan kaynaklar:Google görseller, vb.

12 Teşekkürler...


"Grup karakartal Karadeniz bölgesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları